Ciasto bananowe z czekoladą

Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)

1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.

2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Białka ubić na sztywną pianę.

4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.

7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

45 myśli na temat „Ciasto bananowe z czekoladą

  1. Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

  2. Ciasto wyśmienite , co prawda jak się je, lekki szok , czuć banana a go nie widać hehe
    z mojej strony malutki błąd , gdyż nie pokroiłem czekolady tylko potarłem i się straciła :D a tu widzę po dłuższym wpatrywaniu w zdjęcie, że widać kawałki czekolady
    podsumują :
    Ciasto Rewelacja

  3. to ciasto jest rewelacyjne! a moja Córcia wyjadała tylko banany, które były na górze, ale i tak wszystkim smakowało (:

  4. Ciasto wyszło niesamowite i to za pierwszym razem ! :)
    Do dekoracji użyłam truskawek i też wyszło świetnie. Jest puszyste i wilgotne po prostu IDEALNE! :)
    Polecam zrobic odrazu podwójną porcję ;)

  5. Zrobiłam je już raz, było pyszneeee!!! Zastanawiam się tylko czy mogę zwiększyć ilość bananów? Nawet do 3, bo przy tym jednym smak banana nie byl wyczuwalny? Czego wtedy ze składników odjąć i czy w ogóle jest możliwa taka modyfikacja?

  6. Genialnie wyglądające ciasto! Jutro się za nie zabieram. :D Mam tylko pytanie, jeśli upiekę na środkowym poziomie to będzie duża różnica w smaku?

  7. Bardzo dobre ciasto! Na pewno upiekę jeszcze nie raz :) To już drugie ciacho z tej strony, piekłam wcześniej pomarańczowe i też było ekstra! :) Pozdrawiam :)

  8. Kuszące…chyba się zaraz zabiorę, tylko groszki mam 50% kakao, czyli gorzkie, a mlecznej czekolady nie mam pod ręką. Czy trzeba dać więcej cukru w takiej sytuacji? Na wierzch dam gotową czarno-białą polewę, do rozpuszczenia w gorącej wodzie, bo zalega mi w szafce :)

  9. Witam. Ciasto bardzo przednie ale dla moich żarłoków i przyjaciół tychże żarłoków stanowczo za małe. Zawsze robię je z podwójnej porcji. Piekłam sporo ciast z przepisów Małej Cukierenki i wszystkie udane. Pozdrawiam serdecznie.

  10. Mała Cukierenko czy ta ilość składników wystarczy na okrągłą blachę 26 cm? czy zwiększyć podwójnie składniki? a może zwiększyć o połowę, tylko wtedy nie wiem jak dokładnie zrobić z jajkami :-) będę wdzięczna za info.

Dodaj komentarz

.