Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
czy zamiast cukru można dodać syrop z agawy albo z daktyli? jesli tak to ile?
nie wiem, nie doradzę, pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłam z żurawiną, a do połowy dodałam też wiórki kokosowe. Ciastka wyszły przepyszne. Prawdziwy hit.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pycha