Bardzo smaczne, domowe jagodzianki. Bułeczki ładnie wyrastają i wspaniale smakują z jagodami. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, nie można się ich doczekać. Ja na wstępie zjadłam jeszcze ciepłą:) pycha. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Aliny Waliczek ala-piecze).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Jagodzianki na oleju
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/4 łyżki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
300ml umytych jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
1. Mleko podgrzać i ciepłe przelać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. Do drożdży przesiać mąkę, dodać jajko, aromat, olej, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można mikserem z odpowiednimi końcówkami lub rękoma. Ja wyrabiałam rękoma i od czasu do czasu podsypywałam odrobinę mąką, gdy ciasto za bardzo kleiło się do rąk (wyrabiać przez około 5-8 minut). Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podoi swoją objętość.
3. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych porcji.
Nadzienie:
4. Jagody wymieszać z mąką i cukrem.
5. Z ciasta formować w rękach placuszek i nakładać na jego środek łyżkę jagód. Następnie dokładnie go zlepiać, formując owalny kształt bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki odstawić na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
6. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i do nagrzanego piekarnika wstawić bułeczki. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać i dodać do cukru pudru, ucierać przez chwilę mikserem.
Ostygnięcie bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Piekłam że śliwkami, mrożonymi, nie rozmrażałam ich wcześniej i bułeczki wyszły pyszne. Słodki lukier (robiłam woda+cukier puder) i kwaśna śliwka. Pycha.
Wspaniały przepis na jagodzianki.
Są pyszne 😋
Są pyszne. Przepis pierwsza klasa. Polecam
Super przepis
A czy mrożone jagody należy wcześniej rozmrozić?
tak, ja bym rozmroziła, pozdrawiam
Obłędne… Ja zawsze robię z podwójnej porcji i z 3 nadzieniami: borówki, ser i jabłka. Znikają w jeden wieczór :)
Masło to podstawa ciasta drożdżowego wg przepisów babci czy mamy, olej to substytut. Moim zdaniem 100g masła na 500g mąki jest OK.
Dzień dobry. Czy zamiast oleju może być masło?jesli tak to ile?Pozdrawiam.
Zrobilam wedlug przepisu,nie urosly;wyszly wygladajac i smakujac jak slodki chleb,suche,popekaly wszystkie,nawet nie blisko tych pychotek w sklepie
Wczoraj robiłam jagodzianki ,zniknęły w mgnieniu oka dziś robię od nowa ,dziękuję za super przepis
Czy olej można zastąpić jakimś innym tłuszczem? Np masłem roztopionym? Akurat nie mam oleju a nie chce mi się wychodzić do sklepu no i boję się ekperymentować. Robiłam wcześniej z olejem i wyszły pięknie. Pozdrawiam
myślę, że z masłem też powinny się udać, pozdrawiam