Smaczny, prosty w przygotowaniu, efektowny deser w kształcie słonecznych różyczek. Fantastycznie smakuje kruche, waniliowe ciasto z delikatnym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Do tego soczyste brzoskwinie… pycha. Babeczki zniknęły u mnie błyskawicznie, a goście byli zachwyceni i prosili o więcej:). Zamiast brzoskwiń możemy użyć truskawek lub innych owoców jagodowych. Bardzo polecam, przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie” od Pani Kasi Cukier.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz East Meets West.
Składniki na 10 sztuk tartaletek o średnicy 10cm (możemy też użyć formy na muffiny, wtedy uzyskamy więcej babeczek):
Brzoskwiniowe różyczki
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 żółtka
65 g cukru pudru
130 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem:
200g schłodzonej śmietanki kremówki
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka brzoskwiń
złote kuleczki cukrowe
listki mięty lub melisy do dekoracji
Ciasto:
1. Do mąki dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek (moje foremki mają średnicę 10cm, to wycinałam okręgi 11cm).
3. Foremki posmarować masłem i wyłożyć je ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
4. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
5. Serek mascarpone rozmieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
6. Gotowym kremem napełnić foremki z kruchego ciasta.
7. Brzoskwinie osączyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku każdej babeczki, umieścić zwinięte plasterki, tworząc kształt róży. W środek włożyć kilka złotych kuleczek. Babeczki schłodzić. Przed podaniem udekorować listkami melisy i mięty.
Udanych wypieków:)
myślę, że można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, pozdrawiam
chciabym je zrobić dzień wcześniej wieczorem ,czy można jesli chodzi o masę ? I ewentualnie czy mam trzymać w lodówce ? Proszę o szybką odpowiedż ?.
Tak uroczo i pięknie się prezentują, aż żal jeść ;) Hipnotyzujące zdjęcia! :)
Piękne :-)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Są pyszne! Poza tym dają pole możliwości do kombinacji z innymi owocami:-)
pozdrawiam:-)
pyszności:) świetnie wyglądają:)
ale urocze :)
Urocze, pełne słońca i pysznego smaku :)