Pyszne krówkowe ciasto frappuccino – Nowe, pyszne, kremowe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, waniliowe, migdałowe, kawowe. W przygotowaniu jest proste. Biszkopt jest mocno kakaowy i wilgotny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda fantastycznie! Takie wysokie i smakowite. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony wanilia i kardamon.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 90ml oleju
Do nasączenia biszkoptu:
- 70ml ostudzonej, zaparzonej kawy
- 30ml likieru amaretto
Krem krówkowy:
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 400g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek konfitury wiśniowej
- około 350g podłużnych biszkoptów
- kakao bez cukru do posypania ciasta
Składniki do nasączenia biszkoptów:
- około 250ml ostudzonej, zaparzonej kawy
- 100ml likieru amaretto
Krem śmietanowy:
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę, patrz FILM i włożyć go do blaszki.
6. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Posmarować go konfiturą wiśniową.
Krem krówkowy:
7. Do serka dodać masę krówkową i mieszać mikserem przez około 2-3 minuty, na jednolity, gęsty krem. Gotowy krem krówkowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
8. Wymieszać razem składniki do nasączania biszkoptów. Biszkopty maczać w kawie z amaretto i ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów na cieście. Biszkopty dobrze nasączyć.
Krem śmietanowy:
9. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić. Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
10. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów, maczać je w kawie z amartto. Dobrze nasączyć biszkopty.
11. Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Czy można zastąpić likier czymś, co nie ma alkoholu?
Można pominąć, dać więcej kawy, pozdrawiam serdecznie
❤️❤️ Genialne
Wyszło przepysznie ❤️❤️
To ciasto jest naprawdę przepyszne👍Jutro będę piekła drugi raz i mam nadzieję , że wyjdzie równie udane i pyszne. Ja do masy krówkowej dodaję jeszcze daktyle. Dziękuję za przepisy na te pyszności 😋
Wyszło idealne, dziękuję 😘
Bardzo dobre ciasto, lekkie – gościom smakowało:)