Tort czekoladowy z bananami

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort czekoladowy z bananami dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .

tort czekoladowy z bananami

Tort czekoladowy z bananami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g ciemnego kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego)
Masa z bananami:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
40g ciemnego kakao bez cukru
60g cukru
4 łyżeczki żelatyny
5 bananów
1/2 cytryny
Polewa:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)
50g masła
Dodatkowo:
około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)
banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowe
bita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)
kakao do posypania

Tort czekoladowy z bananami

1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia i wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na noc.

Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch.
Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.

Masa z bananami:
6. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem, zalać 8-9 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.

tort-czekoladowy-z-bananami8

7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej).

8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy.

Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc.

10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao.

Udanych wypieków:)

tort czekoladowy z bananami

43 thoughts on “Tort czekoladowy z bananami

  1. Miałm okazję sprobować tego wypieku , przepyszny słodki i mocno czekoladowy.
    Dziękuję Natalko za te słodkie chwile i gratulacje od nas wszystkich za wspaniały smak
    M.Kaszubkiewicz

  2. w ten weekend robilam ten tort dla mojej coreczki na 3 urodziny :) wyszedl rewelacyjny,m super przepis, bardzo prosty :) moj tort nie wygladal tak pieknie jak Pani…

  3. Dzień dobry! Świetny tort. Mój niestety nie wyglądał tak pięknie jak tort Pani. + Chciałam zapytać, jak można przesłać zdj swojego wykonania,Pani przepisów? :)
    Pozdrawiam

  4. Mam pytanie co do kremu z zelatyna, moj krem sie zawsze „scina” takie fafrocle zelatynowe mam w kremie, czasami wychodzi tak jak powinno a czasami z fafroclami i nie wiem dlaczego a zawsze robie wedlog podanego opisu…

  5. nie wiem trudno mi powiedzieć, proszę dodać trochę ciepłą żelatynę, żeby nie była całkiem ostygnięta i przed dodaniem jej do całej masy rozmieszać ją najpierw z kilkoma łyżkami masy i dopiero wtedy dodawać, pozdrawiam

  6. A moj tort się rozplynał… Dodalam lekko ciepla zelatyne wymieszana z kilkoma lyzkami kremu ale i tak jak wlalam to do masy smietanowej to porobily sie grudki- mysle ze w schlodZonej mocno masie zelatyna za sZybko stezala… I nie mam pojecia jak rozwiazac ten problem :-/ na sZczescie mimo tej wady- smakuje rewelacyjnie! ;-)

  7. przykro mi, że się rozpłynął, może do żelatyny trzeba dodać trochę więcej wody około 7-8 łyżek, wtedy tak szybko nie stężeje, jak się ją doda do śmietany, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  8. wyszedł piękny i pyszny :D ja dodałam więcej żelatyny i nie rozpłynął się, masa była lekko jak ptasie mleczko :)

  9. dzien dobry! chciałabym sie dowiedziec czy ten tort miałby szansę się udac bez żelatyny, lub czy można ją czymś zastąpić? tak by przepis się nadawał dla wegetarian :) pozdrawiam

  10. Witam,
    czy powinnam nasączyć biszkopt i posmarować go dżemem wieczorem po wystudzeniu go, czy też dopiero kolejnego dnia, kiedy będę kończyć cały tort? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź. Proszę trzymać kciuki, żeby ciasto wyszło, bo ma być urodzinowe. :)
    Pozdrawiam serdecznie i podziwiam talent :)

  11. żeby nie stracił na wilgoci to lepiej jak będzie Pani kończyła cały tort, trzymam kciuki, pozdrawiam serdecznie:)

  12. Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź. A czy można zastąpić żelatynę śmietan-fixem w masie z bananami?
    Pozdrawiam serdecznie :)

  13. Niestety, duże trudności miałam z dodaniem żelatyny do śmietanki kakaowej :( nie mam jeszcze odpowiednich umiejętności. A z żelatyną zawsze mam problemy. Była letnia i płynna, dodałam kilka łyżek śmietanki i kiedy wlałam ją do reszty zrobiły się okropne kluchy, a masa zamiast się ściąć została płynna. Poległam niestety :( szkoda. Jednak ciasto w Pani wydaniu z pewnością musiało być doskonałe. Naprawdę podziwiam talent i umiejętności :)
    Pozdrawiam serdecznie

  14. Co jeden Tort to lepszy! Robiłam wcześniej truskawkowy który był wspaniały, ale teraz już nie wiem który lepszy… Bardzo smakowity Tort:-)

  15. Siostra poprosiła mnie o zrobienie tego tortu na dziecięce przyjęcie urodzinowe swoich córek. Dziewczyny uwielbiają maliny. Czy sądzi Pani że można zastąpić banany w tym przepisie Malinami?

  16. Witam! Tort przepyszny! Czy na wierzch do dekoracji można położyć mase plastyczną z pianek marshmallow? Czy lepiej kupić gotową? nie chciałabym też żeby cały tort był za słodki…
    Pozdrawiam!

  17. Czytając komentarze o kłopotach z żelatyną zastanawiam się, czy jak by smakował krem czekoladowy, ale z dodatkiem mascarpone? Robię właśnie ten tort na jutro i mam stracha czy żelatyna nie zepsuje mi kremu…?

  18. Witam,
    wspaniały przepis :) tort wyszedł przepyszny. Był mały problem z żelatyną, ale skończyło się dobrze. Polecam wszystkim

  19. dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie. Ten tort robi się w tortownicy, później odepnę te brzegi, ale od spodu zostaje blaszka. A nawet jeśli w tortownicy piekę tylko biszkopt i wyjmuje go w całości, to tort składam na podstawie od plastikowego pojemnika do przechowywania ciast w lodówce. Mam taką piękną szklaną podstawę do tortów, ale zawsze zastanawiam się, jak przełożyć ten tort na tę podstawę, żeby go nie uszkodzić. W rezultacie ze strachu tort pozostaje na zielonym plastiku, zamiast na eleganckim szkle;) czy może jest jakaś specjalna metoda na takie przekładanie?

  20. jaka ma być konsystencja tego ciasta po upieczeniu? takie miękkie i delikatne jak tradycyjny biszkopt czy twardsze i zbite?

  21. Witam w czw upieke biszkopt i w pt bede konczyc impreza w sob czy to nie za eczesnie? Banany nie sciemnieja? Mqmy urodzinowa wspolna impreze z mezem to bedzie koj pierwszy tort w zyciu. Ta bita smietana ma byc gotowa w sprayu czy taka do ubijania? I ile wkoncu poleca pani zelatyny zeby rzadkie sie nie zrobilo jak dziewczynom wyzej?pozdrawiam

    • myślę, że będzie ok, proszę skropić banany sokiem z cytryny, do żelatyny dodać więcej wody 8-9 łyżek, nie będzie żadnych kluch, pozdrawiam serdecznie

  22. Tort zrobiłam na urodziny córki. Żeby był wyższy biszkopt upiekłam większy i podzieliłam go na 2 części. Banany z pianką umieściłam pomiędzy biszkoptami, które posmarowałam dżemem wiśniowym. Na koniec cały wysmarowałam białą śmietaną i obsypałam startą czekoladą. Wyszedł przepyszny. Wszyscy byli pod wrażeniem. Czekoladowa pianka z bananami to idealne połączenie. Nie obyło się bez dokładek.

Dodaj komentarz

.