Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem. Jestem nim zachwycona. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu, jest ona kwaskowata i intensywna w smaku, co dobrze komponuję z ubitą śmietanką. Całość lekka i orzeźwiająca. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Sylwii Pokory – dziękuję:), ale go troszkę zmodyfikowałam. Bardzo polecam…
BISZKOPT Z AGRESTOWĄ PIANKĄ
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg umytego, obranego z końcówek agrestu
300ml wody
130g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200ml wody
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
zielony maczek cukrowy
Biszkopt:
1. Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać ocet, proszek do pieczenia, wymieszać (żółtka będą rosły).
2. W drugiej misce białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie, ciągle mieszając, dodać w 3-4 partiach żółtka, wymieszać. Na wierzch masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
3. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm (można użyć trochę większej), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (na funkcji góra-dół w 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
4. Do rondelka z grubym dnem przełożyć agrest, wlać 300ml wody i zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż agrest będzie miękki i będzie się rozpadał (jak będzie miękki, można go zmiksować ręcznym mikserem, żeby masa agrestowa był bardziej gładka, ale ja nie miksowałam). Dodać cukier, wymieszać.
5. Budynie rozmieszać w około 200ml wody i dodać je do agrestu, energicznie wymieszać. Zagotować agrestowy budyń i trzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10minut. Następnie przelać go na ostygnięty biszkopt w blaszce i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia (galaretka ma być zimna, lekko tężejąca).
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając mikserem, powoli dodawać galaretkę (masa powinna być gęsta, żeby można było ją rozprowadzić łyżką).
8. Gotową śmietankę rozprowadzić po wierzchu masy agrestowej i odstawić, aby stężała.
Wierzch ciasta przed podaniem można posypać zieloną posypką cukrową, jak chwilę postoi, roztopi się, tworząc zielone kropelki.
Udanych wypieków:)
Yumi! Bardzo rzadko mozna spotkac przepis na cos dobrego z agrestem. Trzeba wyprobowac!
Zrobiłam dziś to ciasto, jest cudownie orzeźwiające. Bardzo dziękuję za ten przepis – jest doskonały!
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Bardzo pyszne ciasto ! :) Zrobiłam go wczoraj, wyszedł troszeczkę inaczej :) Biszkopt za bardzo wyrósł i pianki trochę zbyt mało , może to wina brytfannki ? Przynajmniej smakowało :) Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję jeszcze nie raz ! :) Pozdrawiam!
przykro mi, że trochę nie wyszło, ale dobrze, że smakowało. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
W ogródku spory krzak agrestu, nigdy nie miałam na niego pomysłu, a dzięki Pani stronce agrest się nie zmarnował a goście byli pod wrażeniem pysznego i oryginalnego ciasta.
Pozdrawiam cieplutko!
Kasia
a co ze skórką od agrestu? bo ona jest twardawa i nie wiem. a bez różnicy, czy agrest czerwony czy zielony? :)
bez różnicy, skórka podczas gotowania zrobi się miękka, pozdrawiam
Przepięknie wygląda! Chce zrobić to ciasto z agrestu zaprawionego w kompot. Wszystko mogę przygotować według przepisu czy jakieś zmiany muszę wprowadzić? Pozdrawiam
Nie musi Pani przez 5 minut gotować agrestu, bo już jest miękki, wystarczy tylko zagotować i dodać budynie, pozdrawiam
Czy zamiast agrestu mogą być jabłka? Bardzo ciekawy przepis lecz brak agrestu więc szukam zamiennika :-) Pozdrawiam
myślę, że tak, jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis, wspaniałe ciasto, na pewno jeszcze nie raz je przygotuję!
Goście zachwyceni!
dzięki:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam pięknie. Ciekawi mnie czy można by tak zaszaleć z truskawkami zamiast agrestu.
Gratuluje ciekawych przepisów i aranżacji foto. Pozdrawiam
myślę, że tak, powinno się udać z truskawkami, pozdrawiam
Dziękuję za przepis! :) Zrobiłam na urodziny teściowej i wszystkim bardzo smakował. :)
Zrobiłam z czerwonym agrestem i do śmietany dodałam czerwoną galaretkę a na wierzch posypałam starta czekoladę. Wyszło znakomite i ten smak agrestu…mmmm…
Polecam ten przepis :)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Robiłam biszkopt już kilka razy i nigdy mi nie wychodził- albo za szybko opadał, albo był zbyt twardy.. Stwierdziłam, że kolejny raz spróbuję zrobić z Pani przepisu i jak zwykle się nie zawiodłam:) Biszkopt był miękki, puszysty i ku mojemu zdziwieniu nie opadł w ogóle:) Pani przepisy zawsze się udają. Zrobiłam z jagodową pianką- jagody zmiksowałam ze śmietanką kremówką 30% i 3 tężejącymi jagodowymi galaretkami. Wyszło przepyszne i lekkie ciasto na upalne dni. Pozdrawiam
Cieszę się, że biszkopt tak ładnie się udał, z jagodami musiało być pyszne, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za przepis. Ląduje w ulubionych. Wprawdzie trochę go modyfikowałam – piekąc swój wypróbowany biszkopt i używając agrestu ze słoika, do którego dodałam 1 budyń i dwie galaretki agrestowe – ale bez Pani to wspaniałe ciasto by nie powstało. Na wierzch dałam białą czekoladę, robiąc wiórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na pewno będę też robić wersje z innymi owocami. Agrestowa jest fenomenalna. Szkoda, że tak mało dostępny to owoc. Pozdrawiam serdecznie.
Placek jest bardzo bardzo dobry,idealny na upalne dni,dziękuję Mała Cukierenko.
Witam,
a jak zmienić proporcje na biszkopt do 4 jaj? Niestety to wszystko co mam:) Czy nadadzą się slodzone budynie? I wtedy masa już bez dodatkowego cukru?
tak na pewno wtedy trzeba dodać mniej cukru, pozdrawiam
Witam czy można użyć mrożonego agrestu
myślę, że tak, pozdrawiam
śmietany nie można ubić na sztywno bo się waży . Co za bzdura. A jeszcze dodawać galaretkę to otrzymałam masło. Chyba sama piszesz sobie polubienia
tak na pewno, pozdrawiam :)
Witam Pani Natalio :) jakiego octu trzeba użyć do biszkoptu, spirytusowy 10% czy może być jabłkowy?
Witam, użyłam jabłkowego, pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie Pani Natalio :) Ciasto z agrestową pianką jest wyśmienite, orzeźwiające, lekkie, no po prostu pyszne. I od razu sobie pomyślałam, że zamiast agrestu można dać prawie wszystkie owoce, truskawki, wiśnie, rabarbar, porzeczki, no pomysłów mnóstwo. A co do śmietanki, to dobrze sie ubiła i nie zważyła. Ciasto będę robić na pewno częściej, a ten patent na biszkopt świetny, wykorzystam do biszkoptu na tort. A Pani smakował mój przepis na rafaello z kawowymi biszkoptami?
Pozdrawiam
Witam, dzisiaj zrobiłam jest właśnie w lodówce, jutro będzie degustacja dam Pani znać na e-maila,
pozdrawiam serdecznie
Witam Pani Natalio :) Czy to ciasto można zrobić jako tort, zmienię tylko owoce z agrestu na truskawki? Czy taka pianka będzie się trzymać biszkoptu?
myślę, że tak tylko trzeba odciąć przypieczoną skórkę z biszkoptu, pozdrawiam