Bardzo smaczny deser lodowy z czekoladą i odrobiną kawy. Lekki, odświeżający, jakby puszysty, jak dla mnie lepszy od lodów. Do tego szybki w przygotowaniu i można go zrobić z dużym wyprzedzeniem. U mnie semifreddo zagości na stałe, na pewno w różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”).
Semifreddo czekoladowe z kawą
Składniki:
1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kawowego likieru
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
300ml śmietanki kremówki 36%
100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze)
wiórki białej czekolady do posypania
paluszki z białej czekolady do ozdoby
1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę.
2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa.
3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misce
śmietankę 36%.
4. Do masy z żółtek dodajemy ubitą śmietankę, białka i poszatkowaną czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
5. Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy masa stężeje, można zawinąć deser dodatkowo folią spożywczą, aby nie przejął innych zapachów z zamrażarki.
6. Zamarznięty deser wyciągamy z keksówki (można na chwilę keksówkę zanurzyć w gorącej wodzie lub oddzielić nożem deser od ścianek blaszki), odwijamy folię z góry i odwracamy deser do góry dnem. Ścigamy folię do końca, wierzch posypujemy wiórkami czekolady i ozdabiamy paluszkami z białej czekolay. Deser podajemy pokrojony na plastry.
Smacznego:)
Ile czasu ono może byc w zamrażarce gdyby się chciało je jesc po trochu? Wyjmuje, kroje i chowam.
Cudowny! Z pewnością zrobię kolejny raz! :)