Od jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Polecam!
Tort tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)
1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)
1-2 łyżki spirytusu
Środek:
500g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml zaparzonej mocnej kawy
100g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
4 żółtka
Wierzch i boki:
650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 fixsy do śmietany
Do dekoracji:
paluszki czekoladowe
gwiazdki czekoladowe
kakao do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.
Środek:
8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.
9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 5-10 minut do ostygnięcia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo- żółtkowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego sera, wymieszać. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu.
13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Wierzch i boki:
14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki.
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności).
16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
mój robot to HR7954 – jestem z niego zadowolona, tylko jest trochę głośny i na tarce zostawia nieduże kawałki warzyw, co zresztą napisałam powyżej, tak jest świetny:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda pysznie, aż ma się ochotę pędzić do kuchni i próbować odtworzyć to cudo.
Mam pytanie odnośnie robota kuchennego, szukam czegoś podobnego na prezent gwiazdkowy dla Mamy. Mogłaby mi Pani powiedzieć jak dokładnie nazywa się ten model? :)
Czy do masy można dodać trochę akkoholu? Solenizantka lubi mocno alkoholowe torty
myślę, że tak, pozdrawiam
prezentuje się bezbłędnie… cudowny
śliczny, wygląda bardzo zachęcająco :) chyba zapisze do ulubionych !
kupiłam ją w Tk maxx, pozdrawiam
A gdzie można kupi,ć taką piękną paterę?
Ale piękny :) no i mam teraz smak na coś słodkiego ;) już wiem co piec w weekend… Pozdrawiam
Ale idealny ten Twój tort;))) Aż żal napocząć;)
Nakładam grubą warstwę kremu na boki i później przy pomocy szpatuły, trzymając ją prostopadle do podłoża i obracając patere wyrównywałam brzeg tortu, dobrze jak tort stoi na obrotowej paterze, pozdrawiam serdecznie
Czy może nam Pani zdradzić jak uzyskała Pani tak idealny efekt bocznych boków? Są piękne!
Bardzo dziękuję za odpowiedz, hmm może by mikołaje zżute zrobili, z opisu myślałam że jest droższy, gorąco pozdrawiam :)
dzięki:) mikser kosztuje około 1200-1300zl ten co ja mam, ale jest jeszcze opcja z maszynką do mięsa i ona jest droższa, ciasto na pewno jakieś bez miksera, może to:
http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html
lub
http://www.malacukierenka.pl/proste-cynamonowe-ciasto-z-rodzynkami.html
pozdrawiam serdecznie
Tort, cudo!!! zresztą jak wszystko co wychodzi z Pani rąk, z czystej ciekawości, może się orientujesz ile kosztuje ten piękny pomocnik? a i jeszcze jedna prośba, mam nauczyć koleżankę piec ciasta, ponoć potrafi zepsuć nawet te z pudełka, jakie najłatwiejsze ciasto byś poleciła? bardzo dziękuję za podpowiedz :) pozdrawiam :)
Tort wygląda obłędnie! I jest tak perfekcyjnie wykonany…Ślinka cieknie :)
Dzieki jak zobaczylam to az oczy zrobily się wieksze .trzeba do kuchni i zrobic…