Orzeźwiający, lekki deser z czekoladą i likierem amaretto. Aromatyczny i pyszny, szybki w przygotowaniu. Biszkopty nasączone są mocną kawą wymieszaną ze wspaniałym likierem. Całość dobrze smakuje i w zależności jak mocnej użyjemy kawy, pobudza:). Jeden z moich ulubionych deserów, bardzo polecam.
Tiramisu z czekoladą i amaretto
Składniki na 4-5 porcji:
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
250g serka mascarpone
5-6 łyżek likieru amaretto (proszę dodać według własnego gustu)
240ml mocnej kawy
około 200g biszkoptów
50g startej, gorzkiej czekolady
kakao do posypania
1. Białka ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
3. Następnie do żółtek dodać serek mascarpone i 2 łyżki likieru, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.
Miskę z kremem nakryć i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.
4. Kawę wymieszać z resztą likieru.
5. Przygotować 4 miseczki lub pucharki. Biszkopty maczać w kawie z likierem, aż trochę zmiękną i układać je po 3-4 na spodzie miseczek (można nawet je jeszcze polać 1 łyżką kawy). Następnie nałożyć 2-3 łyżki kremu, posypać 1-2 łyżeczkami startej czekolady i znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, posypać czekoladą i kakao. Tiramisu z czekoladą i amaretto wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Smacznego:)
Wspaniale wygląda, aż mi ślinka cieknie. Zjadłabym.
Piękne zdjęcia …
Sliczne zdjecia, i swietny alkohol! Pysznosci
Rewelacyjnie wygląda! :)
Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, do tego zmniejszyłam ilość cukru. WYSZŁO NIESAMOWITE! Pierwszy raz w zyciu robiłam tiramisu, (tak wiem..) a cała rodzina się zachwycała i ja byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, przypomniały mi się wczasy we Włoszech.. Dziękuję za przepis, ściskam, K.
ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Sam od wielu lat korzystam ze sklepu Vito i muszę przyznać, że to właśnie ten sklep przekonał mnie do amaretto, od kilku lat jest to trunek wszechobecny w mojej kuchni ;-). A co do tiramisu – kocham, a te wykonane przez Ciebie wyglądają przepysznie ;-)
Cieszę się, bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania przepisu:)
pozdrawiam serdecznie
Mmmm właśnie włożyłam do lodówki. A mam pytanko. Jak długo mozna trzymac w lodówce bo dopiero jutro wieczorem mam gości ;)
będzie idealne, akurat postoi tyle ile trzeba,
pozdrawiam serdecznie i smacznego!
ale co z białkami? mieszamy białka zżółtkami i wstawiamy je do lodówki?
w punkcie nr 3 jest napisane, pozdrawiam
Witam
Proszę o podpowiedź, jakiego cukru używamy do żółtek, zwykłego czy pudru.
Sympatyczka tego wspaniałego bloga. Pozdrawiam.
Witam, użyłam zwykłego cukru kryształu, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis! idealnie dobrane proporcje! robiłam pierwszy raz w życiu, mąż był zachwycony a jest tiramisowym smakoszem ;) Polecam! i już szukam kolejnych inspiracji!
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Pyszny deser. Może umilić każdą chwilę ;)
Czy można cukier zastąpić ksylitolem? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Dzis trafilam.na przepis zrobie na peeno dziekuje.i pozdrawiam
Wygląda pysznie! Czy można zastąpić czymś amaretto?
dać inny likier np. wiśniowy, pomarańczowy lub dać więcej kawy, pozdrawiam
Mam wielka ochote zrobic tiramisu pierwszy raz w zyciu. Zawsze powstrzymuja mnie surowe jajka w przepisie i obawa przed salmonella niestety. Jak dlugo mozna ten deser przecowac jesli od razu nie zostanie zjedzony?
myślę, że tak 1-2 dni dłużej nie, pozdrawiam
Jeśli nie mam likieru czym mogę zastąpić?