Tiramisu z czekoladą i amaretto

Orzeźwiający, lekki deser z czekoladą i likierem amaretto. Aromatyczny i pyszny, szybki w przygotowaniu. Biszkopty nasączone są mocną kawą wymieszaną ze wspaniałym likierem. Całość dobrze smakuje i w zależności jak mocnej użyjemy kawy, pobudza:). Jeden z moich ulubionych deserów, bardzo polecam.

Tiramisu z czekoladą i amaretto

Tiramisu z czekoladą i amaretto
Składniki na 4-5 porcji:
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
250g serka mascarpone
5-6 łyżek likieru amaretto (proszę dodać według własnego gustu)
240ml mocnej kawy
około 200g biszkoptów
50g startej, gorzkiej czekolady
kakao do posypania

tiramisu z czekolada i amaretto

1. Białka ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

3. Następnie do żółtek dodać serek mascarpone i 2 łyżki likieru, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.
Miskę z kremem nakryć i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.

4. Kawę wymieszać z resztą likieru.

5. Przygotować 4 miseczki lub pucharki. Biszkopty maczać w kawie z likierem, aż trochę zmiękną i układać je po 3-4 na spodzie miseczek (można nawet je jeszcze polać 1 łyżką kawy). Następnie nałożyć 2-3 łyżki kremu, posypać 1-2 łyżeczkami startej czekolady i znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, posypać czekoladą i kakao. Tiramisu z czekoladą i amaretto wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

Smacznego:)

tiramisu z czekolada i amaretto

Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „Tiramisu z czekoladą i amaretto”

  1. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, do tego zmniejszyłam ilość cukru. WYSZŁO NIESAMOWITE! Pierwszy raz w zyciu robiłam tiramisu, (tak wiem..) a cała rodzina się zachwycała i ja byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, przypomniały mi się wczasy we Włoszech.. Dziękuję za przepis, ściskam, K.

    Odpowiedz
  2. Sam od wielu lat korzystam ze sklepu Vito i muszę przyznać, że to właśnie ten sklep przekonał mnie do amaretto, od kilku lat jest to trunek wszechobecny w mojej kuchni ;-). A co do tiramisu – kocham, a te wykonane przez Ciebie wyglądają przepysznie ;-)

    Odpowiedz
  3. Witam
    Proszę o podpowiedź, jakiego cukru używamy do żółtek, zwykłego czy pudru.
    Sympatyczka tego wspaniałego bloga. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Fantastyczny przepis! idealnie dobrane proporcje! robiłam pierwszy raz w życiu, mąż był zachwycony a jest tiramisowym smakoszem ;) Polecam! i już szukam kolejnych inspiracji!

    Odpowiedz
  5. Mam wielka ochote zrobic tiramisu pierwszy raz w zyciu. Zawsze powstrzymuja mnie surowe jajka w przepisie i obawa przed salmonella niestety. Jak dlugo mozna ten deser przecowac jesli od razu nie zostanie zjedzony?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz