Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
150g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
90ml oleju
Do nasączenia:
80ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
500g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
240g białej czekolady
200ml likieru jajecznego (advocat lub ajerkoniak)
2 łyżeczki fixu do śmietany
Dodatkowo:
około 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
2 garście płatków migdałowych
trochę bez do ozdoby

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
6. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać. Roztopioną czekoladą odstawić do ostudzenia, ale ważne, żeby była ciągle płynna (może być delikatnie ciepła).

7. Biszkopt w blaszce posmarować konfiturą porzeczkową.

8. Do miski przełożyć serek i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę likieru, wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostały likier, fix i znów wymieszać. Wlać roztopioną czekoladę i krótko wymieszać mikserem na jednolity krem, patrz FILM.

9. Gotowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.

10. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając (patrz FILM). Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostudzenia.

11. Dobrze schłodzone ciasto posypać uprażonymi płatkami i posypać pokruszonymi bezami.

Udanych wypieków :)

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową

10 komentarzy do “Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem”

  1. Bardzo szybkie i mega pyszne ciasto. Rewelacyjny przepis!!! Tradycyjnie do kremu użyłam żelatyny zamiast fixu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz