Jagodzianki na oleju

Bardzo smaczne, domowe jagodzianki. Bułeczki ładnie wyrastają i wspaniale smakują z jagodami. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, nie można się ich doczekać. Ja na wstępie zjadłam jeszcze ciepłą:) pycha. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Aliny Waliczek ala-piecze).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

jagodzianki

Jagodzianki na oleju
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/4 łyżki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
300ml umytych jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

jagodzianki

Ciasto:
1. Mleko podgrzać i ciepłe przelać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

2. Do drożdży przesiać mąkę, dodać jajko, aromat, olej, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można mikserem z odpowiednimi końcówkami lub rękoma. Ja wyrabiałam rękoma i od czasu do czasu podsypywałam odrobinę mąką, gdy ciasto za bardzo kleiło się do rąk (wyrabiać przez około 5-8 minut). Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podoi swoją objętość.

3. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych porcji.

Nadzienie:
4. Jagody wymieszać z mąką i cukrem.

5. Z ciasta formować w rękach placuszek i nakładać na jego środek łyżkę jagód. Następnie dokładnie go zlepiać, formując owalny kształt bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki odstawić na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.

6. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) i do nagrzanego piekarnika wstawić bułeczki. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać i dodać do cukru pudru, ucierać przez chwilę mikserem.
Ostygnięcie bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

47 komentarzy do wpisu „Jagodzianki na oleju”

  1. O jej smak dziecinstwa ,a do tego plaza …morze i pan wolajacy jagodzianki , jutro z coreczka pieczemy:) pozdrawiamy serdecznie.

  2. wyglądają pięknie. ja w tym roku nie piekłam jeszcze jagodzianek, ale też się przymierzam do tego. Ale zawsze mam problem, że jagody i sok z nich wyciekają!!

  3. Wyglądają przepysznie! Ja jednak z ciasta drożdżowego robię tylko racuchy. Pozostałe przepisy omijam szerokim łukiem – obawiam się, że nie podołam wyrabianiu…
    Serdecznie dziękuję za mnóstwo inspiracji. Często wykorzystuję Pani przepisy :) Dzisiaj np zajadaliśmy się dwukolorowym ciastem bananowym. Idealna porcja pyszności i energii na wakacyjny wypad w góry ;)

  4. Ładnie rosną i są smaczne,
    jednak wg. mnie za mocno czuć drożdze. Będę szukać dalej idealnego przepisu. Pozdrawiam.

  5. Upieklam wczoraj jagodzianeczki i te 25 min pieczenia to za długo bo troszkę mi się spiekly i ciasto jest trochę suche może od tego ze za długo się piekly?!

  6. Po prostu bajeczne! Wyszły idealne (chociaż nie do końca jednej wielkości :D), puszyste, a w smaku nie dorównają im żadne jagodzianki kupione w sklepie! Bardzo się cieszę, że znalazłam bloga, na którym znajdują się tak smakowite przepisy, których nie boję się wypróbować. Pozdrawiam serdecznie utalentowaną Autorkę :)

  7. Mary: – bardzo się cieszę i dziękuję!

    Aga: – tak można, myślę że 1 małe opakowanie tam jest chyba 7g

    pozdrawiam serdecznie

  8. właśnie zaczęłam robić te niesamowite jagodzianki i niestety pomyliło mi się i wsypałam 1kg mąki oczywiście nie chciało mi się wyrobić ciasto, i musiałąm jechać do sklepu po kolejne składniki aby zrobić podwójną porcję, niestety jak wróciłam masa była dośc twarda taka grutkowata i jak reszte dodałam to również i w sumie zrobiłąm próbowałam wygładzić i nie wiem czy zrobić od nowa czy zarezykować?

  9. ja bym chyba nowe zrobiła, nie wiem czy coś z tego wyjdzie, a to ciasto bym upiekła jak normalne drożdżowe ciasto w blaszce, pozdrawiam

  10. Świetne przepisy!
    Wypróbowałam już kilka i wszystko smakowało znakomicie. Dzięki Małej Cukierence odważyłam się też po raz pierwszy zrobić jagodzianki. Udały się :-)
    Gratuluję prawdziwej pasji!

  11. Witam serdecznie,
    a jakiej długości ma być ten wałek z ciasta, bądź te kawałeczki? Nie chcę żeby wyszły zbyt małe, bądź za duże.
    Pozdrawiam

  12. ciasto dzielimy na 16 części wiec tak proszę na oko zrobić ten „wałek”, to będzie 16 dość małych porcji,
    pozdrawiam

  13. witam własnie zrobilam jagodzianki , ale zamiast jagod dalam mus jabłkowy , prosze o porade jak wyrobic puszyste ciasto drozdzowe dziekuje za odpowiedz

  14. Witam, bułeczki były pyszne, tylko, że dodałam przesmażone i odsączone z nadmiernej ilości soku jabłuszka :) Dzisiaj robię kolejny raz i będę próbować z czekoladą nutellą :) Mam nadzieję, że się uda. Bułeczki z nadzieniem czekoladowym są życzeniem mojej siostry, bo to najlepsze bułeczki jakie jadła:)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  15. Bułeczki z czekoladą były bardzo dobre :) Trochę słodkie i były mniej puszyste ale z mlekiem rewelacyjne. Moja siostra była szczęśliwa :) Pozdrawiam

  16. jak przegląda się Pani stronę, natychmiast chce się pognać do kuchni :))) wspaniałe przepisy, mnóstwo serca w opisach i te zdjęcia!!! Jutro biorę się za te jagodzianki, bo czuję, że dzisiaj będą mi się one śniły po nocach! pozdrawiam serdecznie i gratuluję wspaniałej strony!!!
    do następnego razu!!!

  17. Uwielbiam te jagodzianki – latem zrobiłam kilka razy, właśnie z jagodami. A teraz jesienią wypełniam je śliwkami i posypuję kruszonką :) Pozdrawiam :)

  18. mamy grudzień a moje dzieci krzyczą „mamo zrob jagodzianki!”, dlatego mam pytanie czy wyszły by z mrożonych jagód? niestety tylko takie posiadam…

  19. Dzisiaj upiekłam jagodzianki, wyszły R E W EL A C J N I E ! Wyrosły prześlicznie. To już kolejny wypiek wg. receptury Małej Cukierenki i zawsze udany. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.