Pyszne Mini Pączki Cytrynowe – Nowe, pyszne pączki w Małej Cukierence. Są trochę cytrynowe od skórki, waniliowe, puszyste i wilgotne. W przygotowaniu są proste i szybkie. Najlepiej smakują dobrze ostudzone. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Mini Pączki Cytrynowe
Składniki na około 35 mini pączków:
Ciasto:
- 3 jajka L
- 250g serka mascarpone
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 40g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- trochę cukru pudru do posypania pączków
- olej lub smalec do smażenia
Ciasto:
1. Do miski przełożyć jajka, dodać skórkę z cytryny, serek i wymieszać mikserem, patrz FILM.
2. Do drugiej miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać sól, wymieszać łyżką.
3. Do mokrych składników dodać suche, wlać spirytus i wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Powstanie dość luźne ciasto.
4. Łyżeczką nabierać ciasto i kłaść na nagrzany tłuszcz, patrz FILM. Między pączkami zachować małe odstępy, smażyć na jasny, brązowy kolor. Ja pączki smażyłam około 7-8 minut na niedużym ogniu.
5. Gotowe pączki wyjąć najlepiej łyżką cedzakową i kłaść na ręcznik papierowy. Odstawić do ostudzenia.
6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i tak przygotowanym cukrem posypać obficie pączki. Uważam, że pączki najlepiej smakują ostudzone.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.