Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej – Rozpoczynam sezon rabarbarowy:) rewelacyjną tartą z rabarbarem i kremem budyniowo – śmietanowym. Całość fantastycznie uzupełnia chrupiąca, waniliowa beza. Smak rabarbaru dobrze podkreślają dodana skórka i sok z cytryny. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jej pieczenie, ale naprawdę warto. Gdy ostygnie, ładnie się kroi. Bardzo polecam… Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem w kategorii „Ciasta z rabarbarem„.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
130g masła lub margaryny
2 żółtka
Wierzch:
50g zmielonych herbatników
500g rabarbaru
3 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w proszku, czyli 40g + 20g)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 12% lub 18%
Beza:
4 białka
170g cukru
2 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na 2cm kawałki.
3. Do miski dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny, budynie. Mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką.
4. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką (możemy również użyć tortownicy o średnicy 26cm, ciasto będzie trochę wyższe i proszę pamiętać, aby zrobić 3-4cm brzeg). Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (patrz FILM).
5. Wierzch ciasta posypać równomiernie herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 130°C.
Beza:
6. Gdy ciasto będzie stygło, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Pianę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, czy śmietane 18% mogę zastąpić 30 % (mam tylko taką bez lakotozy)
myślę, że tak, pozdrawiam
Martwię się czy nie wyjdzie mi zakalec bo zapomniałam o herbatnikach . tak zagadala mnie córka . Piekę to ciasto już drugi raz. Dzieci powiedziały że to najlepsze ciasto jakie jadly. Serdecznie dziękuję za przepis.
ciasto pychota :)
Dziękuje za odpowiedz.
Czy można użyć biszkoptów zamiast herbatników?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszna i super wyglądająca tarta.
Jak dla mnie nawet za słodka
Witam mam w lodówce śmietanę 30% i jogurt naturalny? Mogę dodać do kremu?
śmietanę 30%, pozdrawiam
Czym mozna zastąpić rabarbar ?niestety tu gdzie mieszkam nie mozna go kupić.
Pozdrawiam
można spróbować z truskawkami, pozdrawiam
A śmietana ma być słodka czy kwasna
kwaśna, pozdrawiam
powinno się udać, pozdrawiam
Niestety przez to że w składnikach nie ma słowa że śmietana ma być kwaśna dodałam słodka… ciekawe co z tego wyjdzie…
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jaki zakalec, jaki zakalec! Wymysły.
Szukałam pomysłu na rabarbar innego niż drożdżówka. No i piękne dzięki:) Upieczone, rozdzielone, wpół-zjedzone. I piękne i dobre. Jeszcze raz podziękowania.
przykro mi z powodu zakalca, pozdrawiam serdecznie