Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką – Zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Są chrupiące, z nutką pomarańczową, kwaskowate i pięknie pachną. W przygotowaniu są proste i szybkie. Piekłam je w tym tygodniu już dwa razy, bo znikają błyskawicznie, są bardzo smaczne! Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety PÂTISSERIE ET COMPAGNIE N°26).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką
Składniki na 8 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 300g
Nadzienie:
550g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (około 5mm)
80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
70g zmielonych migdałów
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
80g schłodzonego masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Nadzienie:
1. Do miski wsypać pokrojony rabarbar, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

2. Rabarbar osączyć i przesypać do rondelka. Dodać skórkę pomarańczową, postawić na ogniu i od czasu do czasu mieszając, podgrzewać przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.

Kruszonka:
3. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.

4. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 kawałków, patrz FILM. Kawałki ciasta poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (naraz piekłam 6 ciastek).

6. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 1 łyżkę zmielonych migdałów, troszkę je rozprowadzić. Na migdałach ułożyć tak około po 2 łyżki rabarbaru (ciepłego, nie czekałam, aż ostygnie). Na wierzch każdego ciastka dać sporą ilość kruszonki.

7. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, ja piekłam 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem brzeg ciastek posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz