Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem – Zapraszam na nowe, kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru zastąpiłam truskawkami i powstało wspaniałe połączenie. Jeśli nie mamy truskawek można użyć samego rabarbaru. Ciasto jest proste w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem
Składniki:
Ciasto:
370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g schłodzonego masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
30g zmielonych herbatników
Nadzienie:
500ml mleka
1 budyń malinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
5 + 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg)
500g rabarbaru
200g truskawek (można zastąpić rabarbarem)

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

Przygotujemy rabarbar:
1. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.

Przygotujemy budyń:
2. Do rondelka wlać 300ml mleka, dodać 5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny.

Ciasto:
4. Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszać krótko łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).

5. Wilgotne okruchy podzielić na dwie równe części.
Jedną część zagnieść, powstanie gładkie ciasto, patrz FILM. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Drugą część okruchów (czyli naszą kruszonkę) również nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

6. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

7. Schłodzone, gładkie ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki, tak na okrąg o średnicy około 30cm.

8. Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 2-3cm brzeg, patrz FILM. Ciasto przy brzegu można dociąć nożem, a skrawki ciasta poskubać palcami i dodać do kruszonki.

9. Gotowe ciasto w blaszce posypać równomiernie zmielonymi herbatnikami.

10. Budyń przełożyć do miski, dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Gotową masę budyniową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

11. Rabarbar osączyć na sitku i ułożyć na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać kruszonką.

12. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 – 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem”

  1. Bardzo często korzystam z Pani przepisów. To ciasto upiekłam w ten weekend. Niestety przepis nie jest do końca dopracowany. Ciasto upieczone, bez zakalca, jednak masa serowo- budyniowa jest bardzo płynna , wycieka z placka.

    Ania.

    Odpowiedz
  2. Pierwsze ciasto z małej cukierenki, które mi nie wyszło. Ugotowany budyń i później pieczony u mnie się nie sprawdził. Był zbyt rzadki.

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam. Smak ciekawy, nigdy nie łączyłam sera z budyniem. Bardzo ładnie prezentuje się na paterze. Najważniejsza, że smakował gościom.

    Odpowiedz
  4. U mnie masa budyniowo serowa wyszła również zbyt rzadka.
    Myślę, że to może być kwestia sera, gdyż budyń, zrobiłam z mniejszej ilości mleka – 450ml . Zauważyłam też, że na Pani filmie masa wyszła gęstsza, mimo, że dała Pani 0,5l mleka.
    Dałam, też zamiast truskawek maliny, łącząc je z rabarbarem dopiero przed wyłożeniem na placek (ze względu na ich delikatny miąższ)
    Ciasto było mimo wszystko bardzo smaczne, może kiedyś je jeszcze zrobię i pokombinuję z proporcjami(:

    Odpowiedz

Dodaj komentarz