Proste owocowe tiramisu

Prosty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…

jagodowe tiramisu

Proste owocowe tiramisu
Składniki na 5-6 porcji:
około 150-200g biszkoptów
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin)
około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego)
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

1. Owoce rozgnieść widelcem.

2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką.

3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami do wyczerpania. Na samym końcu powinien być krem. Deser wstawić do lodówki na parę godzin.

4. Tiramisu przed podaniem udekorować owocami.

Smacznego:)

jagodowe tiramisu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Proste owocowe tiramisu”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.