Od jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Polecam!
Tort tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)
1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)
1-2 łyżki spirytusu
Środek:
500g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml zaparzonej mocnej kawy
100g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
4 żółtka
Wierzch i boki:
650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 fixsy do śmietany
Do dekoracji:
paluszki czekoladowe
gwiazdki czekoladowe
kakao do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.
Środek:
8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.
9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 5-10 minut do ostygnięcia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo- żółtkowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego sera, wymieszać. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu.
13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Wierzch i boki:
14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki.
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności).
16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
Witam.Mam zamiar upiec to cudeńko na te święta.Czy zamiast likieru kahlua mogę dodać amaretto bo akurat taki mam czy może lepiej pominąć.🎂
można dać amaretto, pozdrawiam
Witam serdecznie, w sobotę będę robiła ten tort. Mam tylko pytanie o wierzch i boki, wpisała tam Pani 650g, tylko czego? Śmietanki? Jeśli śmietanki to jakiej?
Pozdrawiam ciepło :)
śmietanki kremówki 30% lub 36%, pozdrawiam serdecznie
Czy kawę rozpuszczalną można zastąpić mieloną kawą z ziarek?
Ten biszkopt na samej górze wygląda na bardzo cienki w porównaniu do tych niższych. Tak ma być, czy może zrobić z półtorej porcji?
Jestem zakochana w Pani tortach w sobotę mam urodziny i chce upiec coś ciekawego, ale niestety bez owoców a ta patera jest cudowna, gdzie można ją dostać?
kiedyś ją kupiłam w tk maxx, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie, dawno nic nie piekłam, ale jak się wzięłam to zrobiłam ten tort i po raz kolejny ten przepis to mistrzostwo świata. Niestety nie umiem tak pięknie dekorować ale smak tego tortu rekompensuje mi ten mankament.
Cieplutko pozdrawiam Pani wierna fanka Linka :)
Ogromnie się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
około 1-2 łyżeczki, ale proszę dać same 100ml kawy bez fusów, pozdrawiam
Napisała Pani 100ml zaparzonej mocnej kawy, czy chodzi o tą z fusami? I ile łyżeczek kawy dać na te 100ml?
może Pani użyć śmietany 30%, nie trzeba dodawać żółtek i może osobno dodać kawę i żelatynę, tylko żelatynę rozpuszcza się w kawie więc radzę ją z kawą dodać, pozdrawiam
Witam. Mam zamiar dzisiaj zrobić ten torcik szwagrowi na urodziny. Chciałabym go jednak troszkę zmodyfikować i nie jestem pewna czy mi wyjdzie. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę do masy dać śmietankę 30%? Czy mogę do kremu dodać osobno przestudzoną kawę i osobno żelatynę nie dodając żółtek? Podobnie jak w torcie truskawkowym?
cieszę się, że tort się udał i smakował, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzien dobry. Pisze bo zrobiłam to cudenko jednak musze byc bardziej cierpliwa do zdobienia ciast. Wysle na e maila moje dzielo… jezeli chodxi o biszkopt wyszedl tylko musialam dorobic jeden mniejszy zeby bylo 3 .dalam mniej cukru do biszkoptu wiec wyszlo pol gorzkie pol slodkie ale wyszlo bardzo dobre.. pozdrawiam
trzymam kciuki, pozdrawiam serdecznie
Ja tez zabieram sie do zrobienia mam nadzieje ze wyjdzie dobrze prosze trzymac kciuki to ma byc prezent urodzinowy dla kogos kogo sie kocha .rada dla wszystkich troche serca do przepisu dolozyc i wszystko wyjdzie
przykro mi, jak jest taki miękki to trzeba dodać trochę więcej mąki i mniej nasączyć, pozdrawiam serdecznie