Od jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Polecam!
Tort tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)
1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)
1-2 łyżki spirytusu
Środek:
500g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml zaparzonej mocnej kawy
100g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
4 żółtka
Wierzch i boki:
650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 fixsy do śmietany
Do dekoracji:
paluszki czekoladowe
gwiazdki czekoladowe
kakao do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.
Środek:
8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.
9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 5-10 minut do ostygnięcia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo- żółtkowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego sera, wymieszać. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu.
13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Wierzch i boki:
14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki.
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności).
16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
Witam serdecznie!
Uwielbiam Pani stronę i często razem z dziećmi korzystamy z licznych przepisów, żeby robić coś dobrego na podwieczorek, do szkoły lub na jakąś okazję! Wszystko nam raczej wychodzi, ale z tym biszkoptem jest coś nie tak. Już go zrobiłam dwa razy i zawsze biszkopt wychodzi zbyt miękki, żeby go porządnie kroić i dodawana kawa go strasznie nasącza :-( Nie wiem, co robię nie tak. Niemniej będę na pewno korzystać z innych super przepisów z Pani strony :-) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
bardzo mi przykro :/, myślę, że stężeje, szkoda tylko że będą granulki, pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie. A więc dzisiaj podjęłam się zrobienia tego tortu. Kawy zrobiłam połowę porcji i niestety … zgęstniała tak szybko, że zrobiły się z tego żelki, ponownie delikatnie rozpuściłam i było ok ale i tak znów stężała mocno w trakcie dodawania do masy. I cała masa była w malutkich kawowych żelkach .. :( chciałam uratować ten krem bo kawowy w smaku to on wcale nie był i dodałam cappuccino w proszku no i 3 łyżki kawy tej przeznaczonej do nasączenia. I niestety to spowodowało, że mój krem się zważył :( mimo to przełożyłam nim biszkopt. Czy myśli pani, ze stojąc w zimnie do rana on trochę stężeje czy stanie się lejący? Smak ma bardzo dobry a konsystencja tego kremu to jak kremy z kaszą manną…
tak będzie dobrze, nie trzeba żółtek, pozdrawiam serdecznie
I nie ma potrzeby dodawać żółtek ? Ubiłabym sam mascarpone żeby była lepsza konsystencja, wymieszałabym powoli z kawą(z dodatkiem żelatyny) a na koniec całość połączyłabym z ubitą kremówką :)
chyba tak, tylko ja do kawy dodałam żelatyny, więc proszę o tym nie zapomnieć, bo cały krem był z żelatyną, pozdrawiam
Witam panią serdecznie ! :) Tort wygląda przepięknie, smakuje pewnie jak niebo … ;)
Chciałabym skorzystać z pani przepisu jednak odrobinę go modyfikując. Mam zamiar podzielić krem na dwie części. Jedna byłaby poprostu bez kawy. I mam takie pytanko czy mogłabym po prostu do połowy ukręconej śmietanki z mascarpone dodać ostudzoną kawę?
dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
O jaa <3 Niestety nie mam talentu do ozdabiania tortów :/ Zazdroszczę i podziwiam :)
myślę, że Wilton 6B, pozdrawiam serdecznie
Tort prezentuje się przepięknie(podstawka także). Chciałam zapytać jaką końcówką zrobiła Pani rozetki?Pozdrawiam
można go zastąpić innym słodkim likierem lub pominąć, dodać więcej kawy, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie odnośnie likieru kawowego Kahlua, czy można go zastąpić czymś innym? Pozdrawiam:)
dziękuję,
tak 650g śmietanki, odmierzyłam ją na wadze, ja kupuję śmietankę w kartonach i ona zawsze na opakowaniu jest podana w gramach, dlatego czasami podaje w gramach,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
Na wstępie chciałabym pochwalić Pani stronę z przepisami. Uwielbiam piec z Panią ciasta. Teraz zamierzam zabrać się za tort tiramisu aby zrobić mężowi prezent. Zastanawiam się tylko w opisie wierz i boki podała pani wagę 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%- do czego tyczy się gramatura 650g? do śmietanki? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam