Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej

Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej – Rozpoczynam sezon rabarbarowy:) rewelacyjną tartą z rabarbarem i kremem budyniowo – śmietanowym. Całość fantastycznie uzupełnia chrupiąca, waniliowa beza. Smak rabarbaru dobrze podkreślają dodana skórka i sok z cytryny. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jej pieczenie, ale naprawdę warto. Gdy ostygnie, ładnie się kroi. Bardzo polecam… Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem w kategorii „Ciasta z rabarbarem„.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej

Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej

Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
130g masła lub margaryny
2 żółtka
Wierzch:
50g zmielonych herbatników
500g rabarbaru
3 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w proszku, czyli 40g + 20g)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 12% lub 18%
Beza:
4 białka
170g cukru
2 krople aromatu waniliowego
szczypta soli

Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na 2cm kawałki.

3. Do miski dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny, budynie. Mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką.

4. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką (możemy również użyć tortownicy o średnicy 26cm, ciasto będzie trochę wyższe i proszę pamiętać, aby zrobić 3-4cm brzeg). Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (patrz FILM).

5. Wierzch ciasta posypać równomiernie herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 130°C.

Tarta z rabarbarem i bezą

Beza:
6. Gdy ciasto będzie stygło, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Pianę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

Print Friendly, PDF & Email

49 komentarzy do “Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej”

  1. Martwię się czy nie wyjdzie mi zakalec bo zapomniałam o herbatnikach . tak zagadala mnie córka . Piekę to ciasto już drugi raz. Dzieci powiedziały że to najlepsze ciasto jakie jadly. Serdecznie dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  2. Jaki zakalec, jaki zakalec! Wymysły.
    Szukałam pomysłu na rabarbar innego niż drożdżówka. No i piękne dzięki:) Upieczone, rozdzielone, wpół-zjedzone. I piękne i dobre. Jeszcze raz podziękowania.

    Odpowiedz
  3. Zrobione cudnie wygląda ! niestety ciasto na spodzie zakalec, reszta bardzo smaczna , moi panowie wykroili spód i zjedli do ostatniej kruszynki.

    Odpowiedz
  4. Jeśli cytryna tak dobrze podkreśla smak rabarbaru, to pewnie szkoda byłoby jej nie dodać, czy jednak można ją pominąć?

    Odpowiedz
  5. folia aluminiowa w ogóle nie ma wpływu na smak, podłożyłam ją pod foremkę żeby nie zabrudzić blaszki, bo piekłam w foremce z wyjmowanym dnem, a one są mało szczelne i czasami wycieka z nich tłuszcz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam,
    Czy jeśli podczas pieczenia na blaszce jest folia aluminiowa ma to jakieś znaczenie w jakości/smaku ciasta?:)
    Jeśli nie proszę o odpowiedź dlaczego jest na zdjęciu.:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  7. Pięknie wygląda i pysznie się zapowiada :-) Chciałabym się tylko dopytać czy śmietana ma być słodka czy kwaśna? :-)
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Ciasto rewelacja! Sprawdziłam na własnej skórze :) pięknie wygląda i mimo iż nie mam dużych zdolności do wypieków to wyszło bardzo smaczne!

    Odpowiedz
  9. prawie zawsze uzywam formy z wyjmowanym dnem, jest najprosciej, a ze zwyklej najczesciej nie wyciagam tylko ciasto zostawiam w formie:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz