Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem – Zapraszam na bardzo smaczne, puszyste ciasto z rabarbarem. Jest proste w przygotowaniu i szybkie. Ładnie pachnie, jest wilgotne, kwaskowate, nie za słodkie. Takie idealne ciasto na lato. Moja mama piekła mi takie w dzieciństwie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony doradcasmaku.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
7 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
200ml oleju
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500-600g umytego rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki (tak około 1,5cm)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
2. Białka przełożyć do miski i ubić, patrz FILM. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, cukier się rozpuści.
3. Do piany z białek dodać żółtka i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
4. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką, patrz FILM.
5. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Tak przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
6. Do ciasta dodać 2/3 przygotowanego rabarbaru i wymieszać krótko szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar (można go posypać szczyptą cukru).
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Chętnie zrobiłabym to ciasto z truskawkami, ale czy za bardzo nie obciążą ciasta? Czy należałoby je też wymieszać z ciastem, czy tylko dać na wierzch?
duże truskawki przepołowić i tak połowę dodałabym do ciasta, a resztę na wierzch, pozdrawiam
Zabieram sie do pieczenia! mam nadzieję, że sie uda!
To jest wspaniały przepis! Zrobiłam drugi raz. I jutro robię po raz trzeci. Ciągle z rabarbarem! Dziś dodałam aromatu pomarańczowego i cały rabarbar na wierzchu. Uwielbiam Przepisy od Małej Cukierenki! Dziękuję za każdy!
U mnie już się upiekło :) Jest pyszne i puchate :) Piekłam w większej formie i urosło wspaniałe!!!
Upiekłam i wyszło wyśmienicie ! Ciasto jest lekkie, puszyste i bez zakalca !
Bardzo dziękuję za ten przepis :)
Nie wiem czy najładniejsze, ale na pewno najPYSZNIEJSZE! Delikatne, puszyste- cudo! Z rabarbarem kilka razy gościło na naszym stole, teraz spróbuję ze śliwką.
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
Ogromnie się cieszę, również pozdrawiam!
Bardzo smaczne ciasto. Zrobiłam poraz pierwszy i wszyscy w domy zachwalają. Spróbuję naste zrobić z agrestem.
Czy można zastąpić rabarbar innymi owocami? Czy też tyle samo gram?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, czy można zastąpić rabarbar mrożonymi czerwonymi porzeczkami? :) Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam