Tort Tiramisu

Od jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Polecam!

Tort tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)
1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)
1-2 łyżki spirytusu
Środek:
500g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
100ml zaparzonej mocnej kawy
100g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
4 żółtka
Wierzch i boki:
650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 fixsy do śmietany
Do dekoracji:
paluszki czekoladowe
gwiazdki czekoladowe
kakao do posypania

tort tiramisu

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

mikser planetarny

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.

tort tiramisu

Środek:
8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.

9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na około 5-10 minut do ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.

11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowo- żółtkowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego sera, wymieszać. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.

12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu.

13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Wierzch i boki:
14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki.

15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności).

16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

tort tiramisu

tort tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do “Tort Tiramisu”

  1. Dzień dobry

    Zrobiła ten tort na święta. Wyszedł super. Trochę miałam problem z pokrojeniem biszkoptu, ale potem kremem załatałam niedociągnięcia. Uwielbiam robić Pani ciasta, sama przyjemność. Mam trochę problem z biszkoptami, które zawierają mielone orzechy czy migdały. Wyrastają pięknie a potem środek się zapada. Co robię źle?
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz