Tort Tiramisu

Od jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Polecam!

Tort tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)
1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)
1-2 łyżki spirytusu
Środek:
500g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml zaparzonej mocnej kawy
100g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
4 żółtka
Wierzch i boki:
650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 fixsy do śmietany
Do dekoracji:
paluszki czekoladowe
gwiazdki czekoladowe
kakao do posypania

tort tiramisu

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

mikser planetarny

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.

tort tiramisu

Środek:
8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.

9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 5-10 minut do ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.

11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo- żółtkowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego sera, wymieszać. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.

12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu.

13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Wierzch i boki:
14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki.

15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności).

16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

tort tiramisu

tort tiramisu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Tort Tiramisu”

  1. Tort, cudo!!! zresztą jak wszystko co wychodzi z Pani rąk, z czystej ciekawości, może się orientujesz ile kosztuje ten piękny pomocnik? a i jeszcze jedna prośba, mam nauczyć koleżankę piec ciasta, ponoć potrafi zepsuć nawet te z pudełka, jakie najłatwiejsze ciasto byś poleciła? bardzo dziękuję za podpowiedz :) pozdrawiam :)

  2. Nakładam grubą warstwę kremu na boki i później przy pomocy szpatuły, trzymając ją prostopadle do podłoża i obracając patere wyrównywałam brzeg tortu, dobrze jak tort stoi na obrotowej paterze, pozdrawiam serdecznie

  3. Ciasto wygląda pysznie, aż ma się ochotę pędzić do kuchni i próbować odtworzyć to cudo.
    Mam pytanie odnośnie robota kuchennego, szukam czegoś podobnego na prezent gwiazdkowy dla Mamy. Mogłaby mi Pani powiedzieć jak dokładnie nazywa się ten model? :)

  4. mój robot to HR7954 – jestem z niego zadowolona, tylko jest trochę głośny i na tarce zostawia nieduże kawałki warzyw, co zresztą napisałam powyżej, tak jest świetny:) pozdrawiam serdecznie

  5. Witam,
    Na wstępie chciałabym pochwalić Pani stronę z przepisami. Uwielbiam piec z Panią ciasta. Teraz zamierzam zabrać się za tort tiramisu aby zrobić mężowi prezent. Zastanawiam się tylko w opisie wierz i boki podała pani wagę 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%- do czego tyczy się gramatura 650g? do śmietanki? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

  6. dziękuję,
    tak 650g śmietanki, odmierzyłam ją na wadze, ja kupuję śmietankę w kartonach i ona zawsze na opakowaniu jest podana w gramach, dlatego czasami podaje w gramach,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Witam panią serdecznie ! :) Tort wygląda przepięknie, smakuje pewnie jak niebo … ;)
    Chciałabym skorzystać z pani przepisu jednak odrobinę go modyfikując. Mam zamiar podzielić krem na dwie części. Jedna byłaby poprostu bez kawy. I mam takie pytanko czy mogłabym po prostu do połowy ukręconej śmietanki z mascarpone dodać ostudzoną kawę?

  8. chyba tak, tylko ja do kawy dodałam żelatyny, więc proszę o tym nie zapomnieć, bo cały krem był z żelatyną, pozdrawiam

  9. I nie ma potrzeby dodawać żółtek ? Ubiłabym sam mascarpone żeby była lepsza konsystencja, wymieszałabym powoli z kawą(z dodatkiem żelatyny) a na koniec całość połączyłabym z ubitą kremówką :)

  10. Witam ponownie. A więc dzisiaj podjęłam się zrobienia tego tortu. Kawy zrobiłam połowę porcji i niestety … zgęstniała tak szybko, że zrobiły się z tego żelki, ponownie delikatnie rozpuściłam i było ok ale i tak znów stężała mocno w trakcie dodawania do masy. I cała masa była w malutkich kawowych żelkach .. :( chciałam uratować ten krem bo kawowy w smaku to on wcale nie był i dodałam cappuccino w proszku no i 3 łyżki kawy tej przeznaczonej do nasączenia. I niestety to spowodowało, że mój krem się zważył :( mimo to przełożyłam nim biszkopt. Czy myśli pani, ze stojąc w zimnie do rana on trochę stężeje czy stanie się lejący? Smak ma bardzo dobry a konsystencja tego kremu to jak kremy z kaszą manną…

  11. Witam serdecznie!
    Uwielbiam Pani stronę i często razem z dziećmi korzystamy z licznych przepisów, żeby robić coś dobrego na podwieczorek, do szkoły lub na jakąś okazję! Wszystko nam raczej wychodzi, ale z tym biszkoptem jest coś nie tak. Już go zrobiłam dwa razy i zawsze biszkopt wychodzi zbyt miękki, żeby go porządnie kroić i dodawana kawa go strasznie nasącza :-( Nie wiem, co robię nie tak. Niemniej będę na pewno korzystać z innych super przepisów z Pani strony :-) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

  12. przykro mi, jak jest taki miękki to trzeba dodać trochę więcej mąki i mniej nasączyć, pozdrawiam serdecznie

  13. Ja tez zabieram sie do zrobienia mam nadzieje ze wyjdzie dobrze prosze trzymac kciuki to ma byc prezent urodzinowy dla kogos kogo sie kocha .rada dla wszystkich troche serca do przepisu dolozyc i wszystko wyjdzie

  14. Dzien dobry. Pisze bo zrobiłam to cudenko jednak musze byc bardziej cierpliwa do zdobienia ciast. Wysle na e maila moje dzielo… jezeli chodxi o biszkopt wyszedl tylko musialam dorobic jeden mniejszy zeby bylo 3 .dalam mniej cukru do biszkoptu wiec wyszlo pol gorzkie pol slodkie ale wyszlo bardzo dobre.. pozdrawiam

  15. Witam. Mam zamiar dzisiaj zrobić ten torcik szwagrowi na urodziny. Chciałabym go jednak troszkę zmodyfikować i nie jestem pewna czy mi wyjdzie. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę do masy dać śmietankę 30%? Czy mogę do kremu dodać osobno przestudzoną kawę i osobno żelatynę nie dodając żółtek? Podobnie jak w torcie truskawkowym?

  16. może Pani użyć śmietany 30%, nie trzeba dodawać żółtek i może osobno dodać kawę i żelatynę, tylko żelatynę rozpuszcza się w kawie więc radzę ją z kawą dodać, pozdrawiam

  17. Witam serdecznie, dawno nic nie piekłam, ale jak się wzięłam to zrobiłam ten tort i po raz kolejny ten przepis to mistrzostwo świata. Niestety nie umiem tak pięknie dekorować ale smak tego tortu rekompensuje mi ten mankament.
    Cieplutko pozdrawiam Pani wierna fanka Linka :)

  18. Jestem zakochana w Pani tortach w sobotę mam urodziny i chce upiec coś ciekawego, ale niestety bez owoców a ta patera jest cudowna, gdzie można ją dostać?

  19. Ten biszkopt na samej górze wygląda na bardzo cienki w porównaniu do tych niższych. Tak ma być, czy może zrobić z półtorej porcji?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.