Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto z rabarbarem. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zagniatamy kruszonkę, a na nadzienie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, trochę waniliowe i kwaskowate od rabarbaru. Właściwie to taki niewysoki sernik. Podpieczony spód zwilgotnieje nam od sera. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zimtkeksundapfeltarte.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru (użyłam trzcinowego, nierafinowanego można użyć zwykłego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko
50g zmielonych migdałów
130g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 białko
1 jajko
20g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (to jest pół opakowania)
2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
100g cukru
300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół.

2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać żółtko, zmielone migdały i pokrojone na kawałeczki masło. Rękoma zagnieść kruszonkę lub wyrobić mikserem, patrz FILM.

3. Do tortownicy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wsypać około 2/3 kruszonki, docisnąć, wyrównać i zrobić taki mały, około 0,5cm brzeg, patrz FILM. Resztę kruszonki na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.

4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Nadzienie:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie oprócz rabarbaru i wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, troszkę wyrównać. Wierzch posypać rabarbarem i lekko go docisnąć do masy serowej. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.

7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

8. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.

Udanych wypieków :)

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką”

  1. Witam chciałam zapytać o tortownicę jeżeli nie mam tortownicy o wymiarze 25cmto czy może być 24cm czy 26cm?i czy można użyć truskawek lub malin zamiast rabarbaru?Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz