Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).
Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)
1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.
2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.
7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.
Udanych wypieków:)
Ten placuszek jest ostatnio ulubionym w moim domu. Już drugi tydzień z rzędu jest pieczony. Mniam. Oczywiście piekę go w wersji składniki razy dwa. I ostatnio na wierzchu posypałam pestkami dyni dla odmiany. Dziękuję za przepis. Pycha.
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Doświadczenie mam zerowe, wcześniej wychodziły mi tylko zakalcowate banana breads, ale to ciacho jest genialne – zrobiłam z dwóch porcji na większą blaszkę, ledwo rodzina spróbowała, a już mnie siostra oskarżyła o to, że ich nie kocham – bo za mało zrobiłam :D Dzięki! ;)
bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pięknie pachnie w piekarniku ale po spróbowaniu okazuje się mało słodkie, dość suche, na dodatek nie czuć w nim bananów. Piekłam już lepsze ciasta czekoladowe.
Hey to ciasto jest naprawdę pyszne . Wogole uwielbiam Twoja stronę zawsze coś robię i zawsze wychodzi
Moim drugim ulubionym ciastem które już robilam jest dyniowo czekoladowe dziekuje
Ja muszę co drugi dzień piec:)jest takie pyszne!mąż mi nie daje spokoju:) przyznam,ze zaczełam piec już trzecie ciasto z małej cukierenki i wszystkie wychodzą. Dziękuję i pozdrawiam!
Czy w tortownicy 21 cm mogę upiec z tej ilości składników czy muszę zwiększać, i czy w tortownicy też piec na najniższym poziomie piekarnika? Z góry dziękuję za odpowiedź.
tak może być torownica 21cm, ja piekłabym na najniższym, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj piekłam ciasto i wyszło super ale szybko znikło. Dziś zrobię z podwójnej porcji. Dzięki za super przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam zamiar ciasto upiec w blasze o wymiarach 22 cm x 33 cm z dwóch porcji. Jak długo wtedy trzymać ciasto w piekarniku?
myślę, że podobnie koło 60 minut, pozdrawiam
Ola: – myślę, że bym podwoiła ilość składników,
pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
CIASTO JEST FANTASTYCZNE ! :)
Mała Cukierenko czy ta ilość składników wystarczy na okrągłą blachę 26 cm? czy zwiększyć podwójnie składniki? a może zwiększyć o połowę, tylko wtedy nie wiem jak dokładnie zrobić z jajkami :-) będę wdzięczna za info.
może tak być, nie zdążyło się dopiec w środku,
pozdrawiam serdecznie
W smaku rewelacyjne, ale trochę wyszedł Zakalec. Czy to wina tego, że piekłam na środkowym poziomie?
myślę, że można, proszę piec około 22-25 minut, pozdrawiam
Czy przepis tego ciasta można użyć do upieczenia muffinów? Jeśli tak to wtedy ile je piec? Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam ciepło
Witam. Ciasto bardzo przednie ale dla moich żarłoków i przyjaciół tychże żarłoków stanowczo za małe. Zawsze robię je z podwójnej porcji. Piekłam sporo ciast z przepisów Małej Cukierenki i wszystkie udane. Pozdrawiam serdecznie.
banan ze skórką, pozdrawiam
180 g to banan ze skórką czy już obrany? Bo nie wiem, a mam ochotę na to ciacho ;)
proszę nie dawać więcej cukru, będzie dobrze, pozdrawiam ciepło
Kuszące…chyba się zaraz zabiorę, tylko groszki mam 50% kakao, czyli gorzkie, a mlecznej czekolady nie mam pod ręką. Czy trzeba dać więcej cukru w takiej sytuacji? Na wierzch dam gotową czarno-białą polewę, do rozpuszczenia w gorącej wodzie, bo zalega mi w szafce :)
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Bardzo dobre ciasto! Na pewno upiekę jeszcze nie raz :) To już drugie ciacho z tej strony, piekłam wcześniej pomarańczowe i też było ekstra! :) Pozdrawiam :)
w smaku na pewno nie będzie różnicy, żeby tylko dobrze się upiekło, pozdrawia ciepło
Genialnie wyglądające ciasto! Jutro się za nie zabieram. :D Mam tylko pytanie, jeśli upiekę na środkowym poziomie to będzie duża różnica w smaku?
2 myślę, że tak, dodałam bym tylko trochę więcej mąki około 200-210g,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je już raz, było pyszneeee!!! Zastanawiam się tylko czy mogę zwiększyć ilość bananów? Nawet do 3, bo przy tym jednym smak banana nie byl wyczuwalny? Czego wtedy ze składników odjąć i czy w ogóle jest możliwa taka modyfikacja?
wspaniale, bardzo mi miło:) dziękuję
pozdrawiam ciepło
Było takie pyszne, że dziś robię jeszcze raz ;) Pozdrowienia dla Autorki bloga :)
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Właśnie się piecze ;) zrobiłam z 1,5 porcji i dodałam 3 banany, więc troszkę więcej niż w przepisie. Będzie bardziej bananowe ;)
wspaniale, bardzo mi miło:) bardzo się cieszę, że smakował
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło niesamowite i to za pierwszym razem ! :)
Do dekoracji użyłam truskawek i też wyszło świetnie. Jest puszyste i wilgotne po prostu IDEALNE! :)
Polecam zrobic odrazu podwójną porcję ;)
to ciasto jest rewelacyjne! a moja Córcia wyjadała tylko banany, które były na górze, ale i tak wszystkim smakowało (:
ciesze sie:) dziekuje za komentarz,
pozdrawiam
Przepyszne ciasto!nie za bardzo środke i wilgotne:)zniklo w kilka godzin!,
ogromnie sie ciesze:) dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyśmienite , co prawda jak się je, lekki szok , czuć banana a go nie widać hehe
z mojej strony malutki błąd , gdyż nie pokroiłem czekolady tylko potarłem i się straciła :D a tu widzę po dłuższym wpatrywaniu w zdjęcie, że widać kawałki czekolady
podsumują :
Ciasto Rewelacja
Uwielbiam ciasta bananowe, a to z tymi owocami na wierzchu prezentuje się fenomenalnie!
Ciasto banalnie :P proste w wykonaniu, wyrosło cudownie i tak też pachnie. Niebo w gębie. Gorąco polecam przepis. Pozdrawiam
Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
Pysznie wygląda, chyba jutro zrobię:)
Wygląda bosko :) I ta polewa, mmm… Bajka :)
This cake looks so moist and delicious!
bardzo ale to bardzo zachęcające ;)
Ja ostatnio sporo słodkości z bananami miałam, ale pewnie niedługo zatęsknię znowu. :D
dzięki:) pozdrawiam
Wspaniale,och i ach…