Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka – Nowe, pyszne, ciasto z jagodami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, ze sporą ilością jagód. Wygląda fantastycznie, ma piękne kolory. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis z bloga przyjemność z pieczenia.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do nasączenia:
- 150ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa jagodowa:
- 350g jagód (można użyć mrożonych)
- 150ml wody
- 4 łyżki cukru
- 12g żelatyny + 6 łyżek wody
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Frużelina jagodowa:
- 250g jagód (można użyć mrożonych)
- 100ml wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Biszkopt:
- Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, żeby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
- Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
- Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Masa jagodowa:
- Żelatynę wsypać do miseczki i zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
- Do rondelka wsypać jagody, dodać cukier, wodę, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 8 minut. Po tym czasie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstawić do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową, ale żeby jeszcze nie zaczęła tężeć).
- Do miski wlać śmietankę, dodać cukier wanilinowy i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie w trzech partiach dodać ostudzone jagody, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
- Gotowy krem jagodowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
Masa śmietanowa:
- Do miski wlać śmietankę, dodać fix, cukier puder i ubić.
Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstawić do lodówki.
Frużelina jagodowa:
- Żelatynę wsypać do miseczki i zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
- Do rondelka wsypać jagody, dodać cukier, wodę, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami wody i wlać ją do gotujących się jagód, wymieszać. Jagody gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na 8 minut. Po tym czasie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstawić do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową).
- Masę jagodową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
- Schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Zdjąć papier do pieczenia, nożem oddzielić ciasto od papieru, patrz FILM.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Ciasto wyszlo wspaniale! Delikatne, nieslodkie chociaz cukru uzylam wedlug przepisu, slodycz borowek i pyszny smak ubitej smietanki nadaje lagodny ton i piekne zestawienie fioletu z biela! Bardzo dziekuje za udostepnienie tego przepisu Pani Natalio! Jest Pani mistrzynia swojej Malej Cukierenki:) i nie tylko.
Pozdrawiam,
Basia
Ogromnie się cieszę, dziękuję! Pozdrawiam ciepło
Ciasto przepyszne. Goscie wcinali az sie im uszy trzesły. Niedługo bede piekła tort z pani przepisu. Mam nadzieje ze sie uda :)
Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka to niebiańska uczta dla podniebienia. Jego wilgotne i puszyste wnętrze pełne świeżych jagód jest prawdziwą rozkoszą smakową. Idealne jako deser czy słodka przekąska. Delikatna „kora” i soczysty wierzch tworzą doskonałą harmonię. To ciasto, które wita lato i dodaje koloru na stole. Rozkoszuj się smakiem sezonowych jagód w każdym kęsie.
Ciasto jest wyśmienite! Każdego dnia nabiera smaku. Polecam, Lidka.
Szukalam przepisu na ciasto z jagodami i przypadkiem odkrylam ten przepis. Zrobilismy! Nieprzyzwoicie pyszne! I do tego oblednie wyglada 😍 Polecam
Wygląda obłędnie, zdecydowanie muszę kupić ebooka :)
droga cukierenko czy zamiast jagod mozna uzyc borowek pozdrawiam
Dzień dobry. Czy zamiast jagód można dać mrożone borówki? Czy do masy śmietanowej zamiast fixsu można dać śmietanę i serek mascarpone i to ubić, da radę pod fruzeliną??
Pozdrawiam serdecznie