Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.

Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Smacznego:)

Tiramisu owocowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

45 komentarzy do wpisu „Tiramisu owocowe”

  1. Robię tiramisu od dłuższego czasu i nie jestem zadowolona z konsystencji masy. Serek mascarpone z żółtkami i cukrem wychodzą mi ok, ale jak dodaję pianę to masa się potwornie rozrzedza. Robi się taka lejąca. Zastanawiam się gdzie robię błąd? Za długo mieszam masę z pianą? Z drugiej strony robią mi się takie piankowe grudki i mieszam, żeby je zlikwidować (oczywiście powoli i delikatnie). Jest na to jakaś rada?

  2. może rzeczywiście Pani za długo miesza, albo wychodzi Pani dobrze i ta masa zgęstnieje jak postoi trochę w ziemnym miejscu, mi ta masa też nie wychodzi jakaś bardzo gęsta, ale jak zostawię tiramisu na noc w chłodnym miejscu to gęstnieje, tak jakby tężeje,
    pozdrawiam

  3. Dzis zrobilam ten przepyszny deser:) Zamiast jajek tak jak „Milkicja” uzylam bitej smietamy w ilosci 300ml jednak nie ubijalam jej calkiem na „sztywno”, by latwo polaczyc ja z serkiem.Uzylam owocow lesnych,rowniech swietnie smakuja. Poczestowalam tym deserem moich Angielskich sasiadow gdyz mieszkam w Londynie. Byli zachwyceni:D:D Polecam ten deser!!!

  4. bardzo dobre, ominęłam tylko to jajko (serek mascarpone zmieszałam z serkiem waniliowym), biszkopty nasączone w soku, ten serek i mus z owoców – bajka na lato i zimę, pyszny deser na każdą okazję, jakaś odmiana:)polecam

  5. Wypróbowałam ten przepis też bez jajek. Użyłam samych wiśni ale chyba lepszy by był z truskawkami. Ogólnie deser ok choć wolę w wersji oryginalnej tj. z kawą

  6. Jak możecie bać sie surowych jaj???!!! Unia Europejska – jajka maja pieczątki . Sa badane i wystarczy je sparzyć przed by uniknąć salmonelli!!! Ludzie , tego uczą w szkole.

  7. Juz sie chlodzi :))) wyglada bajecznie i mam nadzieje ze tak samo bedzie smakowalo. Czesto bede go robic, pozdrawiam ;)

  8. Nie dodałam ubitej piany z białek do kremu z mascarpone,wyszło mi 6 pucharków pysznego deseru, mus zrobiłam ze świeżych truskawek-bo teraz na nie sezon. dzięki.

  9. Przepis bardzo fajny- ja również boję się surowych jajek więc skorzystałam z rady Sylwii i użyłam ubitej śmietanki. Smak niepowtarzalny :)

  10. Czy do tych zmiksowanych owoców nie dodaje się np. zelatyny by zgestniały? boje sie ze jak dam je na serek to mi sie obie masy zleja ;)

  11. Hm…..nie wyszedl mi tak dobry jak piszecie…wogule byl jakis dziwny…..stal w lodowce przez noc…..przeszedl wszystkimimi zapachami…chyba :( owoce bez smaku serek marcapone tez , dod. Do niego ubitej smietany z cukrem wanil. I pudrem….byyl taki za smietanowy…mdly… :( ech nie wiem co bylo jie tak goscie nie zjedli ..porazka .

  12. Deser wyszedł pyszny. Zrobiłam na dzień mamy. Zamiast jajek do serka mascarpone dodałam ubita śmietanę kremówkę . Wyszło pysznie. Polecam :)

  13. W dzisiejszych czasach surowe jaka już nie przejdą. I całe szczęście. Właściwie już nie spotyka się takich przepisów. Nawiasem mówiąc, na dźwięk słowa „tiramisu” dostaję pewnego odruchu – na myśl o tych jajkach. Nawet, jeśli jest to przepis zmodyfikowany i tak odbiera mi apetyt.

    • Jajka trzeba umyć, zanurzyć na 3 sekundy we wrzątku i bakterie, jeżeli takowe były, są unieszkodliwione. Może w dzisiejszych czasach takich rzeczy już w szkole nie uczą. Nie można się bać surowych jaj, bakterie muszą bać się nas.;)

  14. Dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę.Już jak się ogląda cieknie ślinka.Na pewno wypróbuję Twoje przepisy.Mam jednak pytanie:czy można by te przepisy umieścić w pdf ? żeby ich nie przepisywać tylko ściągnąć.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.