Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami – Nowy, pyszny tort bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny, mocno owocowy i wygląda fantastycznie. Taki idealny tort na lato. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny. Do tortu można też użyć truskawek. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami

Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami
Składniki:
Spód:
około 120g-130g biszkoptów
70ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
20g żelatyny + 170ml wody
300g jagód (użyłam leśnych, nie borówki)
350g malin
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
250g naturalnego jogurtu
80g cukru pudru (około 8 łyżek)
2 łyżeczki cukru z wanilią
Wierzch:
600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów (jeśli nie będziemy wyciskać rozetek można dać mniej śmietanki)
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
około 100g-150g malin
garść jagód, jeżyn
listki bazylii lub mięty (niekoniecznie)

Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami width=

Spód:
1. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam tylko dno. Można też użyć folii rantowej, patrz FILM, jeśli nie mamy to pomijamy. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów.

2. Wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty w blaszce. Na czas dalszych przygotowań tortownicę wstawić do lodówki.

Krem:
3. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotować musy owocowe.

4. Do blendera przełożyć około 2/3 malin, zmiksować na mus i przetrzeć przez sito, patrz FILM.
Następnie do blendera przełożyć połowę jagód i również zmiksować na mus (nie trzeba przecierać przez sitko), oba musy odstawić.

5. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.

6. Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

7. Do drugiej miski przełożyć serek, dodać jogurt i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 3 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

9. Gotowy krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mus malinowy, wymieszać i dodać pozostałe maliny, wymieszać szpatułką. Krem malinowy wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 20-25 minut.

10. Do drugiej części kremu dodać mus jagodowy, wymieszać i dodać jagody. Gdy będziemy czekać, aż krem malinowy stężeje w lodówce, krem jagodowy można od czasu do czasu zamieszać.

11. Na schłodzony krem malinowy w blaszce wyłożyć krem jagodowy, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja wstawiłam na całą noc.

Wierzch:
12. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze, patrz FILM.

13. Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.

14. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką, użyłam tylki cukierniczej nr 686, ale można również użyć tylki 580 SAINT HONORÉ (lub innej ulubionej). Na wierzchu tortu, na całej powierzchni zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort udekorować owocami i listkami bazylii lub mięty.

Smacznego! :)

Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz