Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…
Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa
1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.
3. Truskawki pokroić na plastry.
4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.
6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).
7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.
8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
pięknie wygląda ! a do masy nie potrzeba dodac żelatyny? boję się że będzie za rzadka …
nie dodałam żelatyny, serek wszystko utrzymał, pozdrawiam
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)
obłędne!!! przepyszne!!!czekałam na ten przepis:-)
:) cieszę się, pozdrawiam
Ciasto z truskawkami smakuje chyba każdemu! Zawsze znika w 5 sekund xD
Trzeba koniecznie dodawać ten likier?
można pominąć, pozdrawiam
Kocham sezon truskawkowy właśnie za takie ciasta, niby proste.. Delikatne, kremowe.. Owocowe :) Pięknie wygląda! :)
Może być amatetto?
jak najbardziej, pozdrawiam
Czy ten mus to mogą być tylko zmiksowane truskawki, nie przepadam za konfiturami i dżemami :(
A zamiast likieru? tak bezalkoholowo? będzie smacznie?
Upieczone mniam ..zrobiłam na biszkopcie z 5 jaj Pozdrawiam
Katarzyna Miler – myślę, że mogą być zmiksowane truskawki tylko proszę je trochę dosłodzić,
zufik – ja nie próbowałam, ale inny pisali, że bez alkoholu też smaczne, można zamiast niego dodać soku pomarańczowego,
OLIWIA ŁIBERACKA: – życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Pyyyyszności :) Zrobiłam w formie tortu, na biszkopcie. Wiele mówić trzeba, bo 'achom' i 'ochom' końca nie było :) Cudownie letni i pyszny deser:) Dziękuję w imieniu wszystkich łasuchów:)
Mmm, musiało smakować niebiańsko :)
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam – jest przepyszne! jedyna modyfikacja to 1 czekolade białą rozpuściłam w odrobinie śmietany kremówki, całość schłodziłam i zmiksowałam. To zamiast cukru pudru.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
A czy moze byc advocat zamiast likieru pomaranczowego?
myślę, że tak pozdrawiam
witam, czy to maja byc biszkopty typu lady fingers, takie ktorych uzywamy do tiramisu czy zwykle podluzne biszkopty?
mogą być takie i takie, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ciastko na Wielkanoc, wiem że nie jest mazurkiem ale fantastycznie przywołuje wiosnę, ile wcześniej mogę zacząć robić żeby nadawalo się jeszcze do jedzenia?(czy wstawione do lodowki w piątek wieczorem wytrzyma?)Pozdrawiam.
Najlepiej proszę zrobić je w sobotę, ale powinno wytrzymać od piątku, pozdrawiam
Mi nie wyszło :( tzn jest przepyszne ale się rozłazi bo jest za mokre. Ciekawe w którym momencie zrobiłam coś nie tak.
może kiepski serek mascarpone może z biedronki? bo rozumiem że masa popłynęła lub źle ubita śmietana, pozdrawiam serdecznie
zgadza się masa popłynęła, serek był z biedronki :) który w takim razie najlepszy?
serek z Piątnicy jest dobry i włoski w Kauflandzie, pozdrawiam
wydaje mi się, że na Pani stronie zawsze była możliwość pdf wydruku, zniknęła?
tak była, parę osób na nią narzekało, więc wyłączyłam, ale zaraz włączę jeszcze raz, pozdrawiam
a może mi Pani wysłać pdf tego przepisu, chcę go zrobić na wyjeździe :( nadal nie widzę opcji drukuj;(
jest już włączona, przepraszam umknęło mi to, pozdrawiam serdecznie
Takiego wlasnie ciasta szukalam i znalazlam tutaj!! Czytalam powyzsze komentarze i co do produktow z Biedrony to akurat jestem za…serek mascarpone tam kupuje jest super, smietana 30 do ubijania jest przepyszna, z Piatnicy tez pyszna..a najlepsza smietana to taka w woreczkach , jak mleko sie kiedys kupowalo
czy można do masy dodać żelatynę? jeżeli tak to w jakich proporcjach?
można, myślę, że 4 łyżeczki wystarczą, pozdrawiam
robilam juz nie nie jeden raz. pycha!
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
fantastyczne ciasto, za każdym razem znika błyskawicznie i robi wielką furorę:)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
moga byc mrozone truskawki ?
myślę, że tak, tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Ja zrobiłam z brzoskwiniami z puszki. Pycha
miło mi, pozdrawiam serdecznie
Proszę o informację jak długo ciasto nadaje się do jedzenia ? :)
tak 3 – 5 dni w lodówce, pozdrawiam
CIASTO REWELACJA.DZIEKUJEMY.
To z truskawkami jest pyszne i u mnie wszystkim smakuje.
Zastanawiam sie czy w wersji brzoskwiniowej byloby rownie dobre.
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszne!!! Zostaje z nami!