Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Dzisiaj obiecany tort z kremem jogurtowym i borówkami. Pyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
210g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego (używam Dr.Oetker)
Krem:
250g śmietanki kremówki 36%
250g naturalnego jogurtu
250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych)
4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy)
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny)
Dodatkowo:
poszatkowane pistacje
po około 150-200g borówki i jeżyny

tort-z-borowkami7

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:

6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymierzać (patrz FILM). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać.

10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem.

11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt (patrz FILM) i lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch i boki:
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Dodać aromat, wymieszać.

13. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobaka (patrz FILM).

14. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki (patrz FILM) . Wierzch udekorować owocami i posypać pistacjami.

15. Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.

Udanych wypieków:)

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

23 thoughts on “Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

  1. Witam, mam pytanie odnośnie źelatyny. Czy musi całkowicie wystygnąć? Bardzo często robią mi się grudki, albo tak szybko stęźeje, źe ne mogę wyjąć łyźki z kubeczka. Źelatyna to moja zmora. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy.

  2. Czy jeśli użyje tortownicy o średnicy 23 cm to nie musze rozkładac pieczenia biszkoptu na dwie tortownice? Nie będzie problemu z wyrosnięciem?

  3. czy zamiast jagód można dać brzoskwinie albo banany? mam jagody zamrożone ale po odmrożeniu robi się z nich „ciapa” tak samo z malinami :( chyba że ze sklepu są inne?

  4. Z jakiej firmy ma Pani nóż strunowy i inne rzeczy do udekorowania tortu? Ostatnio właśnie kupiłam sobie niestety okazały się słabo jakościowe :(

  5. Witam. Chcę zrobić ten tort na urodziny synka. Będzie 14 gości. W jakiej formie powinnam upiec biszkopt – 26 cm? Chciałabym żeby tort był wysoki jak u Pani, ale nie wiem czy tortownica 26 cm nie będzie za duża. Oczywiście składniki przeliczę proporcjonalnie do średnicy formy.

    • jak zrobi Pani wysoki tort 26cm, to będzie na około 25 osób, najlepiej proszę użyć 23cm, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.