Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie. Jest delikatnie migdałowe  i waniliowe. Troszkę kwaskowate od rabarbaru, z delikatną bezą. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą 2

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 180g zimnego masła
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka z dużych jajek L

Nadzienie:

  • 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
  • 450g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Beza:

  • 4 białka z dużych jajek L
  • 200g cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

3. Ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy nadzienie.

Nadzienie:

4. Do pokrojonego rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać, aż rabarbar będzie dobrze obtoczony w mące.

5. Podpieczony spód posmarować dżemem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyć gęsto przygotowany rabarbar.

Beza:

6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 4-5 minut, aż cukier się rozpuści.

7. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Bezę „ponaciągać” trochę łyżką, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM. Na koniec wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

8 komentarzy do “Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą”

  1. Ciasto przetestowane . Nie miałam niestety dżemu malinowego, więc zastąpiłam go truskawkowym i zmniejszyłam ilość cukru w kruchym cieście, ponieważ dżem truskawkowy i beza są wystarczająco słodkie. Ciasto wyszło obłędne. Wszystkim bardzo smakowało. Kwaskowaty rabarbar fantastycznie komponuje się z resztą smaków, a do tego szybkie i proste😀

    Odpowiedz
  2. Super przepis, już raz zrobiłam, ciasto jest przepyszne jak inne przepisy z małej cukierenka 😊dziś z rabarbarem i truskawkami 😊

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ten przepis to zrobiłam i wyszło obłędne. Słodka beza i kwaskowaty rabarbar😃 polecam. Wyszlo takie jak na zdjęciu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz