Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .
Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek
1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).
2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.
Smacznego:)
No mi niestety nie wyszedł nie stężał moim zdaniem powinno być pół szklanki wody. Ale smak ok
Przepisów na blok kakaowy jest mnóstwo, natomiast moim ulubionym blokiem był jasny, w kolorze kremowym. Smak waniliowy? Karmelowy? Nie potrafie określić, ale był pyszny, z herbatnikami, wafelkami i orzechami arachidowymi. Nigdzie nie natrafiłam na taki przepis. Może Mała Cukierenka pomoże.
Pozdrawiam R
Moim zdaniem nie do Twojego ulubionego bloku, nie było dodane kakao. Pozdrawiam :)
pyszności, lepszy niż czekolada
Hallo, juz tyle lat minelo od pierwszych wzmianek na temat batonu krymskiego I do tej pory nikomu nie udalo sie zdobyc przepisu czy firmy, ktora baton produkowala. Juz stracilam nadzieje. pozdrawiam
baton krymski to chyba na bazie chalwy i orzechy laskowe w polewie czekoladowej oczywiscie kakao – do dzisiaj pamietam smak i cene.
Czy mozna uzyc do Pani przepisu mleko laciate w proszku 27%?
myślę, że tak, pozdrawiam