Bardzo smaczne, domowe jagodzianki. Bułeczki ładnie wyrastają i wspaniale smakują z jagodami. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, nie można się ich doczekać. Ja na wstępie zjadłam jeszcze ciepłą:) pycha. Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Aliny Waliczek ala-piecze).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Jagodzianki na oleju
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
1/4 łyżki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
300ml umytych jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Ciasto:
1. Mleko podgrzać i ciepłe przelać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. Do drożdży przesiać mąkę, dodać jajko, aromat, olej, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można mikserem z odpowiednimi końcówkami lub rękoma. Ja wyrabiałam rękoma i od czasu do czasu podsypywałam odrobinę mąką, gdy ciasto za bardzo kleiło się do rąk (wyrabiać przez około 5-8 minut). Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podoi swoją objętość.
3. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych porcji.
Nadzienie:
4. Jagody wymieszać z mąką i cukrem.
5. Z ciasta formować w rękach placuszek i nakładać na jego środek łyżkę jagód. Następnie dokładnie go zlepiać, formując owalny kształt bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki odstawić na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
6. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i do nagrzanego piekarnika wstawić bułeczki. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać i dodać do cukru pudru, ucierać przez chwilę mikserem.
Ostygnięcie bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Świetny przepis, robiłam już raz i na pewno zrobię jeszcze kilka razy.
Rewelacyjny przepis. Robię je już 3 raz!! Zawsze wychodzą pyszne :) w dodatku bardzo proste do zrobienia.
Dzisiaj upiekłam jagodzianki, wyszły R E W EL A C J N I E ! Wyrosły prześlicznie. To już kolejny wypiek wg. receptury Małej Cukierenki i zawsze udany. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
mamy grudzień a moje dzieci krzyczą „mamo zrob jagodzianki!”, dlatego mam pytanie czy wyszły by z mrożonych jagód? niestety tylko takie posiadam…
myślę że powinny się udać, pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Robiłam dzisiaj po raz pierwszy jagodzianki i wyszły przepyszne!!!
Robiłam dzisiaj twoje jagodzianki. Wyszły przepyszne!!! A są to moje pierwsze jagodzianki w życiu !
Pychotaaaaaa!!!!!
myślę, że tak, ale mi jakoś suche drożdże gorzej wyrastają,
pozdrawiam
A czy można je zrobić z suchymi drozdzami? Wyglądają pięknie!
Przepyszne jagodzianki,dzisiaj robię je drugi raz,pozdrawiam
brzmi bardzo apetycznie, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Uwielbiam te jagodzianki – latem zrobiłam kilka razy, właśnie z jagodami. A teraz jesienią wypełniam je śliwkami i posypuję kruszonką :) Pozdrawiam :)
powinny się udać, pozdrawiam
hej a mogę zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej? :)