Waniliowa gorąca czekolada – Słodka, gęsta, aromatyczna czekolada. Intensywna w smaku z nutką cynamonu i cudownym zapachem wanilii. Ma wspaniały kolor i smak. Świetnie współgra z cynamonową, nie za słodką bitą śmietaną. Rozgrzewa i fantastycznie poprawia humor odganiając wszelkie smutki, znakomity dodatek przy dobrym filmie lub książce. Idealny deser na długie, zimowe wieczory, gorąco polecam…
Waniliowa gorąca czekolada
Składniki na 8 porcji:
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
150 ml pełnotłustego mleka
150ml likieru czekoladowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
10-30g cukru (dosłodzić według smaku)
15g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g gorzkiej czekolady 70%
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
1. Do rondla o grubym dnie wlać oba mleka, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, cukier, kakao, cynamon.
2. Podgrzewać, a gdy masa będzie ciepła dodać połamana gorzką czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ciągle mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając). Zdjąć z ognia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić z cynamonem i cukrem pudrem.
4. Czekoladę rozlać do małych filiżanek, a wierzch ozdobić bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.
Smacznego :)
Witam,
Chciała zrobić deser z harcerkami, nie mogę więc użyć alkoholu.
Czy jest opcja, żeby go czymś zastąpić?
można go pominąć, pozdrawiam serdecznie
można użyć cukru wanilinowego, a cynamon proszę pominąć,
pozdrawiam
Czy jest sposób, by obejść się bez wanilii i cynamonu?
:) zgadzam się, rozgrzewa i poprawia humor
Ale to pyszne zrobiłaś:) Gęsta pychotka idealna na taką pogodę jak dzisiaj:)