Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .

blok kakaowy

Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.

Smacznego:)

blok kakaowy

blok kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

56 komentarzy do “Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy”

  1. super przepis – pachnie dziecinstwem.Dziekuje.
    Moze uda sie Pani zdobyc przepis na BATON KRYMSKI – juz lata szukam go I nic.

    pozdrawiam

    Krystyna

    Odpowiedz
  2. Pyszności pyszności:) Wszystkim smakowało i faktycznie niektórym wróciły wspomnienia z dzieciństwa :) Każdy chciał przepis. Dziękuję i polecam

    Odpowiedz
  3. DZięuję za odpowiedź. MAm jeszcze pytanie – czy ten blok po zastygnięciu musi być przechowywany w lodówce czy może w tem pokojowej?

    Odpowiedz
  4. szklanka wody to 250ml, polecam stronę http://www.ilewazy.pl/ jak coś potrzebuję przeliczyć to z niej korzystam,
    jeśli chodzi o wagę to Pani nie pomogę, ja swoją dostałam w prezencie 4 lata temu i jestem ciągle z niej zadowolona, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam:) Chcę zrobić ten blok ale nie wiem ile ml ma ta szklanka wody w przepisie, szklanka cukru no i jak ogarnąć gramy dodatków gdy nie mam wagi? :) Przy okazji – jaką tanią wagę kuchenną Pani może polecić?:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz