Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką

Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „Westwing Home & Living – powiedz-tak”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.

tort slubny

Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie:
300g białej czekolady
500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek)
4 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z pół cytryny
Do nasączenia:
200ml soku pomarańczowego
150g zmiksowanych na mus truskawek
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

tort slubn

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać.

5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy.

Nadzienie:
8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.

11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać.

12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem.

13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta.

14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).

Wierzch i boki:
15. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixami. Dodać aromat, wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając mikserem.

17. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Około 1/3 śmietany odłożyć do ozdoby, a resztą posmarować wierzch i boki.

18. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (do zrobienia listków użyła końcówki Wilton 3, do rozetek Wilton 22) i ozdobić nią boki tortu, robiąc listki, łodyżki. Na wierzchu poukładać owoce.

Udanych wypieków:)

tort slubny

tort

Print Friendly, PDF & Email

75 komentarzy do “Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką”

  1. O ile zwiększyć proporcje, żeby zrobić tort o średnicy 26 cm? Na każdą okazję przygotuję Pani torty, wszystkim smakują, więc tym razem będzie ten. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam! Chce dzis zrobić ten tort, ale do masy nie będę dodawać truskawek czy to coś zmienia w przepisie? Czy robić tak jak jest i pominąć tylko truskawki?

    Odpowiedz
  3. W kremie bardzo czuć grudki z żelatyny. Kiedy dodałam kremu do żelatyny tak jak w przepisie to zdecydowanie nie miało to płynnej konsystencji, tylko baaaardzo gęstą…

    Odpowiedz
  4. Torcik pyszny Rodzinka zachwycona, ale pytanko ponieważ w kremie z owocami wyczuwalne małe grudeczki. Przy ubijaniu bardzo bałam się, aby nie za długo. Zelatyne z bita śmietana przlewalam przez sitko. Co zrobiłam nie tak?

    Odpowiedz
    • trudno mi powiedzieć, myślę, że to nie przez żelatynę a raczej masa się zwarzyła, może czekolada była za ciepła, pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Czy do kremu z czekolady mogę dodać wiórki kokosowe? Czy zamiast świeżych owoców do środka mogę zrobić dodatkowa warstwę fruzeliny?

    Odpowiedz
  6. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak. Ale krem zwarzyl się po dodaniu żelatyny , A bita śmietana na wierzch wyszła rzadka. Moze za drugim razem wyjdzie lepiej.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Dzień dobry, czym mogłabym zabarwić masę z zewnątrz? Chciałabym żeby wierzch był w kolorze różowym, a nie chciałabym używać do tego barwników spożywczych. Może jakaś galaretka malinowa/truskawkowa się nada ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  8. Witam,czy zamiast żelatyny domnadzienia mogę dać fish i do kremu na wierzch też zastąpić żelatynę większą ilością fixu? Dziękuję.

    Odpowiedz
  9. Robię ten tort. Jestem w trakcie. Biszkopt pyszny, masa też. Ale czemu taka strasznie sztywna. Obawiałam się tych 4 łyżeczek żelatyny ale postanowiłam trzymać się przepisu ale po nocy w lodówce masa jest okropnie twarda. Czy taki miał być efekt? Dodam, że piekę dużo tortów (też z Pani wspaniałych przepisów) i nigdy tego problemu nie było. Czy to nie pomyłka w tej ilości żelatyny? Czy jest szansa, że masa zmięknie przed podaniem?

    Odpowiedz
  10. Moja teściowa będzie obchodzić za dwa tygodnie urodziny. Chętnie bym jej taki tort zrobiła. Niestety u nas nie kupię fixów, czy można je czyms zastąpić? Dodam jeszcze, że u nas jest bardzo ciepło, czy torcik mi się nie rozpuści? :-) Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz