Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka – Nowe, pyszne, ciasto z jagodami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, ze sporą ilością jagód. Wygląda fantastycznie, ma piękne kolory. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis z bloga przyjemność z pieczenia.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka 2

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki do nasączenia:

  • 150ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Masa jagodowa:

  • 350g jagód (można użyć mrożonych)
  • 150ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 12g żelatyny + 6 łyżek wody
  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Masa śmietanowa:

  • 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Frużelina jagodowa:

  • 250g jagód (można użyć mrożonych)
  • 100ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka 3

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, żeby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
  2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Masa jagodowa:

  1. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  2. Do rondelka wsypać jagody, dodać cukier, wodę, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 8 minut. Po tym czasie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstawić do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową, ale żeby jeszcze nie zaczęła tężeć).
  3. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier wanilinowy i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie w trzech partiach dodać ostudzone jagody, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
  4. Gotowy krem jagodowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.

Masa śmietanowa:

  1. Do miski wlać śmietankę, dodać fix, cukier puder i ubić.
    Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstawić do lodówki.

Frużelina jagodowa:

  1. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
  2. Do rondelka wsypać jagody, dodać cukier, wodę, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami wody i wlać ją do gotujących się jagód, wymieszać. Jagody gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na 8 minut. Po tym czasie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Jagody odstawić do ostudzenia (masa ma mieć temperaturę pokojową).
  3. Masę jagodową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  4. Schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Zdjąć papier do pieczenia, nożem oddzielić ciasto od papieru, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

Dodaj komentarz