Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto z rabarbarem. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zagniatamy kruszonkę, a na nadzienie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, trochę waniliowe i kwaskowate od rabarbaru. Właściwie to taki niewysoki sernik. Podpieczony spód zwilgotnieje nam od sera. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zimtkeksundapfeltarte.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru (użyłam trzcinowego, nierafinowanego można użyć zwykłego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko
50g zmielonych migdałów
130g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 białko
1 jajko
20g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (to jest pół opakowania)
2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
100g cukru
300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać żółtko, zmielone migdały i pokrojone na kawałeczki masło. Rękoma zagnieść kruszonkę lub wyrobić mikserem, patrz FILM.
3. Do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wsypać około 2/3 kruszonki, docisnąć, wyrównać i zrobić taki mały, około 0,5cm brzeg, patrz FILM. Resztę kruszonki na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Nadzienie:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie oprócz rabarbaru i wymieszać mikserem do połączenia składników.
6. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, troszkę wyrównać. Wierzch posypać rabarbarem i lekko go docisnąć do masy serowej. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
8. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Właśnie wyjęłam to ciasto z piekarnika… wygląda i pachnie booosko! U mnie to już koniec sezonu na rabarbar, ale z pewnością w następnym sezonie wrócę do tego przepisu. 😀
Własnie piekę łatwe ciasto z rabarbarem. Zostało jeszcze 18 min do końca pieczenia , ale już wygląda apetycznie. pieknie urosło w tortownicy – sred. 26 cm.
Idealnie. Własnie przeczytałam przepis – ciasto serowe z kruszonka i migdałami.
To na sobotę – dla ukochanych dzieci – które planują do mnie przyjechać. Pierwszy raz dziś weszłan na tę stronke i jestem zachwycona mnogością wspaniałych przepisów. Będę polecac znajomym.
Dzień dobry, czy zamiast samego sera na sernik mogę użyć 250 gr serka mascarpone i 200 gr sera na sernik?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki albo naturalny
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast surowego rabarbaru mozna dodac rabarbar prazony ze słoika? zimą? :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto magiczne zawsze wychodzi i smak kwaskowatych kawałeczków rabarbaru.. rewelacja. Dziękuję za przepis na chrupiące spod. 😊
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ten sernik jest przepyszny. Piekłam wiele ciast i ciasteczek korzystając z przepisów małej cukierenki i wszystkie są pyszne. Dziękuję Pani Natalio.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam
Nie pojawiło się moje zapytanie. Jeśli chciałabym upiec w blaszce 25×35 to powinnam zrobić z 1,5 porcji?
Upiekłam i wyszło fantastycznie, polecam przepis
Czy zamiast śmietany możnaby dodać mascarpone?
Zrobiłam bez cukru. Wyszlo wytrawnie ale przy upale pysznie
Czy można zamiast rabarbaru dodać inne owoce np.truskawki?
tak można dać truskawki, pozdrawiam
Witam chciałam zapytać o tortownicę jeżeli nie mam tortownicy o wymiarze 25cmto czy może być 24cm czy 26cm?i czy można użyć truskawek lub malin zamiast rabarbaru?Pozdrawiam