Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu – Przepyszny deser o gęstej, delikatniej, kremowej konsystencji. Po prostu wspaniały :) mniam!!! Smak serka mascarpone i żółtek jest idealny z aromatycznym alkoholem i mocną kawą. Wszystko razem tworzy w każdym kawałku tego bajecznego deseru, ucztę dla podniebienia. Gorąco polecam zrobienie własnego tiramisu, nawet będąc we Włoszech nie jadłam tak dobrego (muszę przyznać, że właśnie przez włoskie doświadczenie trochę się zniechęciłam do tego deseru). W mojej wersji jest trochę więcej alkoholu niż w przepisach jakie widziałam, ale jego ilość zależy już od naszych własnych preferencji. Moje tiramisu naprawdę dodaje energii i pobudza :). Muszę jeszcze wspomnieć, że deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co jest jego kolejną zaletą, więc do dzieła :)

Oryginalne Tiramisu

Oryginalne Tiramisu
składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

Oryginalne Tiramisu

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Oryginalne Tiramisu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

79 komentarzy do wpisu „Oryginalne Tiramisu”

  1. Mój krem się trochę rozlał, był bardziej w postaci płynnej, ale i tak tiramisu wyszło przepyszne. Próbowałam różnych przepisów, ale ten był najlepszy!

  2. Tiramisu nalezy do moich ulubionych deserow. Prosty I Bardzo fajny przepis Ja niestety mialam tylko 250g Serka mascarpone ale I tak sie udalo, masa troche zarzadka ale wysmienity deser

  3. Zobiłam tiramisu z tego przepisu i wyszło takie jak u większości tu osób rzadkie… Uważam, że nie powinno się tu dodawać alkoholu do żółtek i masy, wtedy krem wyjdzie jak należy. Generalnie jestem rozczarowana ;/ i nie polecam tego przepisu.

  4. Rzadkie wychodzi z serka z Piątnicy. Trzeba kupić serek robiony we Włoszech a nie w Polsce. Z włoskiego nigdy mi się tak nie stało a z tego z Piątnicy zawsze rzadki.

  5. Ja zrobiłam z serka mascarpone z Lidla – masa wyszła gęsta taka idealna do nakładania .
    Polecam może warto spróbować z tym serkiem :)
    Pozdrawiam

  6. Zrobiłam ciasto z tego przepisu, nie dodałam alkoholu, masa wyszła super z serka z Aldi myślę że jest najlepszy ale musi być mocna kawa do nasaczania, ciasto polecam.

  7. Krem,deser rewelacjaw wersji dla dorosłych z wieksza ilością kawy i procentów naprawdę superDziękuję za prosty dobry i udany przepis!

  8. Absolutnie genialny przepis!!! Prosze sie nie zrazac, jesli po dodaniu pierwszych lyzek mascarpone krem bedzie wygladal na zwazony i bedzie mial grudki, po dodaniu reszty i dokladnym miskowaniu jest przepyszny!
    Ilosc alkoholu dodalam dokladnie wg przepisu. Goscie byli naprawde zachwyceni. Goraco polecam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.