Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)
1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.
3. Białko ubić na sztywną pianę.
4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Smacznego:)
Wyszło mi 5 dość sporych szklaneczek.
Zdziwiłam się małą ilością cukru w tiramisu. Mrożone owoce są na ogół kwaśne. Ale obawy minęły po spróbowaniu deseru. Jest idealny. I popieram: na drugi dzień jest lepszy :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe :), na pewno wypróbuję :).
Dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę.Już jak się ogląda cieknie ślinka.Na pewno wypróbuję Twoje przepisy.Mam jednak pytanie:czy można by te przepisy umieścić w pdf ? żeby ich nie przepisywać tylko ściągnąć.
myślę, że tak, tylko proszę użyć tłustego, pozdrawiam
Witam, czy serek mascapone mogę zastąpić filadelfią?
W dzisiejszych czasach surowe jaka już nie przejdą. I całe szczęście. Właściwie już nie spotyka się takich przepisów. Nawiasem mówiąc, na dźwięk słowa „tiramisu” dostaję pewnego odruchu – na myśl o tych jajkach. Nawet, jeśli jest to przepis zmodyfikowany i tak odbiera mi apetyt.
Jajka trzeba umyć, zanurzyć na 3 sekundy we wrzątku i bakterie, jeżeli takowe były, są unieszkodliwione. Może w dzisiejszych czasach takich rzeczy już w szkole nie uczą. Nie można się bać surowych jaj, bakterie muszą bać się nas.;)
cieszę się że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Deser wyszedł pyszny. Zrobiłam na dzień mamy. Zamiast jajek do serka mascarpone dodałam ubita śmietanę kremówkę . Wyszło pysznie. Polecam :)
zajebistty
Hm…..nie wyszedl mi tak dobry jak piszecie…wogule byl jakis dziwny…..stal w lodowce przez noc…..przeszedl wszystkimimi zapachami…chyba :( owoce bez smaku serek marcapone tez , dod. Do niego ubitej smietany z cukrem wanil. I pudrem….byyl taki za smietanowy…mdly… :( ech nie wiem co bylo jie tak goscie nie zjedli ..porazka .
powinno się udać 8 szklaneczek, pozdrawiam
kochana ile szklaneczek wychodzi z tego przepisu bo zastanawiam sie czy robic podwójnie, wyglądają uroczo
Dziękuje w takim razie biorę się do pracy ;)
nie zleją się, te owoce są gęste i serek też, będzie dobrze, pozdrawiam
Czy do tych zmiksowanych owoców nie dodaje się np. zelatyny by zgestniały? boje sie ze jak dam je na serek to mi sie obie masy zleja ;)
wspaniale:) cieszę się, że smawkoało, pozdrawiam serdecznie
Przepis bardzo fajny- ja również boję się surowych jajek więc skorzystałam z rady Sylwii i użyłam ubitej śmietanki. Smak niepowtarzalny :)
myślę, że tak podczas podgrzewania też puszczą sok, pozdrawiam
czy zamiast mrożonych truskawek mogę użyć zwykłych ? Pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Nie dodałam ubitej piany z białek do kremu z mascarpone,wyszło mi 6 pucharków pysznego deseru, mus zrobiłam ze świeżych truskawek-bo teraz na nie sezon. dzięki.
tak w punkcie 2. do żółtek, pozdrawiam
czy do musu dodaje się cukier?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Juz sie chlodzi :))) wyglada bajecznie i mam nadzieje ze tak samo bedzie smakowalo. Czesto bede go robic, pozdrawiam ;)
Witam
Właśnie zrobiłam ten deser – przepyszny ,super połączenie :) Polecam
Jak możecie bać sie surowych jaj???!!! Unia Europejska – jajka maja pieczątki . Sa badane i wystarczy je sparzyć przed by uniknąć salmonelli!!! Ludzie , tego uczą w szkole.
DZIEKUJE BEDZIE PO WIGILJI :p
na około 7-8 porcji,
pozdrawiam
Witam, na ile porcji jest ten deser???
wspaniale, bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Idealne połączenie smaków. To zdanie nie tylko moje ale także kilku innych osób ;)
Wypróbowałam ten przepis też bez jajek. Użyłam samych wiśni ale chyba lepszy by był z truskawkami. Ogólnie deser ok choć wolę w wersji oryginalnej tj. z kawą
bardzo dobre, ominęłam tylko to jajko (serek mascarpone zmieszałam z serkiem waniliowym), biszkopty nasączone w soku, ten serek i mus z owoców – bajka na lato i zimę, pyszny deser na każdą okazję, jakaś odmiana:)polecam
bardzo zmieni smak i konsystencję, nie polecam,
pozdrawiam ciepło
Czy zamiast serka mascarpone można użyć np. gęstego jogurtu naturalnego, czy za bardzo mieni to smak i konsystencję..?
Dzis zrobilam ten przepyszny deser:) Zamiast jajek tak jak „Milkicja” uzylam bitej smietamy w ilosci 300ml jednak nie ubijalam jej calkiem na „sztywno”, by latwo polaczyc ja z serkiem.Uzylam owocow lesnych,rowniech swietnie smakuja. Poczestowalam tym deserem moich Angielskich sasiadow gdyz mieszkam w Londynie. Byli zachwyceni:D:D Polecam ten deser!!!
może rzeczywiście Pani za długo miesza, albo wychodzi Pani dobrze i ta masa zgęstnieje jak postoi trochę w ziemnym miejscu, mi ta masa też nie wychodzi jakaś bardzo gęsta, ale jak zostawię tiramisu na noc w chłodnym miejscu to gęstnieje, tak jakby tężeje,
pozdrawiam
Robię tiramisu od dłuższego czasu i nie jestem zadowolona z konsystencji masy. Serek mascarpone z żółtkami i cukrem wychodzą mi ok, ale jak dodaję pianę to masa się potwornie rozrzedza. Robi się taka lejąca. Zastanawiam się gdzie robię błąd? Za długo mieszam masę z pianą? Z drugiej strony robią mi się takie piankowe grudki i mieszam, żeby je zlikwidować (oczywiście powoli i delikatnie). Jest na to jakaś rada?
witam serdecznie i pozdrawiam
dobry pomysł, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Rozmieszałam serek mascarpone i połączyłam z ubitą śmietaną 30%.
Deser przepyszny…. Brak słów….ale…Ja się boję surowych jajek więc je pominęłam.
Juz go wydrukowalam,jutro go robie:))
Jej, wspaniałe ;) Już zapisuje go do zeszytu :)
Wow..ślinka cieknie..