Pascha Wielkanocna z Bakaliami – Zapraszam na pyszną paschę wielkanocną. Jest kremowa, z dużą ilością bakalii, waniliowa, bardzo smaczna. W przygotowaniu jest prosta i szybka. Ładnie wygląda ozdobiona czekoladowymi jajeczkami i zajączkami. Przepis powstał przy współpracy z moim obecnie najulubieńszym twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony. Używam go już od dłuższego czasu, więc cieszę się z naszej współpracy. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pascha Wielkanocna z Bakaliami
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
6 żółtek
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
220g cukru pudru
1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (twaróg gotowy na sernik)
200g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g posiekanych orzechów włoskich
100g rodzynek
50g pokrojonych, suszonych moreli
50g płatków migdałowych
Dodatkowo:
bakalie lub czekoladki do ozdoby
1. Żółtka przełożyć do miski, dodać połowę cukru pudru i ucierać mikserem na jasną, kremową masę.
2. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty. Następnie gorącą śmietankę wlać do żółtek, cały czas mieszając mikserem. Masę żółtkową przelać do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, nie gotować! Podgrzewać, mieszając przez około 8-10 minut, aż masa trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia, patrz FILM.
3. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać resztę cukru pudru, cukier z wanilią i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać ser, wymieszać mikserem. Dodać śmietankę z żółtkami i znów wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do masy serowej dodać wszystkie bakalie i wymieszać szpatułką (płatki migdałowe można pokruszyć w dłoniach). Przełożyć ją do sitka wyłożonego gazą i wyrównać, patrz FILM. Na wierzchu położyć podstawkę (ja położyłam spód od tortownicy, pod który dałam jeszcze papier do pieczenia) i masę serową dociążyć. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
5. Paschę ostrożnie wyjąć z sitka (odwrócić do góry dnem) i zdjąć gazę. Udekorować ją bakaliami i czekoladkami.
Smacznego! :)
A co z masą z żółtek? Chyba w przepisie się gdzieś zapodziała.
Tak przepraszam, już poprawiłam, dodajemy masę z żółtek po serze i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy bakalie. pozdrawiam serdecznie
Witam, nigdy nie jadłam paschy, do czego można porównać jej smak? Jest jak sernik na zimno?
Tak jak sernik na zimno, myślę, że nawet lepsza, jest bardzo smaczna, polecam!