Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne babeczki z bakaliami i kruszonką. Są wilgotne, puszyste, aromatyczne. Wyglądają apetycznie i są bardzo sycące. Idealne babeczki do śniadania. W przygotowaniu są proste i szybkie. Można użyć ulubionych bakalii. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką
Składniki na około 16 sztuk:
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 80g schłodzonego masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
- 270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 150g jasnego brązowego cukru
- 150ml oleju
- 2 duże jajka L
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)
- 240ml kefiru
- 2 średnie marchewki o wadze około 260g, starte na tarce z drobnymi oczkami
- 50g posiekany orzechów włoskich
- 50g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i dodać pokrojone masło, rękoma zagnieść kruszonkę, patrz FILM. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Formę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami.
Ciasto:
3. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy, krótko wymieszać łyżką. Dodać cukier, bakalie i znów krótko wymieszać.
4. Do drugiej miski wbić jajka, dodać kefir, wanilię, olej i krótko wymieszać mikserem. Marchewkę osączyć w dłoniach, patrz FILM i dodać do mokrych składników, znów krótko wymieszać.
5. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać mikserem do połączenia składników.
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakładam ciasto tak do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć kruszonkę, lekko docisnąć ją do ciasta.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 27-28 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
