Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką – Dzisiaj przepis dla fanów kruchego ciasta. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto jest bardzo smaczne, maślane, waniliowe. Wygląda apetycznie. Oprócz brzoskwiń można użyć malin, borówki. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250g schłodzonego masła
- 5 żółtek
Pianka:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
- 5 białek
- szczypta soli
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125ml oleju
Dodatkowo:
- około 8-9 połówek brzoskwiń z puszki
- cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przesiać obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można to zrobić rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki.
4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
5. Połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki.
Pianka:
6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
7. Do piany z białek dodać budyń i dokładnie wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.
8. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać małe kawałeczki ciasta i układać ja na brzoskwiniach, patrz FILM.
9. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Pianka trochę opadnie.
10. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.