Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)
Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao
1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.
2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.
Smacznego :)
czy likier można zastąpić czymś bez procentów?
tak, można dodać więcej kawy lub dodać likier barmański bez alkoholu, pozdrawiam serdecznie
Mój krem się trochę rozlał, był bardziej w postaci płynnej, ale i tak tiramisu wyszło przepyszne. Próbowałam różnych przepisów, ale ten był najlepszy!
bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Ja nie wiem co zrobiłam źle, ale masa wyszła mi bardzo rzadka… ;( ciasta mnie chyba nie lubią ;)
Witam,
Jakich najlepiej użyć biszkoptów – zwykłych okrągłych czy podłużnych?
pozdrawiam
Marzena
Ja najbardziej lubię do tiramisu podłużne, pozdrawiam
Najlepiej kupić biszkopty bez cukru w dużych paczkach.
Tiramisu nalezy do moich ulubionych deserow. Prosty I Bardzo fajny przepis Ja niestety mialam tylko 250g Serka mascarpone ale I tak sie udalo, masa troche zarzadka ale wysmienity deser
Zobiłam tiramisu z tego przepisu i wyszło takie jak u większości tu osób rzadkie… Uważam, że nie powinno się tu dodawać alkoholu do żółtek i masy, wtedy krem wyjdzie jak należy. Generalnie jestem rozczarowana ;/ i nie polecam tego przepisu.
jak ty babo nie umiesz dobrze mieszać to nie moja wina (bardzo panią lubię)
Rzadkie wychodzi z serka z Piątnicy. Trzeba kupić serek robiony we Włoszech a nie w Polsce. Z włoskiego nigdy mi się tak nie stało a z tego z Piątnicy zawsze rzadki.
Czy kawę z tym amaretto slodzimy cukrem?
nie, nie słodzimy, pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłam z serka mascarpone z Lidla – masa wyszła gęsta taka idealna do nakładania .
Polecam może warto spróbować z tym serkiem :)
Pozdrawiam
Zrobiłam dzisiaj…smakowite.
Zrobiłam ciasto z tego przepisu, nie dodałam alkoholu, masa wyszła super z serka z Aldi myślę że jest najlepszy ale musi być mocna kawa do nasaczania, ciasto polecam.
Tez uzywalam serka z Aldi i krem wyszedl gesty ;-)
Krem,deser rewelacjaw wersji dla dorosłych z wieksza ilością kawy i procentów naprawdę superDziękuję za prosty dobry i udany przepis!
A co z białkami?
Absolutnie genialny przepis!!! Prosze sie nie zrazac, jesli po dodaniu pierwszych lyzek mascarpone krem bedzie wygladal na zwazony i bedzie mial grudki, po dodaniu reszty i dokladnym miskowaniu jest przepyszny!
Ilosc alkoholu dodalam dokladnie wg przepisu. Goscie byli naprawde zachwyceni. Goraco polecam.
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Przepis bardzo dobry jest pyszny tylko krem trochę rzadki chyba mialam zły serekj
Witam. Czy zamiast amaretto lub brandy mogę dodać ajerkoniak?
tak będzie pasować to i to, pozdrawiam
Przepyszny przepis! :) Jak zawsze!! Gratuluję talentu i otwartości do ludzi :)
Jest idealne! Nie ma mowy o rzadkiej masie która się wylewa. Wychodzi idealny jak na zdjęciu. Rodzina zachwycona. I jadłaby non stop
Na ile porcji jest to ciasto?
tak około 8 porcji, pozdrawiam
W przepisie zapomnialas chyba wspomniec o bialkach z jajek? Czy jest to przepis bez nich? Widzialam inny przepis z bialkami ubitymi na sztywno i dodanym do sera i zoltek
Tiramisu wyszło idealne, ale do kremu nie dodawałam alkoholu , a biszkopty podłużne moczyłam dosłownie kilka sekund. Ważna jest jakość serka. Ja dałam ten z lidla jest chyba najlepszy. Magdalena to jest przepis bez białek i dużo smaczniejszy. Wcześniej robiłam z białkami i masa była rzadsza. Polecam pychotka :)
Zrobiłam dziś Tiramisu z sera mascarpone Piątnica, i wyszło super .Krem wyszedł gęsty aksamitny,mniam. Nie wiem skąd uprzedzenia do sera tej firmy. Pozdrawiam słodko. Pani Natalio pysznych świąt- dzięki za inspiracje:)))
NIE miksować długo serka z ubitymi żółtkami tylko do wymieszania składników bo robi się rzadkie a ju na pewno nic nie dolewać !!!!!
Tiramisu pyszne. Dziękuję za przepis
cieszę się:) pozdrawiam ciepło
Witam. Tiramisu wyszło bardzo dobrze . Masa gęsta i smaczna ( nie dawałam alkoholu do mascarpone ) . Polecam .
Dodaje roznych serkow, gdyz mieszkam poza Polska. Raz wychodzi lepiej , raz gorzej, ale tak jak moi niektorzy poprzednicy nie radze dodawac bialek w ogole i alkoholu do kremu ( tylko do kawy ). Ja daje 1 zoltko wiecej. Pozdrawiam.
REVELA! Walentynki w tym roku przy tym cudeńku. Mąż nie może doczekać się jutra;)