Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste owocowe tiramisu

Ciasto z truskawkami na biszkoptach

WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU

Tort Tiramisu

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu owocowe

107 komentarzy do “Oryginalne Tiramisu”

  1. Witam.
    Od lat robię tiramisu i jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić kremu gęstego. Zawsze jest rzadki. Wg tego przepisu dodatkowo odrobina amaretto do kremu z pewnością nie pomogła. Zaznaczam, że zawsze robię ściśle wg przepisu.
    Chyba to ciasto mnie nie lubi!
    Smakowo oczywiście pychotka.

    Odpowiedz
  2. Deser pyszny, robiłam już wiele razy. W kilku komentarzach czytałam, że krem wyszedł rzadki. Pewnie mogą być różne przyczyny. Ale zawsze przed dodaniem serka warto sprawdzić, czy nie ma w nim serwatki. Bo ona może wszystko zepsuć. Kiedyś tak mi się zdarzyło. Nie dodaję również amaretto do kremu, tylko do kawy.

    Odpowiedz
  3. Ja zrobiłam z kawą rozpuszczalną (1,5 łyżeczki ) bez cukru, bo masa z mascarpone jest sama w sobie już słodka. A zamiast amaretto użyłam likieru kawowego z lidla :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Do kawy nie dodajemy cukru. Tylko do żółtek. Dodatkowo biszkopty też są słodkie, więc tej słodyczy jest wystarczająco dużo.

      Odpowiedz
  4. Mam zamiar zrobić Tiramisu na moje imieniny i mam pytanie jeśli dodaje cukier to kryształ czy może być puder ponieważ nigdy nie mogę trafić idealnie żeby kryształ mi się rozpuścił w masie podczas miksowania oraz czy biszkopty mogą być maczane tylko w kawie bez %% czy na przykład likier dodaje delikatności i jakiegoś specjalnego smaku/aromatu? Pozdrawiam Mikołaj

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam bez alkoholu i mimo to krem wyszedł rzadki. Jednak po ponownym dokładnym ubiciu (już po dodaniu serka) ładnie zgęstniał, więc nie ma problemu :)

    Odpowiedz
  6. Dodaje roznych serkow, gdyz mieszkam poza Polska. Raz wychodzi lepiej , raz gorzej, ale tak jak moi niektorzy poprzednicy nie radze dodawac bialek w ogole i alkoholu do kremu ( tylko do kawy ). Ja daje 1 zoltko wiecej. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz