Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).
Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)
1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.
2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.
7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.
Udanych wypieków:)
Ten placuszek jest ostatnio ulubionym w moim domu. Już drugi tydzień z rzędu jest pieczony. Mniam. Oczywiście piekę go w wersji składniki razy dwa. I ostatnio na wierzchu posypałam pestkami dyni dla odmiany. Dziękuję za przepis. Pycha.
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Doświadczenie mam zerowe, wcześniej wychodziły mi tylko zakalcowate banana breads, ale to ciacho jest genialne – zrobiłam z dwóch porcji na większą blaszkę, ledwo rodzina spróbowała, a już mnie siostra oskarżyła o to, że ich nie kocham – bo za mało zrobiłam :D Dzięki! ;)
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pięknie pachnie w piekarniku ale po spróbowaniu okazuje się mało słodkie, dość suche, na dodatek nie czuć w nim bananów. Piekłam już lepsze ciasta czekoladowe.
Hey to ciasto jest naprawdę pyszne . Wogole uwielbiam Twoja stronę zawsze coś robię i zawsze wychodzi
Moim drugim ulubionym ciastem które już robilam jest dyniowo czekoladowe dziekuje