Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami lodowiec – Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto z owocami. Wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest kremowe, waniliowe, wilgotne, aromatyczne. Do jego przygotowania można użyć galaretek w dowolnym smaku. Dzieci były zachwycone, ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami lodowiec
Składniki:
Krem budyniowy:
- 1L mleka
- 30g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
- 140g cukru pudru
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 2-3 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
- około 260g biszkoptów
Do nasączenia:
- około 180ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 60ml cytrynowego likieru lub cytrynówki (alkohol można pominąć, zamiast niego dać wodę i 2 łyżeczki cukru pudru)
Wierzch:
- 750ml gorącej wody
- 2 galaretki w proszku (użyłam malinowej i przezroczystej galaretki o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej, ulubionej)
- około 600g owoców jagodowych (użyłam 250g borówki i 400g malin)
Krem budyniowy:
1. Do rondelka wlać około 700ml mleka, dodać cukier wanilinowy, postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać oba budynie, obie mąki i wymieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 2-3 minuty. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
4. Masło w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty na jasny krem.
5. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników. Jak już dodamy cały budyń, mieszać jeszcze mikserem przez około 3 minuty na jednolity krem, patrz FILM.
6. Gotowy krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać mikserem.
7. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty w blaszce (można je również maczać w ponczu).
8. Na nasączone biszkopty wyłożyć jasny krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów, biszkopty nasączyć (można maczać je w ponczu, patrz FILM). Na wierzch wyłożyć ciemny krem, wyrównać. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Wierzch:
8. Do miski wsypać obie galaretki i zalać je gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca (aby szybciej zaczęła tężeć można na chwilkę wstawić ją do lodówki).
9. Na cieście ułożyć owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką, wyrównać, aby każdy owoc był w galaretce. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.