Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

104 komentarze do “Oryginalne Tiramisu”

  1. Deser pyszny, robiłam już wiele razy. W kilku komentarzach czytałam, że krem wyszedł rzadki. Pewnie mogą być różne przyczyny. Ale zawsze przed dodaniem serka warto sprawdzić, czy nie ma w nim serwatki. Bo ona może wszystko zepsuć. Kiedyś tak mi się zdarzyło. Nie dodaję również amaretto do kremu, tylko do kawy.

    Odpowiedz
  2. Ja zrobiłam z kawą rozpuszczalną (1,5 łyżeczki ) bez cukru, bo masa z mascarpone jest sama w sobie już słodka. A zamiast amaretto użyłam likieru kawowego z lidla :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Mam zamiar zrobić Tiramisu na moje imieniny i mam pytanie jeśli dodaje cukier to kryształ czy może być puder ponieważ nigdy nie mogę trafić idealnie żeby kryształ mi się rozpuścił w masie podczas miksowania oraz czy biszkopty mogą być maczane tylko w kawie bez %% czy na przykład likier dodaje delikatności i jakiegoś specjalnego smaku/aromatu? Pozdrawiam Mikołaj

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam bez alkoholu i mimo to krem wyszedł rzadki. Jednak po ponownym dokładnym ubiciu (już po dodaniu serka) ładnie zgęstniał, więc nie ma problemu :)

    Odpowiedz
  5. Dodaje roznych serkow, gdyz mieszkam poza Polska. Raz wychodzi lepiej , raz gorzej, ale tak jak moi niektorzy poprzednicy nie radze dodawac bialek w ogole i alkoholu do kremu ( tylko do kawy ). Ja daje 1 zoltko wiecej. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. NIE miksować długo serka z ubitymi żółtkami tylko do wymieszania składników bo robi się rzadkie a ju na pewno nic nie dolewać !!!!!

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam dziś Tiramisu z sera mascarpone Piątnica, i wyszło super .Krem wyszedł gęsty aksamitny,mniam. Nie wiem skąd uprzedzenia do sera tej firmy. Pozdrawiam słodko. Pani Natalio pysznych świąt- dzięki za inspiracje:)))

    Odpowiedz
  8. Tiramisu wyszło idealne, ale do kremu nie dodawałam alkoholu , a biszkopty podłużne moczyłam dosłownie kilka sekund. Ważna jest jakość serka. Ja dałam ten z lidla jest chyba najlepszy. Magdalena to jest przepis bez białek i dużo smaczniejszy. Wcześniej robiłam z białkami i masa była rzadsza. Polecam pychotka :)

    Odpowiedz
  9. W przepisie zapomnialas chyba wspomniec o bialkach z jajek? Czy jest to przepis bez nich? Widzialam inny przepis z bialkami ubitymi na sztywno i dodanym do sera i zoltek

    Odpowiedz
  10. Jest idealne! Nie ma mowy o rzadkiej masie która się wylewa. Wychodzi idealny jak na zdjęciu. Rodzina zachwycona. I jadłaby non stop

    Odpowiedz
  11. Absolutnie genialny przepis!!! Prosze sie nie zrazac, jesli po dodaniu pierwszych lyzek mascarpone krem bedzie wygladal na zwazony i bedzie mial grudki, po dodaniu reszty i dokladnym miskowaniu jest przepyszny!
    Ilosc alkoholu dodalam dokladnie wg przepisu. Goscie byli naprawde zachwyceni. Goraco polecam.

    Odpowiedz
  12. Krem,deser rewelacjaw wersji dla dorosłych z wieksza ilością kawy i procentów naprawdę superDziękuję za prosty dobry i udany przepis!

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam ciasto z tego przepisu, nie dodałam alkoholu, masa wyszła super z serka z Aldi myślę że jest najlepszy ale musi być mocna kawa do nasaczania, ciasto polecam.

    Odpowiedz
  14. Ja zrobiłam z serka mascarpone z Lidla – masa wyszła gęsta taka idealna do nakładania .
    Polecam może warto spróbować z tym serkiem :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Rzadkie wychodzi z serka z Piątnicy. Trzeba kupić serek robiony we Włoszech a nie w Polsce. Z włoskiego nigdy mi się tak nie stało a z tego z Piątnicy zawsze rzadki.

    Odpowiedz
  16. Zobiłam tiramisu z tego przepisu i wyszło takie jak u większości tu osób rzadkie… Uważam, że nie powinno się tu dodawać alkoholu do żółtek i masy, wtedy krem wyjdzie jak należy. Generalnie jestem rozczarowana ;/ i nie polecam tego przepisu.

    Odpowiedz
  17. Tiramisu nalezy do moich ulubionych deserow. Prosty I Bardzo fajny przepis Ja niestety mialam tylko 250g Serka mascarpone ale I tak sie udalo, masa troche zarzadka ale wysmienity deser

    Odpowiedz
    • Podłużne najlepsze do tiramisu. Można zrobić ten deser bez jajek. Modyfikacja przepisy wobec mojego pomysłu i wykonania. Składniki
      500ml śmietanki 36% dwa serki maskarpone po 250 gram ,4 łyżki cukru pudru oraz jedno opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy. Śmietankę mocno schłodzona ubić z cukrami dodawać porcjami serek mascarpone. Dobrze to ubić chwilę.serek też musi być dobrze schłodzony. Podłużne biszkopty namaczać lekko w naparze mocnej kawy może być rozpuszczalna lub sypka rozpuszczalna zwana espresso. Jedna szklanka naparu kawy wystudzonej . Maczać lekko biszkopty i układać na blaszce kwadratowej lub w foremce aluminiowej prostokątna. Na biszkopty wyłożyć połowę masy na to ponownie lekko namoczone biszkopty i na nie reszta masy serowo śmietankowej. Na masę można posypać kakao lub startą gorzka czekoladę. I schłodzić w lodówce z 2-3 godziny jeśli chcemy deser zjeść tego samego dnia. Masa jest bardzo gęsta nie jest płynna konsystencja jak by stezalej mocno galaretki . Warunek taki że jak i śmietanka jak i serki maskarpone muszą być dobrze schłodzone. Wtedy wszystko na sztywno się ubije. Ja nie lubię z alkoholem tiramisu ale jak ktoś lubi można dodać 40 ml likieru kawowego do masy będzie świetny smak. Ja mam likier o smaku tiramisu też można taki dodać do masy. Ja tak robię tiramisu . Trochę strach jeść deser z jajkami jeśli już chcemy dodać żółtka ubijamy żółtka z cukrem nad gorąca parą wodną wtedy żółtka z cukrem ubija się na puch masa jajeczna będzie ciepła gdy już podwoi swą objętość zdjąć z garnka z wodą parującą i ubijać dotąd aż masa ostygnie. Inaczej masa stanie się rzadka jeśli odstawimy masę żółtkową by ostygła. Nie ubijamy masę do jej ostygnięcia. Potem dodawać porcjami serek maskarpone oraz ubitą śmietankę 36 procent tłuszczu. Wszystko starannie wymieszać szpatułka. I taki drugi sposób masy na tiramisu też jest idealny. Poezja poprostu. Niebo w gębie. To tyle na temat robienia tiramisu według mojego projektu. Pozdrawiam.🍩🍩

      Odpowiedz
    • Ja robiąc tiramisu likier dodaję do kawy i moczę biszkopty, a krem ubijam kremówkę z mascarpone razem z utartymi zółtkami i zawsze ubija się na sztywno aż łyżka w nim stoi.

      Odpowiedz
  18. Mój krem się trochę rozlał, był bardziej w postaci płynnej, ale i tak tiramisu wyszło przepyszne. Próbowałam różnych przepisów, ale ten był najlepszy!

    Odpowiedz
  19. Witam,
    Czy cukier musi być koniecznie biały? Chciałabym zrobić krem z cukrem brązowym, myśli Pani że zrobi to dużą różnicę?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. Zastanawiałam się nad tym czy zamiast biszkoptów można upiec biszkopt, nasączyć go amaretto z kawą, przekładając serkiem. Myślę, że efekt powinien być podobny.

    Odpowiedz
  21. Często podróżuję do Włoch i jest to chyba jedyny deser któremu nie potrafię się oprzeć ;) Wypróbowałam już kilka przepisów, ale żaden mnie nie zachwycił … postanowiłam po raz ostatni spróbować i wybór padł na Twój przepis. Krem genialny, rewelacyjny, cudowny !!! Zabieram się do składania ciasta w całość, pozdrawiam serdecznie. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden Twój przepis ;)

    Odpowiedz
  22. Witam!
    Zabieram się dzisiaj za zrobienie tego cuda.Mam nadzieję,że mi wyjdzie.Mam tylko jedno pytanko:czy po zaparzeniu kawy fusy odcedzić i dolać alkohol czy je pozostawić???
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. tak z wiatraczkiem – holenderskie, może Pani pominąć alkohol lub dodać troszkę wódki tylko wtedy proszę posłodzić kawę około 2 łyżeczkami cukru, pozdrawiam

    Odpowiedz
  24. Witam jakiem kakao posypać? Tym z wiatraczkiem zwykłym ? I czy musi byc alkohol? Nie posiadam aktualnie nic z takich trunkow poza wódką.

