Szybkie ciasto z jagodami – Kolejny, pyszny wypiek z jagodami to delikatnie cytrynowe ciasto, puszyste i wilgotne, ładnie pachnące owocami. Idealnym wykończeniem jest cytrynowy lukier z dodatkiem masła, więc radzę go nie pomijać. Ciasto przygotowuje się szybko, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis ze strony my baking addiction).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto z jagodami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
120g miękkiego masła
100g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, jak do sernika)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3 łyżki masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje (patrz FILM).
4. Do miski przełożyć masło, dodać ser i cukier ze skórką, bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku razem z dwoma łyżkami przesianej mąki, po każdym dodaniu krótko wymieszać (patrz FILM).
5. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, mleko i krótko wymieszać do połączenia składników.
6. Jagody oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką (patrz FILM).
7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
8. Masło roztopić.
9. Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
No, to ja też upiekę, chociaż z góry zakładam, że wyjdzie zakalec, bo ten ser….nigdy nie piekłam takiej babki z dodatkiem białego sera. Jednak zaryzykuję.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Użyłam twaróg delikatny naturalny na kanapki firmy President :))
Zrobiła je tydzień temu, jest pyszne. Moje chłopaki w domu byli zachwyceni tym ciastem, załapałam się tylko na dwa kawałki. Mam tylko jedną uwagę co do polewy, wydaje mi się, że szklanka cukru pudru to raczej za dużo, polewa wyjdzie owszem cytrynowa ale zdecydowanie za słodka:)) Bardzo polecam ten przepis.
Bardzo się cieszę:) dziękuję bardzo za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dziś piekłam po raz trzeci :) Tym razem nie dodałam skórki z cytryny i moim zdaniem, jak do tej pory, było najlepsze, baaardzo jagodowe. Udało się zawsze pomimo, że za każdym razem dodałam inny serek (Danio, Almette, a dziś jogurt naturalny). Bardzo dziękuję za super przepis.
właśnie robię to ciasto wyszło mi bardzo gęste , czy takie ma być?
Przepis świetny, wszystko się udało, znika od razu. Lukier bardzo smaczny, kremowy, z dodatkiem aromatu naprawdę pyszny.
A mi nie wyszedł :( zrobił się zakalec i nie wiem czemu bo wszystko zrobiłam tak jak w przepisie ;(
tak można tylko trzeba je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam
A czy mogę użyć jagód mrożonych? Zaciekawiło mnie to ciasto. Pozdrawiam. Ala
ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie!
zrobilam :) wyszlo pyszne wilgotne i nie za slodkie…pozdrawiam
wydaje mi się, że tak, pozdrawiam ciepło
Witam,
A czy moge uzyc serka philadelphia ? Pozdrawiam i gratuluje swietnej strony :)
myślę, że można na termoobiegu, tylko proszę dać trochę niższą temperaturę 160oC, pozdrawiam
Dlaczego nie mogę upiec tego ciasta w termoobiegu? Spidoval mi się ten przepis ale nie chce mi się specjalnie grzać calego piecyka, a na termoobiegu mogę go tylko pol odpalić ;) czy ktoś piekł to ciasto z termoobiegiem?
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś rano i właśnie się nim zajadam. Jest pyszne! Jak wszystkie przepisy z Twojej strony. Właściwie to dzięki Tobie zaczęłam piec cista :-)
I masz rację- polewa dopełnia całości.
Nie moze być limonka, limonka ma gorzką skorke,czuc to w smaku ciasta.Musi być cytryna lub pomarancza,pozdrawiam
Wygląda wspaniale…uwielbiam takie ciasta.
no nie wiem:) mam stary telefon i nie robi on ładnych zdjęć,
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha! U mnie z białą czekoladą – super przełamała kwaskowatość. Właśnie pożarłam (dosłownie) wielki kawał i obawiam się, że na tym nie koniec :) A tak zupełnie off topic: kiedy bedziemy mieli przyjemność oglądać MC na instagramie? Buziaki :)
cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
Wlasnie sie nim zajadam, jest pyszne. Polewa cytrynowa dopełnia ten smak. Dziekuje za kolejny świetny przepis!
Nicole – myślę, że tak, pozdrawiam
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Robiłam to ciasto bez polewy i wyszło bardzo smaczne :)
Pozdrawiam
Można użyć serka mascarpone?
tak mogą być limonki, można pominąć sodę i dać więcej proszku, pozdrawiam
Czy zamiast cytryn moge uzyc limonek? I czy moge pominac sode oczyszczona i dac wiecej proszku do pieczenia?
Upiekłam to ciacho w weekend….. no coś pysznego!
Przecudny blog, taki, jakie uwielbiam! Począwszy od przejrzystej szaty graficznej, tagi, kategorie, dopieszczone zdjęcia, świetne przepisy, które nie są nie wiadomo jak wymyślne i aż mam ochotę iść coś upichcić! :)) I jakoś tak tu miło, przytulnie… Będę wracać! Pozdrawiam cieplutko i zabieram się do pracy! :) Udanej soboty!
Robiłam dzisiaj. Oblałam polewą z białej czekolady. Pycha! :-)
Ale pycha…zjadłabym kawałek, a nawet dwa.
zjadłabym kawałeczek:)
można użyć borówek amerykańskich, pozdrawiam
Czy Mozna uzyc borowek ameryksnskich?
Zrobilam podobne ciasto ale z malinami i bylo bardzo dobre to tez czeka u mnie w kolejce
o mamo! ależ pyszny widok!