Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
150g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
90ml oleju
Do nasączenia:
80ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
500g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
240g białej czekolady
200ml likieru jajecznego (advocat lub ajerkoniak)
2 łyżeczki fixu do śmietany
Dodatkowo:
około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
2 garście płatków migdałowych
trochę bez do ozdoby

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
6. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać. Roztopioną czekoladą odstawić do ostudzenia, ale ważne, żeby była ciągle płynna (może być delikatnie ciepła).

7. Biszkopt w blaszce posmarować konfiturą porzeczkową.

8. Do miski przełożyć serek i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę likieru, wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostały likier, fix i znów wymieszać. Wlać roztopioną czekoladę i krótko wymieszać mikserem na jednolity krem, patrz FILM.

9. Gotowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.

10. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając (patrz FILM). Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.

11. Dobrze schłodzone ciasto posypać uprażonymi płatkami i posypać pokruszonymi bezami.

Udanych wypieków :)

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do “Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem”

  1. Bardzo szybkie i mega pyszne ciasto. Rewelacyjny przepis!!! Tradycyjnie do kremu użyłam żelatyny zamiast fixu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.