Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…

ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa

1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.

2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.

3. Truskawki pokroić na plastry.

4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.

ciasto-z-truskawkami7

6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).

7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.

8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do “Ciasto z truskawkami na biszkoptach”

Dodaj komentarz