Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką – Dzisiaj przepis dla fanów kruchego ciasta. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto jest bardzo smaczne, maślane, waniliowe. Wygląda apetycznie. Oprócz brzoskwiń można użyć malin, borówki. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 2

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250g schłodzonego masła
  • 5 żółtek

Pianka:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 125ml oleju

Dodatkowo:

  • około 8-9 połówek brzoskwiń z puszki
  • cukier puder do posypania
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski przesiać obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można to zrobić rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki.

4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

5. Połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki.

Pianka:

6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

7. Do piany z białek dodać budyń i dokładnie wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

8. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać małe kawałeczki ciasta i układać ja na brzoskwiniach, patrz FILM.


9. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Pianka trochę opadnie.

10. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Dodaj komentarz