Śniadaniowa babka drożdżowa z kruszonką – Bardzo smaczna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Delikatna, nie za słodka, ładnie się kroi. Obłędnie smakuje delikatnie posmarowana masłem z filiżanką dobrej kawy. Z wierzchu posypana jest apetyczną kruszonką, która przyjemnie chrupie i smakuje masłem. Przypomina mi trochę ciasto mojej babci, które piekła w każdą niedzielę, gdy byłam dzieckiem. Jeśli posiadamy maszynę do pieczenia chleba, możemy sobie ułatwić przygotowanie babki, dlatego w przepisie znajdziemy dwa warianty pieczenia „a” i „b”. Tak więc nie ma na co czekać, tylko pójść po świeże drożdże i do pieczenia :) (przepis z książki „Kuchnia polska 1001 przepisów” autor: Ewa Aszkiewicz).
Śniadaniowa babka drożdżowa z kruszonką
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
180g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
40g drożdży
2 kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 kopiaste łyżki rodzynek
kruszonka:
2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w plasterki
3 łyżki cukru
1. Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku.
2. Utrzeć masło z cukrem. Żółtka rozmieszać i stopniowo dodawać do ucieranego masła. Dobrze wymieszać.
3. Do utartej masy dodajemy drożdże, sól i przesianą, wygrzaną mąkę (wstawiłam pustą miskę do mikrofalówki, żeby się nagrzała i do nagrzanego naczynia przesiałam mąkę).
a) W tym momencie możemy użyć maszyny do pieczenia chleba, jeśli takiej nie posiadamy, przechodzimy do b). Ciasto wkładamy do maszyny i po pierwszej przerwie w wyrabianiu dodajemy skórkę, rodzynki i czekamy aż skończy się program, u mnie „wyrabianie ciasta na chleb”. Gdy program się zakończy przekładamy ciasto do dużej, podłużnej formy.
b) Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, dalej wyrabiamy co najmniej 10 minut. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, dużej, podłużnej formy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
4. Wierzch: z podanych składników zagniatamy czubkami palców kruszonkę.
5. Wyrośniętą babkę posypujemy z wierzchu kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 60 minut.
Udanych wypieków :)
Nie jestem zachwycona tym przepisem. Zazwyczaj ciasta drozdzowe maja mniej masla a to ma az 180g i jest przez to nieco tluste i gumiaste. Ciasto bardziej w kierunku chalki tylko ze chalka jest o wiele smaczniejsza.
A czy mogą być droższe suche i ile g.
Cieszę się, że babka jednak smakowała:)
pozdrawiam serdecznie
Skusiłam się na babkę…w smaku pyszności, ale cisto trochę mi za duże urosło i wykipiało w piekarniku. Z obawy ze góra była już mocno brązowa wyjęłam, jak się później okazało troszkę za wcześnie i wyszło trochę zakalcowe. Ale ciasto samo w sobie, palce lizać. Na pewno wypróbuję inne Twoje przepisy :)
dobra będzie keksówka 30x12cm
pozdrawiam
mam pytanko… Jakiej dokładnie ma być wielkości forma na ciasto?
taka domowa… pycha!
:)
to ja kradnę jeden taki kawałek na niedzielne śniadanie.