Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej – Rozpoczynam sezon rabarbarowy:) rewelacyjną tartą z rabarbarem i kremem budyniowo – śmietanowym. Całość fantastycznie uzupełnia chrupiąca, waniliowa beza. Smak rabarbaru dobrze podkreślają dodana skórka i sok z cytryny. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jej pieczenie, ale naprawdę warto. Gdy ostygnie, ładnie się kroi. Bardzo polecam… Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem w kategorii „Ciasta z rabarbarem„.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
130g masła lub margaryny
2 żółtka
Wierzch:
50g zmielonych herbatników
500g rabarbaru
3 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w proszku, czyli 40g + 20g)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 12% lub 18%
Beza:
4 białka
170g cukru
2 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na 2cm kawałki.
3. Do miski dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny, budynie. Mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką.
4. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką (możemy również użyć tortownicy o średnicy 26cm, ciasto będzie trochę wyższe i proszę pamiętać, aby zrobić 3-4cm brzeg). Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (patrz FILM).
5. Wierzch ciasta posypać równomiernie herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 130°C.
Beza:
6. Gdy ciasto będzie stygło, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Pianę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zrobione cudnie wygląda ! niestety ciasto na spodzie zakalec, reszta bardzo smaczna , moi panowie wykroili spód i zjedli do ostatniej kruszynki.
można pominąć, pozdrawiam
Jeśli cytryna tak dobrze podkreśla smak rabarbaru, to pewnie szkoda byłoby jej nie dodać, czy jednak można ją pominąć?
cieszę się bardzo:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Tarta przepyszna, zaraz biegnę po składniki na kolejne ciasto z Pani bloga.
Mała cukierenka jest moją słodką inspiracją. Dziękuję ;-)
bardzo mi miło, cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
Tarta wyśmienita ! Wszystkim smakowała. Dziękuję !
folia aluminiowa w ogóle nie ma wpływu na smak, podłożyłam ją pod foremkę żeby nie zabrudzić blaszki, bo piekłam w foremce z wyjmowanym dnem, a one są mało szczelne i czasami wycieka z nich tłuszcz,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy jeśli podczas pieczenia na blaszce jest folia aluminiowa ma to jakieś znaczenie w jakości/smaku ciasta?:)
Jeśli nie proszę o odpowiedź dlaczego jest na zdjęciu.:)
Pozdrawiam:)
śmietana kwaśna,
pozdrawiam
Pięknie wygląda i pysznie się zapowiada :-) Chciałabym się tylko dopytać czy śmietana ma być słodka czy kwaśna? :-)
Pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wspaniała tarta, bardzo efektowna, a jaka pyszna. Wkrótce upiekę ją jeszcze raz:)
bardzo się cieszę:) smacznego!
w piekarniku po raz drugi :D