Śniadaniowa babka drożdżowa z kruszonką – Bardzo smaczna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Delikatna, nie za słodka, ładnie się kroi. Obłędnie smakuje delikatnie posmarowana masłem z filiżanką dobrej kawy. Z wierzchu posypana jest apetyczną kruszonką, która przyjemnie chrupie i smakuje masłem. Przypomina mi trochę ciasto mojej babci, które piekła w każdą niedzielę, gdy byłam dzieckiem. Jeśli posiadamy maszynę do pieczenia chleba, możemy sobie ułatwić przygotowanie babki, dlatego w przepisie znajdziemy dwa warianty pieczenia „a” i „b”. Tak więc nie ma na co czekać, tylko pójść po świeże drożdże i do pieczenia :) (przepis z książki „Kuchnia polska 1001 przepisów” autor: Ewa Aszkiewicz).
Śniadaniowa babka drożdżowa z kruszonką
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
180g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
40g drożdży
2 kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 kopiaste łyżki rodzynek
kruszonka:
2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w plasterki
3 łyżki cukru
1. Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku.
2. Utrzeć masło z cukrem. Żółtka rozmieszać i stopniowo dodawać do ucieranego masła. Dobrze wymieszać.
3. Do utartej masy dodajemy drożdże, sól i przesianą, wygrzaną mąkę (wstawiłam pustą miskę do mikrofalówki, żeby się nagrzała i do nagrzanego naczynia przesiałam mąkę).
a) W tym momencie możemy użyć maszyny do pieczenia chleba, jeśli takiej nie posiadamy, przechodzimy do b). Ciasto wkładamy do maszyny i po pierwszej przerwie w wyrabianiu dodajemy skórkę, rodzynki i czekamy aż skończy się program, u mnie „wyrabianie ciasta na chleb”. Gdy program się zakończy przekładamy ciasto do dużej, podłużnej formy.
b) Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, dalej wyrabiamy co najmniej 10 minut. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, dużej, podłużnej formy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
4. Wierzch: z podanych składników zagniatamy czubkami palców kruszonkę.
5. Wyrośniętą babkę posypujemy z wierzchu kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160oC. Pieczemy przez 60 minut.
Udanych wypieków :)
to ja kradnę jeden taki kawałek na niedzielne śniadanie.
:)
taka domowa… pycha!
mam pytanko… Jakiej dokładnie ma być wielkości forma na ciasto?
dobra będzie keksówka 30x12cm
pozdrawiam
Skusiłam się na babkę…w smaku pyszności, ale cisto trochę mi za duże urosło i wykipiało w piekarniku. Z obawy ze góra była już mocno brązowa wyjęłam, jak się później okazało troszkę za wcześnie i wyszło trochę zakalcowe. Ale ciasto samo w sobie, palce lizać. Na pewno wypróbuję inne Twoje przepisy :)
Cieszę się, że babka jednak smakowała:)
pozdrawiam serdecznie
A czy mogą być droższe suche i ile g.