Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)
Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao
1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.
2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.
Smacznego :)
Jestem w trakcie robienia kremu. Niestety wyszedł mi bardzo rzadki, a robiłam wg przepisu. Wyczytałam, że może za duże jajka. Jak teraz zagęścić krem? Proszę o radę.
można bez miksera, będzie taki sam rezultat,
pozdrawiam serdecznie
Czy krem można robić bez miksera? Czy rezultat będzie taki sam? Nie mam miksera, a chciałabym zrobić tiramisu wg Pani przepisu. Pozdrawiam
Ja posypuje pierwsya warstwe kakao, a na wierzu dopiero porcje na talerzyku, poniewaz kakao wilgotnieje i zle wyglada. Do masy nie dodaje amaretto tylko ubite na sztywno bialka,wtedy mam pewnosc, ze nic mi sie nie rozleje. I dodaje tylko 2 lyzkicukrz plus torebke cukru waniliowego i jest na prawde slodkie. Super deser, robie go od lat i wszyscy go uwielbiaja!!!!
Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to nie omieszkam napisać jak smakowało w wersji bez alkoholu :) Pozdrawiam i miłego dnia życzę
trudne pytanie, chyba po prostu go pominąć, dodać więcej kawy lub dodać syrop migdałowy (taki bez alkoholu)
pozdrawiam
Witam
Mam nietypowe pytanie: Czym można zastąpić alkohol w Tiramisu? Niestety cierpię na migreny po alkoholu i unikam go jak ognia, a bardzo chciałabym zrobić takie tiramisu. Teraz mam w piekarniku Pani ciasto czekoladowe :) Pozdrawiam serdecznie
Ja dla koleżanki która nie toleruje alkoholu dodaje do kawy odrobinę zapachu rumu i zapach migdałowy… to świetnie zastępuje amaretto które jest migdałowe.
Witam,
brzmi wspaniale, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Ja jeszcze posypuję kakao pierwszą warstwę masy i dopiero kładę biszkopty na wierzch ale dziś zrobiłem wg tego przepisu.Jeszcze zamiast likieru dodałem martini bianco, bo moja narzeczona uwielbia.
witam,
to już tak według własnego uznania, ja użyłam kawy zrobionej z dwóch łyżek kawy sypanej (zmielonej), dla mnie była mocna,
pozdrawiam:)
Witam:) Jak mocna ma być kawa?
ja nigdy nie robiłam z pianą z białek, ale można dodać jak ktoś lubi,
pozdrawiam serdecznie:)
A dlaczego nie można dodawać piany z bialek :) ? właśnie zamierzam robić. Mmm ;)
Bardzo się cieszę:) życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz zrobiłam tiramisu i to właśnie z tego przepisu. Wyszło znakomite!!! Za dwa dni powtórka :) Dziękuję!