Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .

blok kakaowy

Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.

Smacznego:)

blok kakaowy

blok kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do “Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy”

  1. Przepisów na blok kakaowy jest mnóstwo, natomiast moim ulubionym blokiem był jasny, w kolorze kremowym. Smak waniliowy? Karmelowy? Nie potrafie określić, ale był pyszny, z herbatnikami, wafelkami i orzechami arachidowymi. Nigdzie nie natrafiłam na taki przepis. Może Mała Cukierenka pomoże.
    Pozdrawiam R

    Odpowiedz
    • Hallo, juz tyle lat minelo od pierwszych wzmianek na temat batonu krymskiego I do tej pory nikomu nie udalo sie zdobyc przepisu czy firmy, ktora baton produkowala. Juz stracilam nadzieje. pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. baton krymski to chyba na bazie chalwy i orzechy laskowe w polewie czekoladowej oczywiscie kakao – do dzisiaj pamietam smak i cene.

    Odpowiedz
  3. Masa nie stężała :( Nie wiem, co zrobiłam źle, wszystko było jak w przepisie. Może źle odmierzyłam wodę? Takie proste ciasto, a ja je zepsułam ;)

    Odpowiedz
  4. już widzę jak w „zeszycie mamy” był przepis z dodatkiem mleka w proszku… baaa.. przecież to niezbędnik każdej mamy :D

    Odpowiedz
  5. Co do mleka w proszku to lepiej żeby było w granulkach niż dosłownie w proszku (sprawdzone, potwierdzone). Ja mam swoją własną wersję bloku czekoladowego, mleka dodaję „na oko”, tyle ile uważam za słuszne, byle tylko było gęste, natomiast nie sypię tyle cukru ile jest w przepisach, margaryny daję pół kostki nie więcej, później jeśli chodzi o wodę to dolewam w zależności od tego ile chcę porcji i wtedy też automatycznie zapotrzebowanie na mleko jest większe. Jeśli ktoś nie lubi rodzynek lub orzechów (pierwszy raz widzę tak bogaty przepis) to polecam z samymi herbatnikami, też jest pyszne :D Pozdrawiam! ;)

    Odpowiedz
  6. trudno mi powiedzieć, nie próbowałam tego mleka, ale to chyba takie odtłuszczone mleko w proszku, może być dobre, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. W angielskich sklepach jest mleko w proszku pod nazwa najczesciej dried skimmed milk, czy myslisz ze bedzie dobre? Zazwyczaj uzywam go do zabielenia kawy, proszkowa konsystencja w stylu naszej smietanki do kawy, zastanawiam sie czy smak bloku bedzie taki sam jak po dodaniu polskiego mleka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Wlasnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i mam nadzieje ze sie uda.:))
    Przepis prosty.Przypomnialo mi sie dzieciństwo,gdyż to był wtedy największy przysmak.:)

    Odpowiedz
  9. Witam, w poszukiwaniu przepisu na blok kakaowy, tradycyjnie udałam się do Małej Cukierenki :) i jak zwykle się nie zawiodłam :) do swojego bloku dodałam różne rodzaje orzechów i żurawinę oraz kawałki białej czekolady, którą uwielbiam… ale i bez tego jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. super przepis – pachnie dziecinstwem.Dziekuje.
    Moze uda sie Pani zdobyc przepis na BATON KRYMSKI – juz lata szukam go I nic.

    pozdrawiam

    Krystyna

    Odpowiedz
  11. Pyszności pyszności:) Wszystkim smakowało i faktycznie niektórym wróciły wspomnienia z dzieciństwa :) Każdy chciał przepis. Dziękuję i polecam

    Odpowiedz
  12. DZięuję za odpowiedź. MAm jeszcze pytanie – czy ten blok po zastygnięciu musi być przechowywany w lodówce czy może w tem pokojowej?

    Odpowiedz
  13. szklanka wody to 250ml, polecam stronę http://www.ilewazy.pl/ jak coś potrzebuję przeliczyć to z niej korzystam,
    jeśli chodzi o wagę to Pani nie pomogę, ja swoją dostałam w prezencie 4 lata temu i jestem ciągle z niej zadowolona, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Witam:) Chcę zrobić ten blok ale nie wiem ile ml ma ta szklanka wody w przepisie, szklanka cukru no i jak ogarnąć gramy dodatków gdy nie mam wagi? :) Przy okazji – jaką tanią wagę kuchenną Pani może polecić?:)

    Odpowiedz
  15. Co myśli Pani o użyciu zamiast zwykłego cukru (w całości lub w części) cukru waniliowego własnej roboty? Czy istotnie i korzystnie wpłynie to na smak bloku?

    Odpowiedz
  16. Wczoraj zrobiłam blok, użyłam mleka granulowanego. Bardzo ciężko było wymieszać masę z mlekiem i suchymi dodatkami ale efekt jest wspaniały. Polecam bo na prawdę pycha:)))

    Odpowiedz
  17. Mała Cukierenko-wydaje mi się,że do tego przepisu trzeba użyć zwykłego mleka w proszku,które jest do nabycia w każdym sklepie spożywczym.
    Kiedyś-w czasach mojego dzieciństwa używano rzeczywiście mleka dla dzieci tzw. mleka niebieskiego-ale ono bardzo różniło się w smaku od dzisiejszych mlek dla dzieci.Wspólczesne mleka dla dzieci mają specyficzny smak,który niestety jest wyczuwalny w tego typu deserze.Sama przekonałam się o tym na własnej skórze i więcej tego błędu nie powtórzę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  18. Blok pycha :) ja zrobiłam z mleka granulowanego, też wyszedł super i znacznie taniej, a zamiast rodzynek których nie lubię dałam suszoną żurawinę

    Odpowiedz
  19. Bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję. Mleko w proszku to takie typu Bebiko? Takie dla małych dzieci? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  20. mleko w proszku w każdym spożywczym powinno być przy stoisku z produktami dla małych dzieci, kaszki itp.
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz