Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort czekoladowy z bananami dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .
Tort czekoladowy z bananami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g ciemnego kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego)
Masa z bananami:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
40g ciemnego kakao bez cukru
60g cukru
11-12g żelatyny
5 bananów
1/2 cytryny
Polewa:
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)
50g masła
Dodatkowo:
około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)
banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowe
bita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)
kakao do posypania
1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia i wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na noc.
Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch.
Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.
Masa z bananami:
6. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem, zalać 9-10 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.
7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej).
8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy.
Polewa:
9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc.
10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao.
Udanych wypieków:)
Biszkopt wyszedł mi bardzo sztywny i malo wyrósł, bardziej przypomina brownie niz biszkopta. Piekłam go duzo krócej niz w przepisie, okolo 30min.. Czy tak ma byc?
Mam pytanie, jeżeli ktoś ma alergie na żelatyne to można ją zamienić na mascarpone? W jakich proporcjach jak Pani sądzi?
można dać 250g serka mascarpone zamiast 250ml śmietany, ale nie jetem pewna czy to się będzie trzymało, pozdrawiam
500 gram śmietany to ile mililitrów??
około 520ml, pozdrawiam