Jagodzianki na oleju

Bardzo smaczne, domowe jagodzianki. Bułeczki ładnie wyrastają i wspaniale smakują z jagodami. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, nie można się ich doczekać. Ja na wstępie zjadłam jeszcze ciepłą:) pycha. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Aliny Waliczek ala-piecze).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

jagodzianki

Jagodzianki na oleju
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/4 łyżki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
300ml umytych jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

jagodzianki

Ciasto:
1. Mleko podgrzać i ciepłe przelać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

2. Do drożdży przesiać mąkę, dodać jajko, aromat, olej, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można mikserem z odpowiednimi końcówkami lub rękoma. Ja wyrabiałam rękoma i od czasu do czasu podsypywałam odrobinę mąką, gdy ciasto za bardzo kleiło się do rąk (wyrabiać przez około 5-8 minut). Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podoi swoją objętość.

3. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych porcji.

Nadzienie:
4. Jagody wymieszać z mąką i cukrem.

5. Z ciasta formować w rękach placuszek i nakładać na jego środek łyżkę jagód. Następnie dokładnie go zlepiać, formując owalny kształt bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki odstawić na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.

6. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i do nagrzanego piekarnika wstawić bułeczki. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać i dodać do cukru pudru, ucierać przez chwilę mikserem.
Ostygnięcie bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do “Jagodzianki na oleju”

  1. Piekłam że śliwkami, mrożonymi, nie rozmrażałam ich wcześniej i bułeczki wyszły pyszne. Słodki lukier (robiłam woda+cukier puder) i kwaśna śliwka. Pycha.

    Odpowiedz
  2. Obłędne… Ja zawsze robię z podwójnej porcji i z 3 nadzieniami: borówki, ser i jabłka. Znikają w jeden wieczór :)

    Odpowiedz
  3. Masło to podstawa ciasta drożdżowego wg przepisów babci czy mamy, olej to substytut. Moim zdaniem 100g masła na 500g mąki jest OK.

    Odpowiedz
  4. Zrobilam wedlug przepisu,nie urosly;wyszly wygladajac i smakujac jak slodki chleb,suche,popekaly wszystkie,nawet nie blisko tych pychotek w sklepie

    Odpowiedz
    • Czy olej można zastąpić jakimś innym tłuszczem? Np masłem roztopionym? Akurat nie mam oleju a nie chce mi się wychodzić do sklepu no i boję się ekperymentować. Robiłam wcześniej z olejem i wyszły pięknie. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Dzisiaj upiekłam jagodzianki, wyszły R E W EL A C J N I E ! Wyrosły prześlicznie. To już kolejny wypiek wg. receptury Małej Cukierenki i zawsze udany. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. mamy grudzień a moje dzieci krzyczą „mamo zrob jagodzianki!”, dlatego mam pytanie czy wyszły by z mrożonych jagód? niestety tylko takie posiadam…

    Odpowiedz
  7. Uwielbiam te jagodzianki – latem zrobiłam kilka razy, właśnie z jagodami. A teraz jesienią wypełniam je śliwkami i posypuję kruszonką :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  8. jak przegląda się Pani stronę, natychmiast chce się pognać do kuchni :))) wspaniałe przepisy, mnóstwo serca w opisach i te zdjęcia!!! Jutro biorę się za te jagodzianki, bo czuję, że dzisiaj będą mi się one śniły po nocach! pozdrawiam serdecznie i gratuluję wspaniałej strony!!!
    do następnego razu!!!

    Odpowiedz
  9. Bułeczki z czekoladą były bardzo dobre :) Trochę słodkie i były mniej puszyste ale z mlekiem rewelacyjne. Moja siostra była szczęśliwa :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Witam, bułeczki były pyszne, tylko, że dodałam przesmażone i odsączone z nadmiernej ilości soku jabłuszka :) Dzisiaj robię kolejny raz i będę próbować z czekoladą nutellą :) Mam nadzieję, że się uda. Bułeczki z nadzieniem czekoladowym są życzeniem mojej siostry, bo to najlepsze bułeczki jakie jadła:)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. witam własnie zrobilam jagodzianki , ale zamiast jagod dalam mus jabłkowy , prosze o porade jak wyrobic puszyste ciasto drozdzowe dziekuje za odpowiedz

    Odpowiedz
  12. ciasto dzielimy na 16 części wiec tak proszę na oko zrobić ten „wałek”, to będzie 16 dość małych porcji,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Nie piekę już innych ciast niż te z Małej Cukierenki. Wszystkie zawsze wychodzą i są przepyszne!
      Jagodzianki – marzenie! Miękkie i puszyste. Wszystkie wypieki są idealne tak jak lubię, bo nie są przesłodzone

      Odpowiedz
  13. Witam serdecznie,
    a jakiej długości ma być ten wałek z ciasta, bądź te kawałeczki? Nie chcę żeby wyszły zbyt małe, bądź za duże.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Świetne przepisy!
    Wypróbowałam już kilka i wszystko smakowało znakomicie. Dzięki Małej Cukierence odważyłam się też po raz pierwszy zrobić jagodzianki. Udały się :-)
    Gratuluję prawdziwej pasji!

    Odpowiedz
  15. ja bym chyba nowe zrobiła, nie wiem czy coś z tego wyjdzie, a to ciasto bym upiekła jak normalne drożdżowe ciasto w blaszce, pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. właśnie zaczęłam robić te niesamowite jagodzianki i niestety pomyliło mi się i wsypałam 1kg mąki oczywiście nie chciało mi się wyrobić ciasto, i musiałąm jechać do sklepu po kolejne składniki aby zrobić podwójną porcję, niestety jak wróciłam masa była dośc twarda taka grutkowata i jak reszte dodałam to również i w sumie zrobiłąm próbowałam wygładzić i nie wiem czy zrobić od nowa czy zarezykować?

    Odpowiedz
  17. Mary: – bardzo się cieszę i dziękuję!

    Aga: – tak można, myślę że 1 małe opakowanie tam jest chyba 7g

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. Po prostu bajeczne! Wyszły idealne (chociaż nie do końca jednej wielkości :D), puszyste, a w smaku nie dorównają im żadne jagodzianki kupione w sklepie! Bardzo się cieszę, że znalazłam bloga, na którym znajdują się tak smakowite przepisy, których nie boję się wypróbować. Pozdrawiam serdecznie utalentowaną Autorkę :)

    Odpowiedz
  19. Upieklam wczoraj jagodzianeczki i te 25 min pieczenia to za długo bo troszkę mi się spiekly i ciasto jest trochę suche może od tego ze za długo się piekly?!

    Odpowiedz
  20. Ładnie rosną i są smaczne,
    jednak wg. mnie za mocno czuć drożdze. Będę szukać dalej idealnego przepisu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  21. Wyglądają przepysznie! Ja jednak z ciasta drożdżowego robię tylko racuchy. Pozostałe przepisy omijam szerokim łukiem – obawiam się, że nie podołam wyrabianiu…
    Serdecznie dziękuję za mnóstwo inspiracji. Często wykorzystuję Pani przepisy :) Dzisiaj np zajadaliśmy się dwukolorowym ciastem bananowym. Idealna porcja pyszności i energii na wakacyjny wypad w góry ;)

    Odpowiedz
  22. wyglądają pięknie. ja w tym roku nie piekłam jeszcze jagodzianek, ale też się przymierzam do tego. Ale zawsze mam problem, że jagody i sok z nich wyciekają!!

    Odpowiedz
  23. O jej smak dziecinstwa ,a do tego plaza …morze i pan wolajacy jagodzianki , jutro z coreczka pieczemy:) pozdrawiamy serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz