Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.

Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Smacznego:)

Tiramisu owocowe

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

48 komentarzy do “Tiramisu owocowe”

  1. Wyszło mi 5 dość sporych szklaneczek.
    Zdziwiłam się małą ilością cukru w tiramisu. Mrożone owoce są na ogół kwaśne. Ale obawy minęły po spróbowaniu deseru. Jest idealny. I popieram: na drugi dzień jest lepszy :)

    Odpowiedz
  2. Dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę.Już jak się ogląda cieknie ślinka.Na pewno wypróbuję Twoje przepisy.Mam jednak pytanie:czy można by te przepisy umieścić w pdf ? żeby ich nie przepisywać tylko ściągnąć.

    Odpowiedz
  3. W dzisiejszych czasach surowe jaka już nie przejdą. I całe szczęście. Właściwie już nie spotyka się takich przepisów. Nawiasem mówiąc, na dźwięk słowa „tiramisu” dostaję pewnego odruchu – na myśl o tych jajkach. Nawet, jeśli jest to przepis zmodyfikowany i tak odbiera mi apetyt.

    Odpowiedz
    • Jajka trzeba umyć, zanurzyć na 3 sekundy we wrzątku i bakterie, jeżeli takowe były, są unieszkodliwione. Może w dzisiejszych czasach takich rzeczy już w szkole nie uczą. Nie można się bać surowych jaj, bakterie muszą bać się nas.;)

      Odpowiedz
  4. Deser wyszedł pyszny. Zrobiłam na dzień mamy. Zamiast jajek do serka mascarpone dodałam ubita śmietanę kremówkę . Wyszło pysznie. Polecam :)

    Odpowiedz
  5. Hm…..nie wyszedl mi tak dobry jak piszecie…wogule byl jakis dziwny…..stal w lodowce przez noc…..przeszedl wszystkimimi zapachami…chyba :( owoce bez smaku serek marcapone tez , dod. Do niego ubitej smietany z cukrem wanil. I pudrem….byyl taki za smietanowy…mdly… :( ech nie wiem co bylo jie tak goscie nie zjedli ..porazka .

    Odpowiedz
  6. Czy do tych zmiksowanych owoców nie dodaje się np. zelatyny by zgestniały? boje sie ze jak dam je na serek to mi sie obie masy zleja ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz