Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą –  Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z różową bezą i malinami. Jest wilgotne i aromatyczne. Beza jest chrupiąca i pachnie ładnie, owocowo. Ciasto wygląda wspaniale i jest bardzo smaczne. W przepisie, na to cudowne ciasto, wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki. Biszkopt udał się puszysty, czekoladowy, wilgotny. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto będzie idealne na Święta. Polecam! 

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą 2

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 120g Majonezu Kieleckiego
  • 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 40g kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 70ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Mus czekoladowy:

  • 200g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
  • 150g mlecznej czekolady
  • 700ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 8g żelatyny + 100ml wody
  • 300g malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Beza:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 250g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 1 kisiel o smaku truskawkowym lub malinowym bez cukru
  • różowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek konfitury lub dżemu malinowego
Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą 3

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić i ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.

3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką. W drugiej misce wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiać na jajeczną masę. Wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 

4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem – przygotujemy masę czekoladową do kremu:

5. Do rondelka wlać 400ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować.

6. Gorącą śmietankę zdjąć z ognia, dodać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Do miski wyspać obie połamane czekolady i zalać gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita polewa (jeśli zostaną maleńkie kawałeczki czekolady nie należy się przejmować). Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Składanie ciasta:

7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i ciasto również włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce. Posmarować dżemem malinowym.

Skończymy krem:

8. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-80 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.

10. Do miski wlać pozostałą schłodzoną śmietankę, czyli 300ml, dodać cukier z wanilią, cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie do śmietanki dodać masę czekoladową, wymieszać mikserem na gładki krem.

11. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 spore łyżeczki kremu czekoladowego i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać do pozostałego kremu czekoladowego w 3-4 partiach, patrz FILM. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

12. Do kremu dodać maliny  i wymieszać krótko szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, można na całą noc.

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą 4

Beza:

13. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 30cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.

14. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie dodać cukier waniliowy i po łyżce dodawać cukier kryształ, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu mieszać mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści. 

15. Do bezy dodać kisiel i krótko wymieszać mikserem. Jeśli chcemy pogłębić kolor bezy można dodać kroplę różowego barwnika spożywczego (niekoniecznie).

16. Gotową bezę przełożyć na narysowany prostokąt, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 15 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.

17. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto odstawić na około 3 godziny, aby beza ładnie zaczęła przylegać do ciasta.

Udanych wypieków :)

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą 5

Podobne przepisy

Pyszne Orzechowe Ciasto Michałek z Nutką Kawy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami LODOWIEC

Prosty Sernik z Malinami Pod Pierzynką

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Prosty tort orzechowy z czekoladą

1 komentarz do “Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą”

Dodaj komentarz