Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie. Jest delikatnie migdałowe i waniliowe. Troszkę kwaskowate od rabarbaru, z delikatną bezą. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 180g zimnego masła
- 60g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka z dużych jajek L
Nadzienie:
- 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
- 450g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Beza:
- 4 białka z dużych jajek L
- 200g cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy nadzienie.
Nadzienie:
4. Do pokrojonego rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać, aż rabarbar będzie dobrze obtoczony w mące.
5. Podpieczony spód posmarować dżemem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyć gęsto przygotowany rabarbar.
Beza:
6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 4-5 minut, aż cukier się rozpuści.
7. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Bezę „ponaciągać” trochę łyżką, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM. Na koniec wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Pierwsze ciasto z bezą, w którym beza mi nie opadła:D przepis super, ciasto wyszło pyszne :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przetestowane . Nie miałam niestety dżemu malinowego, więc zastąpiłam go truskawkowym i zmniejszyłam ilość cukru w kruchym cieście, ponieważ dżem truskawkowy i beza są wystarczająco słodkie. Ciasto wyszło obłędne. Wszystkim bardzo smakowało. Kwaskowaty rabarbar fantastycznie komponuje się z resztą smaków, a do tego szybkie i proste😀
Ciasto jest obłędne. Przez dodatek cynamonu smakuje jak szarlotka😍
Super przepis, już raz zrobiłam, ciasto jest przepyszne jak inne przepisy z małej cukierenka 😊dziś z rabarbarem i truskawkami 😊
Rewelacyjne ciasto. Robiłam po raz pierwszy i wyszło super.
Uwielbiam rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ten przepis to zrobiłam i wyszło obłędne. Słodka beza i kwaskowaty rabarbar😃 polecam. Wyszlo takie jak na zdjęciu.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo ciekawy przepis i dzisiaj udało mi się upiec ciasto. Ciasto wyrobiłam ręcznie i użyłam swojego dżemiku malinowego. Wszystko udało się rewelacyjnie i smakuje cudnie. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam Irena 😊
Bardzo się cieszę, również pozdrawiam!