Święta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam…
Tort czekoladowy z żurawiną
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
150ml wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki spirytusu
Krem:
300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 łyżka cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
6-7 łyżek wody
150g suszonej żurawiny
120-150ml słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym)
Dodatkowo:
250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka)
zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki)
Wierzch i boki:
650-700g śmietany kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 fix do śmietany
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego
poszatkowane orzeszki do posypania
1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc.
2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte orzechy zemleć (może powstać „papka”).
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie dwa razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
7. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami żurawiny.
Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
9. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Żurawinę osaczyć, zachowując alkohol.
10. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać czekoladę i energicznie wymieszać (krem może zrobić się bardzo gęsty, proszę się nie przejmować). Wlać rozpuszczoną, ciepłą żelatynę i dokładnie, ale krótko wymieszać. Dodać osączoną żurawinę, wymieszać. Wlać alkohol po żurawinie i również wymieszać.
12. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować żurawiną. Wyłożyć pozostały krem i położyć trzeci krążek biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch i boki:
13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem. Dodać aromat, wymieszać.
14. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobak (jak na zdjęciu powyżej).
15. Pozostałą śmietanę przełożyć do woreczka z metalową końcówkę Wilton M1 i wycisnąć ozdobne rozetki, jak na zdjęciach powyżej .
16. Z marcepanu powycinać liski i porobić czerwone kuleczki. Dekoracyjnie ułożyć je na wierzchu tortu. Boki tortu posypać orzeszkami.
Udanych wypieków:)
Czy wierzch i boki wytrzymają noc w lodówce czy trzeba je zrobić tuż przed podaniem tortu?
Wytrzymają noc w lodówce, pozdrawiam
Elegancki, idealny na święta!
dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Wyglada przeslicznie i bardzo swiatecznie