    Odpowiedz
  25. Witam będę robić za dwa dni . Pani przepisy są super a stronka zachęca do pieczenia nawet tych co nie zaczęli przygody z pieczeniem.

    Odpowiedz
  26. Przepis świetny. Proponuję jednak ubić żółtka z cukrem nad kąpielą wodną. Dzięki temu krem będzie „bezpieczny”.
    Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  27. Wczoraj zrobiłam pierwsze tiramisu w życiu, jak zwykle zainspirowała mnie Mała Cukierenka. Wyszło rewelacyjne, delikatne. Domownicy się zajadali. Zrobiłam je nie w formie ciasta,tylko w pucharkach. Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz
  28. Jestem w trakcie robienia kremu. Niestety wyszedł mi bardzo rzadki, a robiłam wg przepisu. Wyczytałam, że może za duże jajka. Jak teraz zagęścić krem? Proszę o radę.

    Odpowiedz
  29. Ja posypuje pierwsya warstwe kakao, a na wierzu dopiero porcje na talerzyku, poniewaz kakao wilgotnieje i zle wyglada. Do masy nie dodaje amaretto tylko ubite na sztywno bialka,wtedy mam pewnosc, ze nic mi sie nie rozleje. I dodaje tylko 2 lyzkicukrz plus torebke cukru waniliowego i jest na prawde slodkie. Super deser, robie go od lat i wszyscy go uwielbiaja!!!!

    Odpowiedz
  30. Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to nie omieszkam napisać jak smakowało w wersji bez alkoholu :) Pozdrawiam i miłego dnia życzę

    Odpowiedz
  31. trudne pytanie, chyba po prostu go pominąć, dodać więcej kawy lub dodać syrop migdałowy (taki bez alkoholu)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Witam
    Mam nietypowe pytanie: Czym można zastąpić alkohol w Tiramisu? Niestety cierpię na migreny po alkoholu i unikam go jak ognia, a bardzo chciałabym zrobić takie tiramisu. Teraz mam w piekarniku Pani ciasto czekoladowe :) Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Ja dla koleżanki która nie toleruje alkoholu dodaje do kawy odrobinę zapachu rumu i zapach migdałowy… to świetnie zastępuje amaretto które jest migdałowe.

      Odpowiedz
  33. Ja jeszcze posypuję kakao pierwszą warstwę masy i dopiero kładę biszkopty na wierzch ale dziś zrobiłem wg tego przepisu.Jeszcze zamiast likieru dodałem martini bianco, bo moja narzeczona uwielbia.

    Odpowiedz
  34. witam,
    to już tak według własnego uznania, ja użyłam kawy zrobionej z dwóch łyżek kawy sypanej (zmielonej), dla mnie była mocna,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  35. A ja najpierw ułożyłam biszkopty,a później namoczyłam je kawą,ale okazało się, że chyba za mało,bo po ukrojeniu okazało się,że są strasznie twarde…i tej masy niby było sporo a teraz zrobiło się jakoś mniej?!Mam nadzieję,że jak postoi w lodówce to ładnie nasiąknie…oczywiście się nie poddaję i następnym razem zrobię lepiej :)

    Odpowiedz
  36. Melduje posłusznie, że nie zrażona pierwszym niepowodzeniem robiłam już kilka razy tiramisu! I wychodzi świetnie, wszyscy bardzo go lubimy i wszedł w stały repertuar domowych deserów! Dzięki :)

    Odpowiedz
  37. Bułeczko z makiem – zrobiłam, ale nie pokazałam, bo nie mogłam! Z rozpędu dałam za dużo cukru, więc musiałam dodać kolejne żółtko. W efekcie krem się trochę rozjechał :( i nie dało się kroić w takie ładne kawałki. Ale w smaku pyszne. Następnym razem będę bardziej uważna. Pozdrawiam i fajnie, że do mnie wpadasz!

    Odpowiedz
  38. Wygląda wspaniale, po prostu brak mi słów! nigdy jeszcze nie odważyłam się zrobić tiramisu, ale zrobię! JUTRO! Co prawda nie poleży całą noc w lodówce, ale może kilka godzin wystarczy i będzie na wieczór walentynkowy! Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz