Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie. Jest delikatnie migdałowe i waniliowe. Troszkę kwaskowate od rabarbaru, z delikatną bezą. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 180g zimnego masła
- 60g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka z dużych jajek L
Nadzienie:
- 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
- 450g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Beza:
- 4 białka z dużych jajek L
- 200g cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy nadzienie.
Nadzienie:
4. Do pokrojonego rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać, aż rabarbar będzie dobrze obtoczony w mące.
5. Podpieczony spód posmarować dżemem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyć gęsto przygotowany rabarbar.
Beza:
6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 4-5 minut, aż cukier się rozpuści.
7. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Bezę „ponaciągać” trochę łyżką, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM. Na koniec wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Robie to samo ciasto z innymi owocami jest tak samo pezepyszne
Ciasto obłędne idealne na ciepłe dni.
W koncu mam przepis -trochę go zmodyfikowałam czyli na spod zamiast cukru 50 g pudru i mniej masla 150 g.-spod jest kruchy .
Owoce to rabarbar,morele,borówka -ok 1 kg -pyszne wyszło!