WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Od dzisiaj zaczynam obiecującą współpracę ze sklepem ekologicznym FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Powstaną nowe kategorie w Małej Cukierence, jak „BEZ GLUTENU” i „WEGAŃSKIE”. Sporo osób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański.
Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc radzę kroić nieduże porcje. W smaku interesujący, czuć w nim kokos, kawę i czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny. Bardzo polecam…

torcik wegański bez glutenu1

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU
Składniki:
Spód:
3 szklanki orzechów włoskich
2 szklanki daktyli
1/5 szklanki mocnej kawy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Mus czekoladowy:
1,5 szklanki daktyli
2 puszki mleczka kokosowego, każda po 400ml (mleczko musi stać w lodówce około 1-2 dni, żeby się rozwarstwiło)
1,5 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżeczki agar agar
Biały krem:
1 szklanka orzechów nerkowca
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
100ml wody
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
kakao do posypania

torcik wegański bez glutenu2

Spód:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.

2. Orzechy i daktyle zemleć w blenderze. Dodać pozostałe składniki na spód i zemleć, na jednolitą masę (mogą zostać troszkę większe kawałki daktyli). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyrównać i lekko docisnąć, wstawić do lodówki.

Mus czekoladowy:
3. Daktyle i orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.

4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera, wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu).

5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar-agar i wymieszać. Podgrzewać, mieszając, aż agar-agar się rozpuści (nie gotować!). Następnie dodać go do musu czekoladowego i zmiksować, aż składniki się połączą. Mus czekoladowy wylać na przygotowany spód w tortownicy, wyrównać i deser wstawić do lodówki na 60 minut, aż trochę się zsiądzie.

Biały krem:
6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.
Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto z lodówki i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki nie zdejmowałam.

Smacznego:)

torcik wegański bez glutenu3

torcik wegański bez glutenu

Inspiracja ze wspaniałej strony gluten free vegan love, dodałam tylko więcej agar-agar i ciut mniej wody.

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do “WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU”

  1. Chciałabym dopytać dlaczego agaru nie gotować? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Będę robić to ciasto dziś i nie chciałabym niczego popsuć. Pozdrawiam Aga.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz