Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:

397 thoughts on “Chrupiące ciasteczka owsiane

  1. zmieszałam mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą (1:1) i nie wiem czy to przez to ( a może mój piekarnik), że mimo temperatury i czasu pieczenia- zrumieniły mi się za bardzo. Ale mimo to wyszły pyszne :). Fajny przepis :)

  2. Ciasteczka są PRZEPYSZNE!!! :) Robimy je z córcia już kolejny raz (chyba po raz piąty) i za każdym razem znikają w błyskawicznym tempie. Nasze ciasteczka pieczemy z żurawiną. Dziękujemy za super przepis!

  3. WITAM PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE REWELACJA CZESTO JE PIEKĘ W NIEMCZECH ZAJADAJĄ SIĘ NIMI ,MIMO TEGO ,ŻE CAŁY CZAS SIĘ ODCHUDZAJĄ POZDRAWIAM PYCHOOOOOOOOOOOOOOTKA

  4. Przeeeeeeeepyszne, super rozpływaą się w ustach i mimo moich słabych umiejętności kulinarnych wyszły !! ELEGANCKOO :))

  5. ja podprazylam platki owsiane dodalam banana i orzechy nie mialam cukru waliniowego to zastapilam to syropem waniliowym do kawy i syropem orzechowym plus laska wanilii swieza wlasnie sie pieka ale aromat unoszacy sie na dom jest cudowny ciacho tez kosztowalam przed wlozeniem do piekarnika i super smakuje

  6. Ciasteczka wyszły przepyszne. Zamiast mąki pszennej dałam orkiszową, bakalie (nie wszystkie dzieci za nimi przepadają) zamieniłam na rozdrobnione orzeszki. Do części dodałam także kawałki czekolady (pozostałe z jajek niespodzianek). Ciacha mocno rozpłaszczyłam na blaszce, wyszły cieniutkie i super chrupiące. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)

  7. Przepyszne. Zrobiłam z moim 3latkiem. Zdrowy i chrupiący smakołyk. Dziękuję za przepis! Przechowywać w zamknietym pudełku żeby były takie chrupiące również jutro?

  8. Świetny przepis, idealny dla początkujących, czyli dla mnie :-) Ciasteczka przepyszne, upiekłam je z mąki razowej, następnym razem dam tylko trochę mniej cukru, bo jak dla mnie są trochę za słodkie.

  9. właśnie się pieką i już z pierwszej partii spróbowałam z córką i są przepyszne :) dodałam pól szklanki i cukru, a i tak są bardzo słodkie, więc następnym razem dam jeszcze mniej cukru :) ale juz dawno nie jadłam tak dobrych ciasteczek :) dziękuje za przepis :)

  10. Przepyszne ciasteczka z prostego i szybkiego przepisu! Dodałam slonecznik, wiórki kokosowe i chia, bo to akurat miałam pod ręką :) no i cynamon! dziękuję za inspirację i przepis, na pewno do niego wrócę :)

  11. Pierwszy raz robiłam takie dzieło a należę do szczypiorkiem w tej dziedzinie. Ciastka supet-najlepszy tester moja 3 letnia córka którą je pochłania. Jedynie chyba na mój piiecyk za dużą temperatura i się mocno zarumienienily

  12. Odkryłam wczoraj. Dzisiaj z samego rana upiekłam. Dokładnie wg przepisu. Spróbowałam. Przepyszne, kruche, aromatyczne. Polecam !!! Teraz czekam na opinię domowników :)

  13. Robię te ciasteczka już od kilku lat. Wszystkim smakują i polecam przepis znajomym :) Dodaję żurawinę, kawałki gorzkiej czekolady, ziarna słonecznika i orzechy :)

  14. Oszalałam na punkcie tych ciasteczek :)
    moja mała zmiana to zamiast masła olej kokosowy zapachowy (nadaje piękny aromat kokosa) i tak jak niektórzy już pisali dodaje czasem orzechy, żurawinę, słonecznik. Mmmmm…. boskie :) mniam…

Dodaj komentarz

.