Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste owocowe tiramisu

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Tort Tiramisu

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu owocowe

107 komentarzy do “Oryginalne Tiramisu”

  1. A ja najpierw ułożyłam biszkopty,a później namoczyłam je kawą,ale okazało się, że chyba za mało,bo po ukrojeniu okazało się,że są strasznie twarde…i tej masy niby było sporo a teraz zrobiło się jakoś mniej?!Mam nadzieję,że jak postoi w lodówce to ładnie nasiąknie…oczywiście się nie poddaję i następnym razem zrobię lepiej :)

    Odpowiedz
  2. Melduje posłusznie, że nie zrażona pierwszym niepowodzeniem robiłam już kilka razy tiramisu! I wychodzi świetnie, wszyscy bardzo go lubimy i wszedł w stały repertuar domowych deserów! Dzięki :)

    Odpowiedz
  3. Bułeczko z makiem – zrobiłam, ale nie pokazałam, bo nie mogłam! Z rozpędu dałam za dużo cukru, więc musiałam dodać kolejne żółtko. W efekcie krem się trochę rozjechał :( i nie dało się kroić w takie ładne kawałki. Ale w smaku pyszne. Następnym razem będę bardziej uważna. Pozdrawiam i fajnie, że do mnie wpadasz!

    Odpowiedz
  4. Wygląda wspaniale, po prostu brak mi słów! nigdy jeszcze nie odważyłam się zrobić tiramisu, ale zrobię! JUTRO! Co prawda nie poleży całą noc w lodówce, ale może kilka godzin wystarczy i będzie na wieczór walentynkowy! Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz