Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Biszkopt upieczony jest z makiem, kokosem, kakao i przełożony jest kremem budyniowym. Na wierzchu jest galaretka z jagodami. Całość bardzo smaczna, ciasto jest dobrze nasączone i ładnie, apetycznie wygląda. Galaretka z owocami dodaje ciastu świeżości. Polecam! (modyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC
Składniki:
Biszkopt:
7 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
100ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia
60g suchego maku, niemielonego
50g wiórków kokosowych
2 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
190-200ml mleka
5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego)
Krem:
700ml mleka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
50g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
700ml gorącej wody
2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej)
300g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić
Dodatkowo:
200g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego)
200g konfitury z czarnej porzeczki
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak aby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3.Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
5. Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać mak, wymieszać. Do drugiej kokos, wymieszać i do trzeciej przesiać kakao.
6. Ciasto przekładać na przemian do przygotowanej blaszki, robiąc jakby szachownicę, patrz FILM. Z każdego ciasta nakładać po sporej łyżce ciasta. Jeśli ciasto nam zostanie to dokładamy je do tego w blaszce.
7. Blaszkę z ciastem możemy troszkę potrząść, aby ciasto trochę się wyrównało i następnie nożem przecinamy ciasto, patrz FILM, aby zrobiły się esy – floresy. Przecinamy nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego.
8. Ciasto wyrównać trochę łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
9. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
Składanie ciasta:
11. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM.
Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki.
12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Obie konfitury wymieszać i połową tak przygotowanej konfitury posmarować biszkopt. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować konfiturą. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Wierzch:
13. Do gorącej wody wsypać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
14. Do galaretki dodać rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszać. Galaretkę z jagodami wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
15. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry,
Robiłam już kilka ciast z Pani przepisu i każde było przepszyne.
Mam pytanie ilu gramowe mają być galaretki?
Pozdrawiam
takie po około 77g każda, pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj , jestem bardzo zadowolona , wyszło wspaniałe i bardzo efektowne. Przepis jest genialny . Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy biszkopt mogę upiec dzień wcześniej? Potrzebuję ciasto na wtorek- czy biszkopt mogę upiec w niedzielę?
tak można, pozdrawiam