Szybkie ciasto z jagodami

Szybkie ciasto z jagodami – Kolejny, pyszny wypiek z jagodami to delikatnie cytrynowe ciasto, puszyste i wilgotne, ładnie pachnące owocami. Idealnym wykończeniem jest cytrynowy lukier z dodatkiem masła, więc radzę go nie pomijać. Ciasto przygotowuje się szybko, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis ze strony my baking addiction).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




szybkie ciasto z jagodami

Szybkie ciasto z jagodami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 cytryny
120g miękkiego masła
100g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, jak do sernika)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3 łyżki masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny

szybkie ciasto z jagodami

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje (patrz FILM).

4. Do miski przełożyć masło, dodać ser i cukier ze skórką, bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku razem z dwoma łyżkami przesianej mąki, po każdym dodaniu krótko wymieszać (patrz FILM).

5. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, mleko i krótko wymieszać do połączenia składników.

6. Jagody oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką (patrz FILM).

7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
8. Masło roztopić.

9. Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

szybkie ciasto z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

40 myśli na temat „Szybkie ciasto z jagodami

  1. Zrobilam podobne ciasto ale z malinami i bylo bardzo dobre to tez czeka u mnie w kolejce

  2. Przecudny blog, taki, jakie uwielbiam! Począwszy od przejrzystej szaty graficznej, tagi, kategorie, dopieszczone zdjęcia, świetne przepisy, które nie są nie wiadomo jak wymyślne i aż mam ochotę iść coś upichcić! :)) I jakoś tak tu miło, przytulnie… Będę wracać! Pozdrawiam cieplutko i zabieram się do pracy! :) Udanej soboty!

  3. Czy zamiast cytryn moge uzyc limonek? I czy moge pominac sode oczyszczona i dac wiecej proszku do pieczenia?

  4. tak mogą być limonki, można pominąć sodę i dać więcej proszku, pozdrawiam

  5. cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  6. Wlasnie sie nim zajadam, jest pyszne. Polewa cytrynowa dopełnia ten smak. Dziekuje za kolejny świetny przepis!

  7. cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie

  8. Ciasto pycha! U mnie z białą czekoladą – super przełamała kwaskowatość. Właśnie pożarłam (dosłownie) wielki kawał i obawiam się, że na tym nie koniec :) A tak zupełnie off topic: kiedy bedziemy mieli przyjemność oglądać MC na instagramie? Buziaki :)

  9. no nie wiem:) mam stary telefon i nie robi on ładnych zdjęć,
    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  10. Nie moze być limonka, limonka ma gorzką skorke,czuc to w smaku ciasta.Musi być cytryna lub pomarancza,pozdrawiam

  11. Upiekłam dziś rano i właśnie się nim zajadam. Jest pyszne! Jak wszystkie przepisy z Twojej strony. Właściwie to dzięki Tobie zaczęłam piec cista :-)
    I masz rację- polewa dopełnia całości.

  12. Dlaczego nie mogę upiec tego ciasta w termoobiegu? Spidoval mi się ten przepis ale nie chce mi się specjalnie grzać calego piecyka, a na termoobiegu mogę go tylko pol odpalić ;) czy ktoś piekł to ciasto z termoobiegiem?

  13. myślę, że można na termoobiegu, tylko proszę dać trochę niższą temperaturę 160oC, pozdrawiam

  14. A mi nie wyszedł :( zrobił się zakalec i nie wiem czemu bo wszystko zrobiłam tak jak w przepisie ;(

  15. Przepis świetny, wszystko się udało, znika od razu. Lukier bardzo smaczny, kremowy, z dodatkiem aromatu naprawdę pyszny.

  16. Dziś piekłam po raz trzeci :) Tym razem nie dodałam skórki z cytryny i moim zdaniem, jak do tej pory, było najlepsze, baaardzo jagodowe. Udało się zawsze pomimo, że za każdym razem dodałam inny serek (Danio, Almette, a dziś jogurt naturalny). Bardzo dziękuję za super przepis.

  17. Zrobiła je tydzień temu, jest pyszne. Moje chłopaki w domu byli zachwyceni tym ciastem, załapałam się tylko na dwa kawałki. Mam tylko jedną uwagę co do polewy, wydaje mi się, że szklanka cukru pudru to raczej za dużo, polewa wyjdzie owszem cytrynowa ale zdecydowanie za słodka:)) Bardzo polecam ten przepis.

  18. No, to ja też upiekę, chociaż z góry zakładam, że wyjdzie zakalec, bo ten ser….nigdy nie piekłam takiej babki z dodatkiem białego sera. Jednak zaryzykuję.

Możliwość komentowania jest wyłączona.

.