Ciasto bananowe z czekoladą

Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)

1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.

2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Białka ubić na sztywną pianę.

4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.

7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe z czekoladą 1

Print Friendly, PDF & Email

54 komentarze do “Ciasto bananowe z czekoladą”

  1. Ten placuszek jest ostatnio ulubionym w moim domu. Już drugi tydzień z rzędu jest pieczony. Mniam. Oczywiście piekę go w wersji składniki razy dwa. I ostatnio na wierzchu posypałam pestkami dyni dla odmiany. Dziękuję za przepis. Pycha.

    Odpowiedz
  2. Doświadczenie mam zerowe, wcześniej wychodziły mi tylko zakalcowate banana breads, ale to ciacho jest genialne – zrobiłam z dwóch porcji na większą blaszkę, ledwo rodzina spróbowała, a już mnie siostra oskarżyła o to, że ich nie kocham – bo za mało zrobiłam :D Dzięki! ;)

    Odpowiedz
  3. Ciasto pięknie pachnie w piekarniku ale po spróbowaniu okazuje się mało słodkie, dość suche, na dodatek nie czuć w nim bananów. Piekłam już lepsze ciasta czekoladowe.

    Odpowiedz
  4. Hey to ciasto jest naprawdę pyszne . Wogole uwielbiam Twoja stronę zawsze coś robię i zawsze wychodzi
    Moim drugim ulubionym ciastem które już robilam jest dyniowo czekoladowe dziekuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz