Pyszne krówkowe ciasto frappuccino

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino – Nowe, pyszne, kremowe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, waniliowe, migdałowe, kawowe. W przygotowaniu jest proste. Biszkopt jest mocno kakaowy i wilgotny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda fantastycznie! Takie wysokie i smakowite. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony wanilia i kardamon.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino 2

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90ml oleju

Do nasączenia biszkoptu:

  • 70ml ostudzonej, zaparzonej kawy
  • 30ml likieru amaretto

Krem krówkowy:

  • 500g schłodzonego serka mascarpone
  • 400g masy krówkowej z puszki

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek konfitury wiśniowej
  • około 350g podłużnych biszkoptów
  • kakao bez cukru do posypania ciasta

Składniki do nasączenia biszkoptów:

  • około 250ml ostudzonej, zaparzonej kawy
  • 100ml likieru amaretto

Krem śmietanowy:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)
Pyszne krówkowe ciasto frappuccino 3

Biszkopt:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

5.  Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM i włożyć go do blaszki.

6. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Posmarować go konfiturą wiśniową.

Krem krówkowy:

7. Do serka dodać masę krówkową i mieszać mikserem przez około 2-3 minuty, na jednolity, gęsty krem. Gotowy krem krówkowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

8. Wymieszać razem składniki do nasączania biszkoptów. Biszkopty maczać w kawie z amaretto i ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów na cieście. Biszkopty dobrze nasączyć.

Krem śmietanowy:

9. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić. Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

10. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów, maczać je w kawie z amartto. Dobrze nasączyć biszkopty.

11. Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką

Pyszne świąteczne ciasto KRÓWKA z orzechami miodownik

Krówkowe Kruche Ciasteczka

1 komentarz do “Pyszne krówkowe ciasto frappuccino”

Dodaj komentarz