Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .
Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek
1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).
2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.
Smacznego:)
około 5 dni w lodówce, pozdrawiam
A jak długo taki blok może poleżeć żeby był jeszcze zdatny do zjedzenia? :)
Bardzo fajny przepis na blok kakaowy. Mój się trochę różni ale i tak zapraszam w odwiedziny – dopiero się uczę pisać na blogu :)
coś smacznego z czasów dzieciństwa
hm… ciekawe, poszukam też, pozdrawiam
super przepis – pachnie dziecinstwem.Dziekuje.
Moze uda sie Pani zdobyc przepis na BATON KRYMSKI – juz lata szukam go I nic.
pozdrawiam
Krystyna
Baton krymski to to samo co blok czekoladowy…
cieszę się, pozdrawiam serdecznie :)
Przepis super polecam wszystkim BARDZO
i życzę smacznego ;-)
thank you, I will try to translate
Your recipes look amazing. I wish their is an English translation.
Pyszności pyszności:) Wszystkim smakowało i faktycznie niektórym wróciły wspomnienia z dzieciństwa :) Każdy chciał przepis. Dziękuję i polecam
może stać w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
DZięuję za odpowiedź. MAm jeszcze pytanie – czy ten blok po zastygnięciu musi być przechowywany w lodówce czy może w tem pokojowej?
szklanka wody to 250ml, polecam stronę http://www.ilewazy.pl/ jak coś potrzebuję przeliczyć to z niej korzystam,
jeśli chodzi o wagę to Pani nie pomogę, ja swoją dostałam w prezencie 4 lata temu i jestem ciągle z niej zadowolona, pozdrawiam serdecznie
Witam:) Chcę zrobić ten blok ale nie wiem ile ml ma ta szklanka wody w przepisie, szklanka cukru no i jak ogarnąć gramy dodatków gdy nie mam wagi? :) Przy okazji – jaką tanią wagę kuchenną Pani może polecić?:)