Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Czas na nowe dzieło z truskawkami :). Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza).

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym


Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć)
2 łyżeczki cukru pudru
2/3 szklanki wody
Środek:
300g truskawek – umytych i obranych
4 banany
sok z 1/2 cytryny
500g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
500g śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
6 łyżeczek żelatyny (około 18g)
12 łyżek wody
Wierzch i boki:
około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
2 fixy do śmietany
Do ozdoby:
przepołowione truskawki
plasterki banana skropione sokiem z cytryny
miechunka

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy 3 części biszkoptu). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Środek:
7. Żelatynę zalać 12 łyżkami wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.

8. Truskawki pokroić, 2-3 rozgnieść widelcem na „papkę”. Banany obrać, pokroić w plasterki i polać sokiem z 1/2 cytryny.

9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

10. Do jogurtu dodać żelatynę, wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać.
Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki.

11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę masy bananowej i blaszkę wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu z zamrażalnika wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Na wierzchu rozprowadzić resztę kremu truskawkowego i przykryć ostatnim biszkoptem.

12. Ostatni biszkopt nasączyć i tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Wierzch i boki:
13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią.

14. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 1M) i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz po bokach (patrz krótki filmik na początku postu).

15. Wierzch tortu udekorować truskawami i plasterkami banana polanego sokiem z cytryny.
Tort podawać dobrze schłodzony.

Udanych wypieków:)

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do wpisu „Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

  1. Witam!! Zrobiłam ten torcik teściowej na Dzień Matki :) w smaku bardzo dobry, ale ja następnym razem dam trochę więcej cukru. Jedyny minus to dla mnie żelatyna, bo jogurt mi się zważył i przecedzałam przez sitko. Ale tak polecam :) Pozdrawiam :)

    • Mi też zważyła sie żelatyna, po wlaniu jej do zimnego jogurtu od razu zastygła i zrobiły sie grudy, podgrzałam wiec lekko jogurt do momentu aż żelatyna całkiem sie rozpuściła, potem na krótko wstawiłam masę jogurtowa do zamrażarki zeby lekko sie ścięła i dopiero potem połączyłam ja z bita śmietana

  2. Witam, wygląda przepysznie, czy można żelatynę zastąpić galaretką truskawkową? Wiem, że zmieni to kolor, ale jakoś nie jestem fanką żelatyny i ona mnie też nie lubi:0 pozdrawiam

  3. Mam ogromną prośbę :) piekę sporo, ale chciałabym się nauczyć dekorować właśnie torty. I mam takie pytanie, co poleciłabyś mi kupić na sam początek nauki dekoracji tortów. Tutaj widzę, że ten tort z boków jest taki wygładzony… mi jeszcze nigdy taki nie wyszedł :) jakie polecasz tylki i worki? jakiej firmy? poza tym gdzie kupiłaś taką piękną paterę na tort? Byłabym bardzo zobowiązana, gdyby udało Ci się znaleźć chwilkę i mi pomóc :)

  4. Kornelia: tort przechowuje w lodówce, patera jest marki Birkmann i można ją kupić przez internet, sporo sklepów ją ma, tylek używam marki Wilton lub PME, worki wszystko jedno – używam plastikowych jednorazowych,
    pozdrawiam serdecznie

  5. wygładzam je szpatułką taką prostokątną, metalową widać ją na filmie przy torcie czekoladowo – pomarańczowym, pozdrawiam serdecznie

  6. Fantastyczny torcik :)
    Pieklam go juz dwa razy tylko ze zrobilam srodek z samymi truskawkami (600g)
    Torcik jest lekki nie za slodki pachnacy truskawkami idealny zarowno na letnie niedzielne popoludnie jak I wielkie okazje :)
    Pychotka ;) pozdrawiam goraco I czekam na kolejne smakowite przepisy!

  7. Kolejne urodziny moich dziewczynek z Twoimi tortami w roli głównej przede mną :) Czy można truskawki zastąpić mrożonymi? Ciężko już teraz o truskawki :/

  8. Super wygląda, ale ja mam troszkę inne pytanie, a mianowicie zastanwiam sie czy krem na wierzch i boki będzie taki fajnie sztywny? Zależy mi żeby można było to tak pięknie równo rozłożyć jak u Pani na zdjęci, robiłam kilka razy różnego rodzaju torty i zawsze mi się to wszystko „rozciapcia” i jeszcze pytanie czym Pani to wyrównuje? ☺ pozdrawiam

    • użyłam fixu czyli tak jak w przepisie, do wyrównania używam szpatułek, przy innych tortach mam filmy tam można zobaczyć jakie, pozdrawiam serdecznie

  9. Zrobiłam tort mamie na Dzień Matki, i zachwycona. Przepyszny, lekki w smaku przez jogurt i świeże owoce. Mamie i każdemu kto próbował bardzo smakował

  10. Dzień dobry. Tort wygląda obłędnie, a że syn poprosił o tort truskawkowo-bananowy, to na pewno go zrobię. Nie jestem fanem żelatyny i tak się zastanawiam czy żelatynę można zastąpić agarem? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.