Jagodzianki na oleju

Bardzo smaczne, domowe jagodzianki. Bułeczki ładnie wyrastają i wspaniale smakują z jagodami. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, nie można się ich doczekać. Ja na wstępie zjadłam jeszcze ciepłą:) pycha. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Aliny Waliczek ala-piecze).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

jagodzianki

Jagodzianki na oleju
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/4 łyżki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
300ml umytych jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

jagodzianki

Ciasto:
1. Mleko podgrzać i ciepłe przelać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

2. Do drożdży przesiać mąkę, dodać jajko, aromat, olej, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można mikserem z odpowiednimi końcówkami lub rękoma. Ja wyrabiałam rękoma i od czasu do czasu podsypywałam odrobinę mąką, gdy ciasto za bardzo kleiło się do rąk (wyrabiać przez około 5-8 minut). Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podoi swoją objętość.

3. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych porcji.

Nadzienie:
4. Jagody wymieszać z mąką i cukrem.

5. Z ciasta formować w rękach placuszek i nakładać na jego środek łyżkę jagód. Następnie dokładnie go zlepiać, formując owalny kształt bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki odstawić na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.

6. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i do nagrzanego piekarnika wstawić bułeczki. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać i dodać do cukru pudru, ucierać przez chwilę mikserem.
Ostygnięcie bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

61 komentarzy do “Jagodzianki na oleju”

  1. jak przegląda się Pani stronę, natychmiast chce się pognać do kuchni :))) wspaniałe przepisy, mnóstwo serca w opisach i te zdjęcia!!! Jutro biorę się za te jagodzianki, bo czuję, że dzisiaj będą mi się one śniły po nocach! pozdrawiam serdecznie i gratuluję wspaniałej strony!!!
    do następnego razu!!!

    Odpowiedz
  2. Bułeczki z czekoladą były bardzo dobre :) Trochę słodkie i były mniej puszyste ale z mlekiem rewelacyjne. Moja siostra była szczęśliwa :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam, bułeczki były pyszne, tylko, że dodałam przesmażone i odsączone z nadmiernej ilości soku jabłuszka :) Dzisiaj robię kolejny raz i będę próbować z czekoladą nutellą :) Mam nadzieję, że się uda. Bułeczki z nadzieniem czekoladowym są życzeniem mojej siostry, bo to najlepsze bułeczki jakie jadła:)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. witam własnie zrobilam jagodzianki , ale zamiast jagod dalam mus jabłkowy , prosze o porade jak wyrobic puszyste ciasto drozdzowe dziekuje za odpowiedz

    Odpowiedz
  5. ciasto dzielimy na 16 części wiec tak proszę na oko zrobić ten „wałek”, to będzie 16 dość małych porcji,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Nie piekę już innych ciast niż te z Małej Cukierenki. Wszystkie zawsze wychodzą i są przepyszne!
      Jagodzianki – marzenie! Miękkie i puszyste. Wszystkie wypieki są idealne tak jak lubię, bo nie są przesłodzone

      Odpowiedz
  6. Witam serdecznie,
    a jakiej długości ma być ten wałek z ciasta, bądź te kawałeczki? Nie chcę żeby wyszły zbyt małe, bądź za duże.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Świetne przepisy!
    Wypróbowałam już kilka i wszystko smakowało znakomicie. Dzięki Małej Cukierence odważyłam się też po raz pierwszy zrobić jagodzianki. Udały się :-)
    Gratuluję prawdziwej pasji!

    Odpowiedz
  8. ja bym chyba nowe zrobiła, nie wiem czy coś z tego wyjdzie, a to ciasto bym upiekła jak normalne drożdżowe ciasto w blaszce, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz