Tort JAGODOWY i Drip Cake

Tort JAGODOWY i Drip Cake – Zapraszam na pyszny tort jagodowy, wysoki i piękny. Ma cudowny kolor, jest mocno jagodowy, waniliowy, wilgotny. Do jego przygotowania użyłam dwóch tortownic, ale można biszkopt upiec też w jednej blaszce. Zanim zaczniemy przygotowywać tort dobrze jest przeczytać najpierw cały przepis. Przy kremie proszę pamiętać, aby użyć śmietanki 36%, wtedy krem będzie bardziej stabilny. Do przepisu można też użyć mrożonych jagód, tylko trzeba je dobrze rozmrozić. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort JAGODOWY i Drip Cake

Tort JAGODOWY i Drip Cake
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Do nasączenia:
200ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5-6 łyżek konfitury jagodowej (lub jeżynowej lub z owoców leśnych lub malinowej)
Krem:
300g umytych, dobrze osączonych jagód (można je osączyć na ręczniku papierowym; moje jagody były schłodzone w lodówce)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
500g schłodzonego serka mascarpone
2 fixy do śmietany
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Żelka do „dripu”:
90g umytych, dobrze osączonych jagód
4g żelatyny + 30ml wody w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru pudru
Wierzch:
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% lub 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka fixu do śmietany
jagody do posypania

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Następnie przesiać na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 20cm, obie wyłożone papierem do pieczenia, tylko dno. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej pozostałe ciasto, wyrównać. Jeśli nie mamy dwóch tortownicy o średnicy 20cm można użyć jednej o średnicy 21cm.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM. Większy biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części, otrzymamy 3 krążki biszkoptu.

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Krem:
7. Do blendera przełożyć 200g jagód i zmiksować na mus.

8. Do czystej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na jednolity krem, patrz FILM. Wlać mus owocowy i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.

Składanie tortu:
9. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt, posmarować go konfiturą jagodową. Na wierzch wyłożyć około 1/4 gotowego kremu jagodowego, tak aby powstała około 1cm warstwa kremu, patrz FILM. Wierzch posypać połową pozostałych jagód.

10. Na wierzch ciasta położyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć go połową pozostałego ponczu i posmarować konfiturą. Wyłożyć taką samą ilość kremu co na pierwszy biszkopt, wyrównać. Wierzch posypać pozostałymi jagodami. Na ciasto położyć ostatni krążek biszkoptu i nasączyć go.

11. Brzeg tortu wyrównać podłużną szpatułką, patrz FILM. Podstawkę wytrzeć ręcznikiem papierowym.

12. Następnie jagodowym kremem posmarować brzegu tortu i wierzch, wyrównać całość szpatułką, patrz FILM.

13. Gdy tort jest już ładnie wygładzony, jeszcze raz można wytrzeć podstawkę ręcznikiem papierowym, patrz FILM i tort wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Żelka do „dripu”:
14. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus.

15. Napęczniałą żelatynę wstawić na około 20 sekund do mikrofalówki, wyjąć, wymieszać i znów wstawić na około 10-15 sekund (żelatyna będzie ciepła, ale nie gorąca). Jeśli nie mamy mikrofalówki żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 80 sekund).

16. Do musu z jagód dodać cukier puder, wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną żelkę odstawić, aż zacznie delikatnie tężeć (zobaczymy, że żelatyna zacznie działać, trochę może to potrwać, ja trzymałam żelkę w temperaturze pokojowej przez około 30 minut następnie wstawiłam ją na sekundę do zamrażalnika).

17. Gotową żelką zrobić tak zwany „drip” na torcie przy pomocy łyżeczki, patrz FILM i tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
18. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić.

19. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką Wilton 1M i na torcie zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Na koniec tort posypać jagodami.

Udanych wypieków :)

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Tort JAGODOWY i Drip Cake”

    • nie jetem pewna czy z borówką będzie taki ładny, można dać czarną porzeczkę, tylko nie za dużo bo ona ma mocny smak, pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Odważyłam się zrobić ten tort z borówek i wyszedł piękny, prawie taki sam, tylko kolor masy trochę bledszy, lawendowy, a nie brunatny jak ktoś pisał… także polecam, jeśli ktoś tak jak ja nie ma jagód :)

        Odpowiedz
  1. Zrobiłam. Chciałam z borówką, ale zrezygnowałam, bo borówka po zmiksowaniu ma kolor brunatny, co uroku ciastu nie doda. Jagody dają piękną barwę. Mus do dripu nie wyszedł mi tak gładki,więc dekoracja nie wygląda tak efektownie, trudno. Podgrzewanie w mikrofali należy kontrolować – każdy sprzęt ma inną moc.

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, tort jest piekny i pyszny, robiłam juz dwa razy. Wszyscy zachwyceni.
    Teraz mam nieco inny pomysł. Czy zamiast jagód mozna użyć malin?

    Odpowiedz
    • myślę, że tak, tylko one mają pestki więc trzeba by było je chyba przetrzeć przez sitko szczególnie te do polewy, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Czy można pominąć fixy w masie? Z reguły ubijam śmietankę bez nich Ale zastanawiam się jaki ich brak moze miec wpływ na konsystencję masy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz