Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne babeczki z bakaliami i kruszonką. Są wilgotne, puszyste, aromatyczne. Wyglądają apetycznie i są bardzo sycące. Idealne babeczki do śniadania. W przygotowaniu są proste i szybkie. Można użyć ulubionych bakalii. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką 2

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Składniki na około 16 sztuk:

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80g schłodzonego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:

  • 270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 150g jasnego brązowego  cukru
  • 150ml oleju
  • 2 duże jajka L
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)
  • 240ml kefiru
  • 2 średnie marchewki o wadze około 260g, starte na tarce z drobnymi oczkami
  • 50g posiekany orzechów włoskich
  • 50g rodzynek (można pominąć)
Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką 3

Kruszonka:

1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i dodać pokrojone masło, rękoma zagnieść kruszonkę, patrz FILM. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Formę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami.

Ciasto:

3. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy, krótko wymieszać łyżką. Dodać cukier, bakalie i znów krótko wymieszać.

4. Do drugiej miski wbić jajka, dodać kefir, wanilię, olej i krótko wymieszać mikserem. Marchewkę osączyć w dłoniach, patrz FILM i dodać do mokrych składników, znów krótko wymieszać.

5. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakładam ciasto tak do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć kruszonkę, lekko docisnąć ją do ciasta.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 27-28 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

8. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit

Dodaj komentarz