Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .

blok kakaowy

Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.

Smacznego:)

blok kakaowy

blok kakaowy

45 thoughts on “Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

  1. mleko w proszku w każdym spożywczym powinno być przy stoisku z produktami dla małych dzieci, kaszki itp.
    pozdrawiam

  2. Bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję. Mleko w proszku to takie typu Bebiko? Takie dla małych dzieci? Pozdrawiam.

  3. Blok pycha :) ja zrobiłam z mleka granulowanego, też wyszedł super i znacznie taniej, a zamiast rodzynek których nie lubię dałam suszoną żurawinę

  4. Mała Cukierenko-wydaje mi się,że do tego przepisu trzeba użyć zwykłego mleka w proszku,które jest do nabycia w każdym sklepie spożywczym.
    Kiedyś-w czasach mojego dzieciństwa używano rzeczywiście mleka dla dzieci tzw. mleka niebieskiego-ale ono bardzo różniło się w smaku od dzisiejszych mlek dla dzieci.Wspólczesne mleka dla dzieci mają specyficzny smak,który niestety jest wyczuwalny w tego typu deserze.Sama przekonałam się o tym na własnej skórze i więcej tego błędu nie powtórzę.
    Pozdrawiam serdecznie.

  5. Wczoraj zrobiłam blok, użyłam mleka granulowanego. Bardzo ciężko było wymieszać masę z mlekiem i suchymi dodatkami ale efekt jest wspaniały. Polecam bo na prawdę pycha:)))

  6. Co myśli Pani o użyciu zamiast zwykłego cukru (w całości lub w części) cukru waniliowego własnej roboty? Czy istotnie i korzystnie wpłynie to na smak bloku?

  7. Witam:) Chcę zrobić ten blok ale nie wiem ile ml ma ta szklanka wody w przepisie, szklanka cukru no i jak ogarnąć gramy dodatków gdy nie mam wagi? :) Przy okazji – jaką tanią wagę kuchenną Pani może polecić?:)

  8. szklanka wody to 250ml, polecam stronę http://www.ilewazy.pl/ jak coś potrzebuję przeliczyć to z niej korzystam,
    jeśli chodzi o wagę to Pani nie pomogę, ja swoją dostałam w prezencie 4 lata temu i jestem ciągle z niej zadowolona, pozdrawiam serdecznie

  9. DZięuję za odpowiedź. MAm jeszcze pytanie – czy ten blok po zastygnięciu musi być przechowywany w lodówce czy może w tem pokojowej?

  10. Pyszności pyszności:) Wszystkim smakowało i faktycznie niektórym wróciły wspomnienia z dzieciństwa :) Każdy chciał przepis. Dziękuję i polecam

  11. super przepis – pachnie dziecinstwem.Dziekuje.
    Moze uda sie Pani zdobyc przepis na BATON KRYMSKI – juz lata szukam go I nic.

    pozdrawiam

    Krystyna

  12. Witam, w poszukiwaniu przepisu na blok kakaowy, tradycyjnie udałam się do Małej Cukierenki :) i jak zwykle się nie zawiodłam :) do swojego bloku dodałam różne rodzaje orzechów i żurawinę oraz kawałki białej czekolady, którą uwielbiam… ale i bez tego jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie

  13. Wlasnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i mam nadzieje ze sie uda.:))
    Przepis prosty.Przypomnialo mi sie dzieciństwo,gdyż to był wtedy największy przysmak.:)

  14. W angielskich sklepach jest mleko w proszku pod nazwa najczesciej dried skimmed milk, czy myslisz ze bedzie dobre? Zazwyczaj uzywam go do zabielenia kawy, proszkowa konsystencja w stylu naszej smietanki do kawy, zastanawiam sie czy smak bloku bedzie taki sam jak po dodaniu polskiego mleka.
    Pozdrawiam

  15. trudno mi powiedzieć, nie próbowałam tego mleka, ale to chyba takie odtłuszczone mleko w proszku, może być dobre, pozdrawiam

  16. Co do mleka w proszku to lepiej żeby było w granulkach niż dosłownie w proszku (sprawdzone, potwierdzone). Ja mam swoją własną wersję bloku czekoladowego, mleka dodaję „na oko”, tyle ile uważam za słuszne, byle tylko było gęste, natomiast nie sypię tyle cukru ile jest w przepisach, margaryny daję pół kostki nie więcej, później jeśli chodzi o wodę to dolewam w zależności od tego ile chcę porcji i wtedy też automatycznie zapotrzebowanie na mleko jest większe. Jeśli ktoś nie lubi rodzynek lub orzechów (pierwszy raz widzę tak bogaty przepis) to polecam z samymi herbatnikami, też jest pyszne :D Pozdrawiam! ;)

  17. już widzę jak w „zeszycie mamy” był przepis z dodatkiem mleka w proszku… baaa.. przecież to niezbędnik każdej mamy :D

Dodaj komentarz

.