Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Moje wyszły pyszne, ale płaskie tzn rozjechały się ;) kto wie dlaczego? Za mało mąki?
    Mimo wszystko zniknęły błyskawicznie :D

    Odpowiedz
  2. Właśnie włożyłam do piekarnika wprawdzie trochę mało batalii dodałam ale myślę,że i takie będą pyszne dziękuję za inspirację

    Odpowiedz
  3. Oszalałam na punkcie tych ciasteczek :)
    moja mała zmiana to zamiast masła olej kokosowy zapachowy (nadaje piękny aromat kokosa) i tak jak niektórzy już pisali dodaje czasem orzechy, żurawinę, słonecznik. Mmmmm…. boskie :) mniam…

    Odpowiedz
  4. Robię te ciasteczka już od kilku lat. Wszystkim smakują i polecam przepis znajomym :) Dodaję żurawinę, kawałki gorzkiej czekolady, ziarna słonecznika i orzechy :)

    Odpowiedz
  5. Odkryłam wczoraj. Dzisiaj z samego rana upiekłam. Dokładnie wg przepisu. Spróbowałam. Przepyszne, kruche, aromatyczne. Polecam !!! Teraz czekam na opinię domowników :)

    Odpowiedz
  6. Pierwszy raz robiłam takie dzieło a należę do szczypiorkiem w tej dziedzinie. Ciastka supet-najlepszy tester moja 3 letnia córka którą je pochłania. Jedynie chyba na mój piiecyk za dużą temperatura i się mocno zarumienienily

    Odpowiedz
  7. Przepyszne ciasteczka z prostego i szybkiego przepisu! Dodałam slonecznik, wiórki kokosowe i chia, bo to akurat miałam pod ręką :) no i cynamon! dziękuję za inspirację i przepis, na pewno do niego wrócę :)

    Odpowiedz
  8. właśnie się pieką i już z pierwszej partii spróbowałam z córką i są przepyszne :) dodałam pól szklanki i cukru, a i tak są bardzo słodkie, więc następnym razem dam jeszcze mniej cukru :) ale juz dawno nie jadłam tak dobrych ciasteczek :) dziękuje za przepis :)

    Odpowiedz
  9. Świetny przepis, idealny dla początkujących, czyli dla mnie :-) Ciasteczka przepyszne, upiekłam je z mąki razowej, następnym razem dam tylko trochę mniej cukru, bo jak dla mnie są trochę za słodkie.

    Odpowiedz
  10. Przepyszne. Zrobiłam z moim 3latkiem. Zdrowy i chrupiący smakołyk. Dziękuję za przepis! Przechowywać w zamknietym pudełku żeby były takie chrupiące również jutro?

    Odpowiedz
  11. Ciasteczka wyszły przepyszne. Zamiast mąki pszennej dałam orkiszową, bakalie (nie wszystkie dzieci za nimi przepadają) zamieniłam na rozdrobnione orzeszki. Do części dodałam także kawałki czekolady (pozostałe z jajek niespodzianek). Ciacha mocno rozpłaszczyłam na blaszce, wyszły cieniutkie i super chrupiące. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  12. ja podprazylam platki owsiane dodalam banana i orzechy nie mialam cukru waliniowego to zastapilam to syropem waniliowym do kawy i syropem orzechowym plus laska wanilii swieza wlasnie sie pieka ale aromat unoszacy sie na dom jest cudowny ciacho tez kosztowalam przed wlozeniem do piekarnika i super smakuje

    Odpowiedz
  13. WITAM PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE REWELACJA CZESTO JE PIEKĘ W NIEMCZECH ZAJADAJĄ SIĘ NIMI ,MIMO TEGO ,ŻE CAŁY CZAS SIĘ ODCHUDZAJĄ POZDRAWIAM PYCHOOOOOOOOOOOOOOTKA

    Odpowiedz
  14. Ciasteczka są PRZEPYSZNE!!! :) Robimy je z córcia już kolejny raz (chyba po raz piąty) i za każdym razem znikają w błyskawicznym tempie. Nasze ciasteczka pieczemy z żurawiną. Dziękujemy za super przepis!

    Odpowiedz
  15. zmieszałam mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą (1:1) i nie wiem czy to przez to ( a może mój piekarnik), że mimo temperatury i czasu pieczenia- zrumieniły mi się za bardzo. Ale mimo to wyszły pyszne :). Fajny przepis :)

    Odpowiedz
  16. Prosty przepis, szybka realizacja a pyszny efekt! Nie wiem tylko komu udaje sie je zachowac na kilka dni, bo u mnie znikaja w kilka godzin:)

    Odpowiedz
  17. ciasteczka są przepyszne; wychodzą i dobrze smakują z każdą mąką: orkiszowa, orkiszowa razowa, owsiana :-) nie zastępujcie tylko cukru ksylitolem bo tracą wtedy kruchość

    Odpowiedz
  18. Ciasteczka wyśmienite. Właśnie po 4 dniach musze zrobić następne. A zapach podczas pieczenia obłędny.Super przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Te ciasteczka są obłędne! Nie mogę przestać ich jeść. Moje się nie rozlewają i tylko trochę rosną. Dodsję trochę ponad szklankę owsianych i szklankę wiórków, bo nie przepadam za suszonymi owocami. Wszystkie sklepowe ciastka nie umywają się.

    Odpowiedz
  20. Marta – cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały,

    Ewa: – wszytko będzie dobrze, życzę smacznego

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Gdy formowałam ciasta, wyczuwalne były kryształki cukru, czy to jakoś negatywnie wpłynie na końcowy efekt ciasteczek? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  22. Witam :) To mój pierwszy przepis z Twojej strony :) ciasteczka są przepyszne…mocno maślane i bardzo kruche. Dodałam zamiast 1/2 szkl płatków-szklankę zblenderowanych migdałów i nerkowów + 1/2 szkl rodzynek :) Bardzo słodka strona-na pewno tu jeszcze zawitam :) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  23. Witam,
    Cały dzień chodzi za mną ochota na słodkości. Teoretycznie nie powinnam bo zaczynam zdrowo się odżywiać, tak więc pomyślałam że ciasteczka owsiane będą dobra alternatywą.
    Oczywiście skorzystałam z przepisu Małej Cukierenki i jak zawsze nie zawiodłam się! Ciasteczka robiłam wspólnie z Synkiem. Teraz po kolacji zajdamy się tymi pychotkami!!:)
    Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  24. Przed chwilą je zrobiłam i muszę upiec na nowo, bo zjedliśmy je w zastraszająco szybkim tempie:) Polecam, są baaardzo chrupiące i smaczne!

    Odpowiedz
  25. Jest Pani cudowna :) Dzięki Pani zaczęłam piec i to z powodzeniem. Dotychczas wydawało mi się to ponad moimi możliwościami, ale Pani wszystkie przepisy podaje jak na tacy. Dziękuję ;)

    Odpowiedz
  26. Wspaniały przepis. Ciasteczka robiłam przynajmniej kilkanaście razy. Rodzina i znajomi zachwyceni! Pierwsze ciasteczka jakie zrobiłam, na zawsze pozostaną tymi najulubieńszymi, bardzo dziękuję! Pozdrawiam gorąco!:)

    Odpowiedz
  27. Dzisaj z coreczka pokusilysmy sie na te ciasteczka:) wyszly pyszne, troche dodalysmy gorzkiej czekolady i zurawiny. Dziekujemy za kolejny przepis :) pozdrawiamy serdecznie.

    Odpowiedz
  28. Lepszych ciastecze niż te nie jadłam. Jedynym blędem jaki zobiłam to za gęsto poukładałam je na blaszce i miałam „ciasto” a nie pojedyncze ciasteczka, ale smak cistek niesamowity :).. I bardzo proste wykonaniu :)

    Odpowiedz
  29. Witam
    Z pośród chyba „miliona” przepisów w necie twój najbardziej przypadł mi do gustu i jeszcze 10 min a zobaczę czy moje ciasteczka się udały :) Oczywiście również modyfikowałam według swojego gustu ( dodałam słonecznik i wiórki kokosowe ) Mam tylko pytanie czy sodę oczyszczoną mogę wymienić na proszek do pieczenia ? Jeśli tak to w jakiej proporcji ? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  30. Wczoraj robiłam ciasteczka po raz drugi bo tak dzieciakom smakowały i musiałam wszystkie składniki powielić ×2 . Córki i zięć stwierdzili, że jeszcze tak dobrych ciasteczek nie jedli. Dziekuje za przepis który na moim osiedlu robi furorę bo komu dam spróbować ciasteczko to zaraz chce przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  31. Czy mogę zamiast maki zwykłej dać owsianą, wydaje mi się, że wyjdzie zdrowsza :) Co jescze mogę zmienić w moich składnikach aby wyszło zdrowiej :) Pozdrawiam i trzymajcie kciuki :)

    Odpowiedz
  32. Zrobiłam wczoraj partię i na dziś zostały tylko 3 ciacha i to tylko dlatego że uprzednio je schowałam :) Połowę zrobiłam ze skórką pomarańczową i cytryną a drugą połowę z kakao i kawałeczkami czekolady. Pyyycha :) Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
  33. Witam :)dziekuje za przepis :)ciasteczka sa przepyszne :) przepis ten dodalam do ulubionych :)p.s. dalam mniej cukru brazowego i dodalam troche miodu :) tez polecam:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  34. Właśnie skończyłam je piec i teraz sie nimi objadam. Na prawdę jest to przepis banalny myślałam że to coś trudnego a teraz się przekonałam że to całkiem proste a jestem bardzo młoda i bałam sie je piec ale sie udało! Stronka świetna będę w przyszłości korzystać! :-)
    Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  35. Ciasteczka są pyszne :) Dziękuję za świetny przepis! Dodaję tylko 100 g masła i zamiast cukru miód i jest pysznie :) Idealne na podróż, przekąskę i co najważniejsze zdrowe:)

    Odpowiedz
  36. …nagła zachcianka na słodkość….skok w internet..pierwszy z wyswietlonych przepisów….szybki rekonesans w kuchni odnośnie składników……….no i….SĄ….pierwsza partia stygnie, kolejne się pieką…pachnie w całym domu…nie wytrzymałam do całkowitego wystudzenia…..i pochłonęłam dwa:))))…jesuuuuu jakie one są pyszne…(dodałam pistacje, żurawinę , skórkę z pomarańczy ,suszone wiśnie i kawałeczki gorzkiej czekolady….)MNIAMUŚNE!!!!!!!…Bardzo dziękuję!!!

    Odpowiedz
  37. Pierwsze ciastka, jakie zrobiłam :) Od roku je pieke, a za każdym razem są tak samo cudowne i rodzinka sie nimi zajada! Pozdrawiam! :D

    Odpowiedz
  38. Zaraz piekę… już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję że wyjdą pysznie! Świetna stronka , niedawno ją znalazłam i korzystam dopiero z drugiego przepisu ale na pewno będę tu zaglądać często :)

    Odpowiedz
  39. Na bazie tego przepisu stworzyłam ciasteczka-śmietniki :-) powrzucałam trochę orzechów, migdałków, suszonych owoców, wiórków kokosowych, wszelkiej maści otręby i płatki, dwie łyżki cukru, pól szklanki mąki, jajo i ćwierć łyżeczki sody. I nie miałam margaryny, ani masła, więc użyłam oleju. Wyszły bardzo dobre, tylko kruche – chyba jednak trzeba było skoczyć po margarynę ;-)

    Odpowiedz
  40. Po cieście bananowym-wyszło super!- wyjęłam ciasteczka z piekarnika …odczekałam i mniam mniam. Dałam cukier brązowy i miód,żurawina,orzechy włoskie,płatki migdałów,pomieszałam mąki : pszenna,owsiana i ryżowa.Rozpływają się w ustach i było 31 sztuk !

    Odpowiedz
  41. pyszne, zrobiłam na próbę z 1/4 ilości składników (no jajka nie podzieliłam :))
    dodałam ciutkę miodu i z bakali płatki migdałów
    jestem z siebie dumna, bo pierwszy raz w życiu upiekłam ciasteczka
    dziękuję za ten przepis i inne

    Odpowiedz
  42. Robiłam podwójną porcję, używając płatków musli, cukru dałam tylko 3/4 szklanki, bo nie chciałam, żeby były bardzo słodkie, ale dodałam 2 łyżeczki miodu dla zapachu i aromatu. Wyszły naprawdę pyszne, cała rodzina i chłopak byli zachwyceni :)

    Odpowiedz
  43. Świetny przepis! Bardzo łatwe do zrobienia, co dosyć istotne jako że mam 16 lat i raczej marne doświadczenie kulinarne. Zamiast bakalii dodałam wiórki kokosowe, mam nadzieję, że nic tym nie zepsułam. Ciasteczka właśnie się pieką, więc zobaczymy jak wyjdą (:

    Odpowiedz
  44. Rewela:) Cukier i masło zmniejszyłam o połowę i wyszło pysznie i nawet bardzo słodko, a obawiałam się że będzie bez smaku. Następnym razem dam jeszcze mniej cukru (użyłam białego). Dzięki za przepis!!:)

    Odpowiedz
  45. Ciasteczka super :) nie mogłam się zdecydować czy robić ciastka czy ciasto z bananami dwukolorowe – zrobiłam to i to – świetna stronka – na pewno będę korzystać z przepisów i polecam

    Odpowiedz
  46. Przyznam szczerze, że podczas robienia wyglądały mało apetycznie ale są prze… prze… przepyszne!!!!!!!!!!!!!!! zajadam się nimi cały dzień :) polecam bo są banale do zrobienia a ja nie mam ogóle wprawy w gotowaniu ! kolejne wyzwanie to ciasto jogurtowe:)
    pozdrawiam i super przepisy:)

    Odpowiedz
  47. Ciasteczka rewelacja:). Dodaję sporo rozdrobnionych orzechów laskowych i startą czekoladę z płatkami zbożowymi. Coś wspaniałego:)

    Odpowiedz
  48. chciałbym zabrać głos jako przedstawiciel płci męskiej, otóż…gotować i piec nie umiem, nie potrafię zrobić nawet zupy pomidorowej ale postanowiłem zrobić ciasteczka wg Pani przepisu… i stał się cud…wyszły, ba, są smaczne, mało tego, jutro będę robił brownies wg instrukcji podanej na Pani stronie. Dziękuję :)

    Odpowiedz
  49. Piekę je kolejny raz… za każdym razem zmieniam coś w składzie bakalii i jest super :) Zmniejszam jednak ilość cukru, a mąkę daję razową (to rady dla tych na diecie)

    Odpowiedz
  50. Ciasteczka piekłam juz dwa razy :) są pyszne, wszyscy sie zajadają :) u mnie juz po 13 minutach są idealnie wypieczone POLECAM :)

    Odpowiedz
  51. Ciasteczka rewelacyjne! Praktycznie samo przygotowanie trwa max 10 minut plus pieczenie. Moja dieta chyba się właśnie skończyła :-)

    Odpowiedz
  52. Kamila: – dziękuję za radę, cieszę się, że smakują,

    Bet: – bardzo mi miło:) wspaniale, że najbardziej smakują,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  53. Wlasnie skonczylam ciasteczkowy maraton. Wyprobowalam dzisiaj 4 rozne przepisy. Twoj jest zdecydowanie najlepszy, bardzo dziekuje :). Nie obylo sie bez modyfikacji, ale zawsze je robie. Zmniejszylam ilosc cukru do pol szklanki, zamiast maki pszennej uzylam kukurydzianej, zmniejszylam ilosc masla i platkow (do 2 szklanek), pominelam cukier wanilinowy.
    Ciasteczka sa kruche i pyszne. Nastepnym razem zamiast cukru dodam miod, bedzie zdrowiej, ciekawe, jak beda smakowac.
    Zrobilam tez ciastka z platkow, bakalii i bananow, ale mimo niezlego smaku nie odpowiada mi ich konsystencja – sa zbyt miekkie, takie ciastko-placki, a Twoje sa idealne. Jeszcze raz dziekuje :)

    Odpowiedz
  54. Już drugi raz korzystam z przepisu, ciasteczka są wyśmienite, bardzo dziękuję za udostępnienie i z pewnością jeszcze nie raz skorzystam. PS ja zamiast płatków owsianych i bakalii dodaję płatki musli i mniej cukru:) pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  55. troszke zmodyfikowałam przepis i wyszły bardzo dobre. bardziej dietetyczne. dałam tylko 3 łyżki cukru starłam 2 rządki gorzkiej czekolady i były nawet słodkie, no i zamiast szklanki mąki dałam pół na pół mąka z otrębami, wyszły super

    Odpowiedz
  56. Bardzo prosty i smaczny przepis! Zrobiłam z mąki kukurydzianej, dałam pół szklanki cukru i 2 szklanki różnych bakali: migdały, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, żurawina, gorzka czekolada Pychota!!

    Odpowiedz
  57. jest godz. 22 a ja po przeczytaniu przepisu już piekę………… pierwsza blachę 12 szt juz jej niema………. rewelacyjne ciasteczka. Pal licho kalorie !!!!!
    pozdrawiam i dzięki za przepis

    Odpowiedz
  58. a ją się zastanawiam, czy mogę mąkę pszenną zastąpić np. kukurydzianą albo jakąś inną – jaki będzie efekt? mam alergię na pszenicę i ochotę na ciasteczka owsiane – tylko czy da się to pogodzić

    Odpowiedz
  59. Ciasteczka piekę od dłuższego czasu.Dodaję co najmniej szklankę dodatków tj : czekolada gorzka, rodzynki, żurawina, śliwki suszone , słonecznik , dynia, siemię ,kokos, migdały i co tylko mam w domu.Córcia 2 letnia uwielbia ,mąż również a co najważniejsze zdrowe.

    Odpowiedz
  60. Ekstra ciasteczka:) kiedys robilam z innego przepisu i nie wyszly za dobre, natomiast te sa genialne! nie tylko smaczne po upieczeniu ale z kazdym dniem sa jakby lepsze:)

    Odpowiedz
  61. Piekę je na okrągło – kiedy tylko się skończą zaraz piekę następne – są pyszne i zajada się nimi cała rodzina (nie tylko dzieci) .
    Pozdrawiam
    Jola

    Odpowiedz
  62. ogromnie się cieszę, że ciasteczka tak dobrze się udały i smakowały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  63. fenomenalne ciasteczka. pzepis banalny. nawet takie beztalencie pieczeniowe jak ja nic nie jest w stanie zepsuć. piekę je regularnie. przepis pocztą pantoflową poszedł w świat- wszyscy użtkownicy równie zadowoleni. BARDZO DZIĘKUJĘ

    Odpowiedz
  64. Pyszne, dodałam troche miodu i oprócz bakali suszoną żurawinę , warto zaznaczyc ze ciasteczka bardzo zwiekszają swoją objetosc podczas pieczenia, mi 1 partia wyszła na całą blachę i musiałąm je przecinać nozykiem. Trzeba zrobić duzy odstep przy układaniu ich na blache.

    Odpowiedz
  65. jejciu jeszcze jestem pod wrażeniem… ciastuszka mega mega pyszne!! nawet mój mąż zażyczył sobie bym zapakowała mu dziś do pracy a jest wielkim krytykiem kulinarnym :)) jako bakalie dodałam rodzynki, słonecznik i wiórki kokosowe :)
    Świetny przepis – gratuluję :)

    Odpowiedz
  66. Ciasteczka wyszły piękne, duuże i pyszne :)
    Robi się je bardzo szybko, a radość trwa do ostatniego okruszka :P
    Ja zamiast bakalii dodałam zwykłe orzechy, które przed tym rozgniotłam :)
    Serdecznie polecam!
    Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  67. Ciasteczka pyszne! Ja dodałam mąkę pełnoziarnistą, taką do wypieku chleba. Sprawdziła się rewelacyjnie :) i błonnika było więcej :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  68. Robiłam już kilka razy, dodaję płatki owsiane z Lidla z suszonymi owocami lub z suszonymi owocami i orzechami więc daję ich poprostu 3 szklanki i nie dodaję już żadnych bakalii. Zawsze wychodzą super z tego przepisu więc serdecznie go polecam.

    Odpowiedz
  69. nie jestem dobra z gotowania ani pieczenia ale ten przepis jest rewelacyjny ciasteczka przepyszne !!!!
    łatwo, szybko a efekty wyśmienite !!
    naprawde polecam !!

    Odpowiedz
  70. Megi – to bardzo miłe, ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakowały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Paula: – wydaje mi się że tak, ale ja nie próbowałam z inną mąką,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  71. … i zdały jeden z najsurowszych testów – „Test Mojego Teścia” :), który wcale nie jada słodyczy. Położyłam całe ciasteczko na talerzyku obok kawy, głupio mu było się wymówić, więc rad nie rad skubnął odrobinkę i wydał werdykt: „Moooże byyyć…” (szkoda, że nie słyszeliście jego intonacji – bezcenna!), po czym powolutku, po cichutku zmiótł resztę do ostatniego okruszka.
    Wydaje mi się, że przy jednym ogniu upiekły się dwie pieczenie… Ciastka otrzymały certyfikat jadalności w kategorii „Teść i słodycze”, a ja też zdałam egzamin (który dramatycznie rozgrywał się w tle) na… synową ;)))
    Pozdrawiam serdecznie, dziś piekę jeszcze raz, w charakterze pierniczków wigilijnych, czyli z dodatkiem przypraw korzennych.

    Odpowiedz
  72. O „motyla noga”, dziś jest dzień bez wulgaryzmów, ale chyba mi wybaczycie, bo to co upiekłam wg. przepisu podanego w Małej Cukierence przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zupełnie bezinwazyjnie; nie pobrudziłam nawet paluszka, to smak i kruchość – REWELACJA!!! Rozpływają się w ustach.
    Z bakalii miałam jedynie wiórki kokosowe i żurawinę, więc dodałam, płatki delikatnie „bzyknęłam”, żeby były troszkę drobniejsze, wszystko robiłam po kolei jak wyżej, tylko już do końca używałam miksera, a formowałam łyżką moczoną w wodzie. O, ja niemądra…, zrobiłam z połowy porcji :..(
    Bardzo dziękuję za ten przepis, bo owsiane robimy często, ale nigdy nie były TAKIE :P

    Odpowiedz
  73. Ciasteczka wyszly MEGA PYSZNE!, rzadko kiedy dodaje komentarze na stronach kulinarnych, ale w tym przypadku musialam. Tak znakomite ciastka jeszcze nigdy mi nie wyszly :D Bardzo dziekuje :))

    Odpowiedz
  74. Nareszcie znalazłam przepis na idealne ciasteczka. Ciastka rewelacja, piekę co tydzień , osobiście dodaję mniej cukru i dużo słonecznika , bo go uwielbiam. Gratuluję fajnej strony. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  75. Ciasteczka z Pani przepisu wyszły przepyszne!!
    Cała rodzinka była zachwycona-jutro robię powtórkę!!!
    Pozdrawiam!!!!

    Odpowiedz
  76. właśnie zrobiłam ciastka z Twojego przepisu – są pyszne i bardzo łatwe, nawet mnie -osobie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia udały się pięknie:) Zamiast bakalii dodałam kawałeczki czekolady. Polecam!

    Odpowiedz
  77. to najlepsze domowe ciasteczka jakie kiedykolwiek jadlam! duze, chrupiace, slodkie, a jednoczesnie zrowe i nie tak bardzo kaloryczne no i z duza iloscia blonnika. Ja zamienilam make pszenna na orkiszowa i wyszly rownie pyszne. Szczerze polecam :)

    Odpowiedz
  78. Ciasteczka bomba :). Nie jestem mistrzem w kuchni, ale wyszły mi przepysznie. Wszystkim smakowały. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasteczka owsiane-te są najlepsze. POLECAM! Jedyne „ale” to następnym razem dam odrobinę mniej cukru

    Odpowiedz
  79. Pyszności, dodałam trochę mniej cukru i 1/2 szklanki płatków zastąpiłam 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego a do tego odrobina cynamonu. Wyszło bajecznie :D

    Odpowiedz
  80. Anonim:-ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)

    MAJA:- używam masła o zawartości tłuszczu 82% jest najlepsze,

    dziękuję za komentarz

    Odpowiedz
  81. Przepis brzmi cudownie prosto, więc może i mi wyjdą takie ciasteczka :) Pytanie mam co do masła- jakie dodać, takie typu KASIA/PALMA czy jakieś inne? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  82. Jestem totalnym beztalenciem kulinarno-wypiekowym, ale te ciastka wyszły mi rewelacyjnie i zachwyciły wszystkich domowników! Dziękuje za przepis, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  83. Ciasteczka są rewelacyjne! Jestem na etapie zauroczenia płatkami owsianymi a przepis na te ciasteczka trafia do moich ulubionych – szybki, prosty i pyszny :) Pozdrawiam i dziękuję!

    Odpowiedz
  84. Dziękuję za przepis :) Ciasteczka wyszły przepyszne, jednak nie wyglądają tak pięknie jak na zdjęciu… Po włożeniu do piekarnika trochę się „rozlały”, dzięki czemu są dość duże, ale nie są takie okrąglutkie na brzegach, tylko właśnie rozlane, jak placuszki. Chciałabym, żeby były trochę grubsze i nie rozpłaszczały się. Co powinnam zrobić? Dodać więcej mąki? Płatków? Będę wdzięczna za pomysły!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  85. Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika- są przepyszne ;) Dodałam jeszcze pokrojoną gorzką czekoladę :) Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  86. Anonim: – tak, jajko z masłem przez chwilę ucieramy mikserem, ale tak na średnich obrotach,

    ewelina: – 170oC ale na funkcji termoobieg, powinny raczej się spiec z wierzchu,

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  87. Dziś planuje zrobić po raz pierwszy ciasteczka owsiane, przepis mi się bardzo podoba. Zastanawiam się czy to jajko w tym maśle mam ucierać mikserem. Za odpowiedz z góry bardzo dziękuję :-) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  88. Mniam :) Robiłam pierwszy raz i ułożyłam ciacha zbyt ciasno – nie sądziłam, że potrzebne są aż takie duże odstępy. Druga blacha będzie ładniejsza!

    Odpowiedz
  89. pierwszy raz zrobiłam z margaryną kasią i z płatkami błyskawicznymi, drug raz zrobiłam tak jak w oryginale, tylko dodałam białej czekolady i te z margaryną wyszły mi takie bardzie jakby zwarte, ale i tak są pyszne w smaku- a trochę się rozpłynęły pewnie przez tą czekoladę. dziękuje za przepis, a że jestem teraz mamą karmiącą to jest jedna z niewielu słodkich przekąsek na którą mogę sobie pozwolić:)

    Odpowiedz
  90. Zrobiłam. Tylko jedną szklankę płatów zamieniłam na szklankę musli z dużą ilością rodzynek, orzechów itp. i powiem, że moja rodzina oszalała z radości. :) Dziękuję pięknie

    Odpowiedz
  91. AGA: – bardzo dziękuję za radę:)

    Anna: – nie wiem ile mają kalorii,

    Anonim: – proszę nie dodawać proszku,

    bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasteczka smakowały,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  92. Upiekłam je pierwszy raz w wakacje i piekę co jakiś czas ,bo domownicy zachwyceni za każdym razem i ciągle im mało ! :) To jedyny sposób na „przemycenie „do ich diety płatków owsianych :)

    Odpowiedz
  93. Witam ponownie,
    moja córcia opatentowała, że na drugi i kolejny dzień ciasteczka są smaczniejsze jeśli są podgrzane :)
    Polecam więc ciasteczka owsiane na ciepło :)

    Odpowiedz
  94. Ciasteczka rewelacja, pyszne, chrupiące, nie można się powstrzymać od podjadania :) Kiedyś nudząc się w pracy :) weszłam na stronkę „Mała Cukierenka” – fajne przepisy, korzystam coraz więcej. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  95. Ciasteczka pyszota! Chodziły za mną juz od dawna i w końcu przekonałam moją córeczkę, żeby zamiast babeczek zrobić ciasteczka osiane. Ma 3,5 roku, ale w kuchni jest prawdziwą pomocniczką :). Dzielnie ugniatała ciasto, rozpłaszczała kulki na blasze, a po spróbowaniu stwierdziła, że ciasteczka są PRZEPYSZNE!
    I pełni się z nią zgadzam :)
    Pozdrawiamy słodko i dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  96. Susanna szyje – hm… może trochę ciut mniej mąki i powinno być dobrze, jakiego Pani używa masła?

    franiula – bardzo się cieszę że smakują,

    dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  97. Ciasteczka baardzo dobre i co ważne zdrowe. Ja zrobiłam mix płatków bo miałam owsiane ,jęczmienne i orkiszowe .Dodałam żurawinę pestki dyni orzechy gorzką czekoladę i właściwie co miałam to wrzuciłam.
    Córcia 2 letnia bardzo je lubi co mnie cieszy .

    Odpowiedz
  98. Przepyszne ciasteczka!! Moja roczna coreczka po prostu je uwielbia :) No i cala rodzina i znajomi oczywiscie tez chetnie sie nimi zajadaja ;)

    Odpowiedz
  99. Rewelacyjne ciasteczka. Długo czekałam na tak prosty i pyszny przepis :). Musiałam jedynie troszkę zmniejszyć temperaturę piekarnika i piekłam troszkę krócej. Ciacha mniamniaśne!

    Odpowiedz
  100. margarynę rozpuszczam na małym ogniu,bez miksera;-)do tego dodaję duzo-ale to naprawdę duzo słonecznika,ciastka wychodzą przepyszne i malo przy nich pracy;-)

    Odpowiedz
  101. Dodam ze zamiast masla dodalam margaryn ktora lezala w temp pokojowej od wczorajszego wieczora i dalam 175 g.. Reszta wg Twojego przepisu!! BIG UP!!;)
    P.s. Szkoda ze jestem na redukcji wagi i zjadlam jedno ale napewno jeszcze kiedys sprobuje:) dzis poki co moj gosc bedzie sie zajadal tymi ciasteczkami:)) a na obiad zrobie dla nas dietetycznie lodki z cukini mieskiem kurczaczka i papryka nadziewane:))

    Odpowiedz
  102. znalazłam przepis wczoraj-zrobiłam, zniknęły praktycznie po chwili.dzisiaj zrobiłam po raz drugi, nie miałam tyle płatków-dodałam otrąb żytnich, dałam dwa razy tyle bakalii ile jest w przepisie (słonecznik,migdały,kokos) i do części dodałam na próbę kawałki czekolady – wszystko wyszło przepyszne!przepis mozna modyfikować jak się chce i wyjdzie super.tych ciasteczek nie da sie „zepsuć”! są boskie! jutro zapakuje córci z drugim śniadaniem.dziękuję!

    Odpowiedz
  103. REWELACJA. Zrobiłam część z orzechami włoskimi i część z żurawiną i rodzynkami , wyszły mistrzostwo świata. Dziękuję za super przepis i puszczam go dalej w świat do rodzinki i znajomych.

    Odpowiedz
  104. Korzystając z chwili snu mojego synka upiekłam te ciasteczka. Konsystencja ciasta mnie nie przerażała bo wcześniej piekłam inne ciasteczka owsiane i taka „pulpa” musi być aby wyszły pyszne :) Są naprawdę wspaniałe, kruche i chrupkie. W całym domu unosił się niesamowity zapach :) Kolejny przepis dodany do ulubionych pewniaków. Wielki plus za to, że przygotowanie i pieczenie trwa chwilę.

    Odpowiedz
  105. Po prostu wspaniałe
    ja dodałam trochę wiórek kokosowych
    i wyszły wspaniałe
    bardzo sycące i słodziutkie :)
    dzięki że umieściłaś tak fajny przepis

    Odpowiedz
  106. Jestem początkującą kucharka, zrobiłam je ale przez nieuwagę dodałam 2 łyzeczki sody zamiast 1/2.. No cóż, przynajmniej wyrosły, nastepnym razem będzie lepiej :D

    Odpowiedz
  107. pyszne :) ja pod koniec pieczenia połóżyłam na wierzch małe kawałki czekolady gorzkiej, delikatnie się rozpłynęła i fajnie wygląda

    Odpowiedz
  108. Witam, właśnie zrobiłam te ciasteczka. Ma do mnie wpaść siostra na kawę, więc pomyślałam, że takie ciasteczka skutecznie umilą nam czas. Na etapie mieszania wszystkich składników byłam załamana- wydawały się tak okropnie tłuste :/ nawet się zastanawiałam czy sobie nie darować i ich nie wyrzucić. Kombinowałam co zrobiłam nie tak. Tym razem (!) co mi się naprawdę rzadko zdarza, zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu. No ale nic, uformowałam ciastka i hop do piekarnika. W całym domu pachnie pięknie wanilią a ciastka wyszły świetne :) kruche, maślano-waniliowe. Rada dla tych, których tak jak mnie załamie konsystencja przy mieszaniu- przecierpieć, bo ciastka są tego warte. Pozdrawiam ciepło :)

    Odpowiedz
  109. Oh moje właśnie są w piekarniku i pachną pięknie:-) Za to chyba odstępy zbyt małe, bo trzeba będzie tego placuszka kroić nożem ;-) Tak to jest jak się chce wszystko za jednym razem upiec. Nauczka na przyszłość! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  110. Moje jedno „ciasteczko” wyszło jak wielka pajda chleba hehe troche przesadziłam z wielkością kulek ale fakt , ze sa przepyszne :)

    Odpowiedz
  111. Ciastka są niesamowite! Właśnie je upiekłam i moi przyjaciele zajadali się nimi! Następnym razem zamoczę jedną połowę w mlecznej czekoladzie tylko muszę znaleźć dobry przepis i już w ogóle będą obłędne! Dziękuje za przepis i z pewnością skorzystam z innych :)

    Odpowiedz
  112. Ciastka rewelacja!!!!! Właśnie upiekłam, pachnie w cały domu. Zrobiłam właściwie mega ciacha!!! Za duze chyba te moje kuleczki;) Ale i tak super. Dodałam posiekane migdały i skórke pomaranczową:) POLECAM GORĄCO nawet na te gorące dni. Dzieki Cukierenko!

    Odpowiedz
  113. Jejku! zrobiłam je jakieś 20 minut temui są genialne! Super przepis :) Polecam!!! Wyszły wielkie, ale przepyszne! Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz!

    Odpowiedz
  114. mmmmmmmmm pyszności! pierwszy raz w życiu upiekłam coś z przepisu znalezionego w internecie i to był strzał w 10! :)

    Odpowiedz
  115. Rewelacja! Nie dodawałam żadnych dodatków. Wyszły boskie! Chrupiące, waniliowe… Dla mnie sama rozkosz. Po prostu niebo w gębie!

    Odpowiedz
  116. Popełniłam te ciasteczka, gdyż za parę dni jadę na wyprawę rowerową i te ciastka będą jak znalazł. Dodałam trochę kakao i pół szklanki wiórków kokosowych zamiast bakalii. Są ok, ale trochę za kruche, żeby brać je w plener, poczekam niech trochę pobędą sobie na powietrzu, może stwardnieją :) Zrobiłam duże kule i ciasta wyszły wielgaśne i kwadratowe, następnym razem zmniejszę kulki, zwiększę odstępy i będę piekła na dwie tury w piekarniku.

    Odpowiedz
  117. Wspaniałe, po prostu boskie. W połączeniu ze szklanką mleka lub soku pomarańczowego tworza moje ulubione śniadanie :)

    Odpowiedz
  118. Przepyszne, własnie je upiekłam, dodałam żurawinę, bo tylko ją miałam…. cudownie chrupią, dziękuje za przepis!!!

    Odpowiedz
  119. ciastka są przepyszne. dodałam mąki pełnoziarnistej, migdały, suszone morele i żurawinę, wiórki kokosowe i kawałki gorzkiej czekolady. od tej pory moje ulubione:)

    Odpowiedz
  120. Do mąki dodałam łyżkę kakao, a w ramach bakalii co tam znalazłam po szafkach i zapach rumowy – kilka kropli. BOSKIE…

    Odpowiedz
  121. absolutnie pyszne!! wszyscy ktorzy je probuja prosza o przepis. Uwielbiam je – sa chrupiace, maslane i maja duuuzo dobrego (ja dodaje jeszcze wiecej platkow i co najmniej szklanke bakalii)

    Odpowiedz
  122. Super przepis – ciasteczka pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Można robić dosłownie z zamkniętymi oczami, ja sypię niebotyczne ilości bakalii, nie przykładam uwagi do ilości poszczególnych składników (miarka „na oko ;)), a ciacha i tak zawsze wychodzą smaczne i chrupiące. Czy ktoś może próbował dosypać do nich kakao? Chciałam upiec czekoladowe dla taty, ale martwię się, że ciasteczka stracą ten swój specyficzny posmak..

    Odpowiedz
  123. Witam! Moje ciasteczka sa wlasnie w piekarniku :) pomyslalam ze mozna byloby sprobowac dodac zamiast samych platkow owsianych musli z kandyzowanymi owocami, orzechami i roznymi zbozami… ja na pewno sprobuje nastepnym razem :) Bielsko Biala pozdrawia!

    Odpowiedz
  124. witam!Własnie zrobiłam ciasteczka , sa bardzo dobre :). Już dość długo pieke ciasteczka z innych przepisów, ale jeszcze nigdy nie były tak chrupiące. Dziekuje na pewno jeszcze tu zajrze :)

    Odpowiedz
  125. Ja jako „bakalie” dodalam: troche kokoskow, troche zmielonych orzechow, platki migdalow i zurawine!!! Pycha! Niebo w gebie!

    Odpowiedz
  126. Rzeczywiście ciasteczka są wyjątkowo pyszne i co równie ważne łatwe i szybkie w przygotowaniu . Upiekłam wczoraj a dziś pozostało po nich tylko wspomnienie . Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis . Pozdrawiam z deszczowego Opola .

    Odpowiedz
  127. Chcialam zrobić wczoraj, ale miałam ochotę na żurawiny, których nie było w zapasach. Dzisiaj kupiłam dużą porcję. Pierwsza partia ciastek mocno przypieczona, ale z każdą blachą lepiej. Niesamowite, chrupiące ze zdrową żurawiną. A co za tym idzie, sympatyczne śniadanie na kilka dni. Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  128. Zrobiłam, dodałam tartych jabłek. Zamiast 22 ciastek zrobiłam 16 wielkich ciach! :) Mam nadzieje, że będą dobre

    Odpowiedz
  129. Te ciasteczka są przepyszne!! Polecam wypróbować każdemu. W moim przypadku tylko bakalie się nie sprawdziły, bo z suszonych jabłek i śliwek zrobiły się takie gumiżelki i trzeba dłuuugo je żuć ale z orzeszkami są po prostu rewelacja!! Dziękuję za kolejny trafiony przepis :) :) :)

    Odpowiedz
  130. Witam!W piekarniku bez termoobiegu , na jakim poziomie piec ciastka i na jakiej temperaturze i jak długo bo troszke mi sie przypiekły ale były pyszne .

    Odpowiedz
  131. PRZEPYSZNE!!!! właśnie wyciągnęłam pierwszą partię z piekarnika – niebo w gębie – a jakie pole do popisu , można dodać różności np własnoręcznie kandyzowaną skórkę z pomarańczy- cud miód …. pycha

    Odpowiedz
  132. Witam,
    jeszcze się z takimi nie spotkałam:) ale ciekawy przepis, na pewno kiedyś wypróbuję,
    pozdrawiam ciepło i dziękuję

    Odpowiedz
  133. W książce znalazłam przepis na ciastka owsiane ale gotowane a nie pieczone i zastanawiam się czy to ma szansę wyjść zjadliwe.. Podaję przepis:
    2 szkl cukru, pół szkl mleka, pół szkl masła – zagotować + 3 szkl płatków owsianych + szkl kakao + do wyboru: pół szkl wiórek kokosowych/ orzechów włoskich/ masła orzechowego. Mieszać aż się zagotuje, zdjąć z ognia, wykładać łyżką na folię/ papier. Gotowe gdy ostygną.

    Ciastek owsianych nigdy nie robiłam i chciałabym spróbować, pewnie w końcu wybiorę któreś z Twojego przepisu ale i te gotowane mnie ciekawią. Jeśli się z takimi spotkałaś, napisz proszę czy są dobre i warte zrobienia :) Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz