Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…

ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa

1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.

2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.

3. Truskawki pokroić na plastry.

4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.

ciasto-z-truskawkami7

6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).

7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.

8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

47 thoughts on “Ciasto z truskawkami na biszkoptach

  1. Katarzyna Miler – myślę, że mogą być zmiksowane truskawki tylko proszę je trochę dosłodzić,

    zufik – ja nie próbowałam, ale inny pisali, że bez alkoholu też smaczne, można zamiast niego dodać soku pomarańczowego,

    OLIWIA ŁIBERACKA: – życzę smacznego!

    pozdrawiam serdecznie

  2. Pyyyyszności :) Zrobiłam w formie tortu, na biszkopcie. Wiele mówić trzeba, bo ‚achom’ i ‚ochom’ końca nie było :) Cudownie letni i pyszny deser:) Dziękuję w imieniu wszystkich łasuchów:)

  3. zrobiłam – jest przepyszne! jedyna modyfikacja to 1 czekolade białą rozpuściłam w odrobinie śmietany kremówki, całość schłodziłam i zmiksowałam. To zamiast cukru pudru.

  4. witam, czy to maja byc biszkopty typu lady fingers, takie ktorych uzywamy do tiramisu czy zwykle podluzne biszkopty?

  5. Chciałabym zrobić ciastko na Wielkanoc, wiem że nie jest mazurkiem ale fantastycznie przywołuje wiosnę, ile wcześniej mogę zacząć robić żeby nadawalo się jeszcze do jedzenia?(czy wstawione do lodowki w piątek wieczorem wytrzyma?)Pozdrawiam.

  6. Mi nie wyszło :( tzn jest przepyszne ale się rozłazi bo jest za mokre. Ciekawe w którym momencie zrobiłam coś nie tak.

  7. może kiepski serek mascarpone może z biedronki? bo rozumiem że masa popłynęła lub źle ubita śmietana, pozdrawiam serdecznie

  8. tak była, parę osób na nią narzekało, więc wyłączyłam, ale zaraz włączę jeszcze raz, pozdrawiam

  9. Takiego wlasnie ciasta szukalam i znalazlam tutaj!! Czytalam powyzsze komentarze i co do produktow z Biedrony to akurat jestem za…serek mascarpone tam kupuje jest super, smietana 30 do ubijania jest przepyszna, z Piatnicy tez pyszna..a najlepsza smietana to taka w woreczkach , jak mleko sie kiedys kupowalo

Dodaj komentarz

.